Hirdetés
Hirdetés

Brexit: reménytelen csatába indult Theresa May

Wéber Balázs, 2018. december 11., 13:00

Gordiuszi csomót kellene kibogoznia Theresa Maynek, aki a héten ismét tárgyal az uniós vezetőkkel a Brexitről. A brit miniszterelnök hétfőn azért mondta le a parlamenti szavazást, mert párttársai a jelenlegi feltételekkel nem fogadják el az EU-val kötött kilépési egyezményt. Brüsszel viszont lényegében nem hajlandó változtatni a megállapodáson. Ha nem jön valami váratlan fordulat, a May-kormány napjai meg vannak számlálva.

epa07221436 (FILE) - British Prime Minister Theresa May gives a press conference at the end of the European Council meeting in Brussels, Belgium, 25 November 2018, (reissued 10 December 2018). Media reports on 10 December 2018 state that Theresa May is to make a statement to British Membersof Parliament later in the day amid reports the the Meaningful Vote due to take place on 11 December 2018 on her Brexit deal is being delayed. EPA/JULIEN WARNAND
Theresa May. EPA/JULIEN WARNAND

Európai körútra indult kedden Theresa May, hogy megpróbálja megmenteni az EU-val nemrég megkötött Brexit-egyezményt, valamint végeredményben saját kormányát.

Biztosítékokat szeretne May

Hirdetés

A BBC szerint a brit miniszterelnök előbb Hágában Mark Rutte holland kormányfővel, majd Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyal, végül Brüsszelben egyeztet Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. May „további biztosítékokat” szeretne kapni az ír-északír határ kérdésével kapcsolatban.

A brit kormányfő hétfőn kénytelen volt lemondani a keddre tervezett szavazást a brit alsóházban, mivel a képviselők többsége nem támogatja a jelenlegi megállapodást az EU-ból való kilépés feltételeiről. A honatyák főleg az úgynevezett tartalékmegoldást ellenzik, amelyet a brit kormány és Brüsszel eredetileg azért dolgozott ki, hogy elkerüljék a fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon.

Végtelen vámunió?

A tartalékmegoldás lényege, hogy egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között abban az esetben, ha a 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig sem jön létre az EU-val olyan átfogó kereskedelmi megállapodás, amely önmagában feleslegessé tenné a határellenőrzés visszaállítását.

A keményvonalas tory Brexit-tábor és az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt szerint ezzel az Egyesült Királyság végleg beleragadhat egy vámunióba az EU-val, mivel a tartalékmegoldásnak nincs kijelölt végdátuma, és a britek nem dönthetnek róla egyoldalúan.

Theresa May viszont úgy véli, hogy a kormánynak sikerült olyan módosításokat elérnie, amelyek biztosítják, hogy az Egyesült Királyság ne maradhasson meghatározatlan ideig ebben a fázisban. Hétfői parlamenti felszólalásában alternatívaként említette az átmeneti időszak meghosszabbítását, illetve a határellenőrzés visszaállításának helyettesítését technológiai módszerekkel.

Brüsszel már nem akar tárgyalni

A keményvonalas toryk többségének ez a jelek szerint nem elég, az uniós vezetők viszont nem hajlandóak engedményeket tenni. "Nincs lehetőség újratárgyalásra" – jelentette ki Jean-Claude Juncker Twitter-üzenetében. Szerinte maximum tisztázni, „újra elmagyarázni” lehet majd egyes kérdéseket.

Donald Tusk szintén elutasította az egyezmény újratárgyalását, és csak arról hajlandó egyeztetni, hogy miként lehetne megkönnyíteni a megállapodás brit jóváhagyását.

Mi lesz most?

Ha mindez nem elégíti ki a brit képviselőket, akkor nagy eséllyel bukhat a May-kormány, és új választásokat írhatnak ki. Ha mégis sikerül kormányon maradnia, akkor egy nagy áldozatokkal járó, megállapodás nélküli kilépést kell majd levezényelnie, esetleg egy újabb Brexit-népszavazást kell kiírnia – azaz a mostani helyzetből jól már aligha jöhet ki.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?