Hirdetés
Hirdetés

Dupla gyomrost kapott von der Leyen Brüsszelben, és ez még csak a kezdet

Wéber Balázs, 2019. október 01., 13:45

A várakozásoknak megfelelően kemény fogadtatásban részesült az Európai Bizottság megválasztott elnöke az Európai Parlamentben, ahol két biztosjelöltje – köztük Trócsányi László – már a meghallgatások előtt elbukott. Erre még soha nem volt példa az EP történetében. Orbán Viktor kénytelen volt egy technokrata diplomatát, Várhelyi Olivért jelölni helyette. Várhelyi nagyobb eséllyel száll majd harcba, mint Trócsányi, könnyű menetre azonban ő sem számíthat.

Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: Kovács Zoltán/Twitter
Az új jelölt, Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI/Mario Salerno

Történelmi vereséggel „ajándékozta meg” tegnap az Európai Parlament jogi bizottsága (Juri) Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság idén nyáron hatalmas alkuk közepette megválasztott – és az eredeti tervek szerint november elsején hivatalba lépő – elnökét.

Példátlan eset

Hirdetés

A testület ugyanis – múlt heti döntését megerősítve – kvázi üzleti összeférhetetlenségre hivatkozva elutasította a magyar biztosjelölt, Trócsányi László, valamint a román biztosjelölt, a szociáldemokrata Rovana Plumb jelölését, akiket így az illetékes szakbizottságok már meg sem hallgattak. Erre még soha nem volt példa az EP történetében.

A volt magyar igazságügyi miniszter esetében a biztosi pozíció és a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései között állapított meg összeférhetetlenséget a Juri, a román jelöltnek pedig azért nem szavazott bizalmat, mert szerintük nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt és saját pártját támogatta.

Bár mind a magyar, mind a román (ex)jelölt hamisnak tartja a vádakat, ez nem hatotta meg a Jurit, így Ursula von der Leyen tegnap délután kénytelen volt új jelölteket kérni a magyar és a román kormánytól.

Megfelelő jelöltekre van szükség, akik alkalmasak a nekik szánt területre. Ha pedig valami nem stimmel, akkor új neveket kell kérnünk

- közölte von der Leyen egyik szóvivője. A magyar biztosjelöltnek a bővítésért és szomszédságpolitikáért, a románnak pedig a közlekedésügyért kell majd felelnie.

Politikai helyett technokrata jelölt

Orbán Viktor tegnap a finn kormányfővel, Antti Rinnével tartott közös budapesti  sajtótájékoztatóján már be is jelentette, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Trócsányi helyére.

Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett

- fogalmazott a kormányfő. Szerinte ezért most egy technokratát jelöl a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat. Mint ismert, Trócsányi a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson.

De ki az a Várhelyi Olivér?

A 47 éves új biztosjelölt jogász, diplomata.

Szegeden született, és a helyi jogi karon végzett 1996-ban. Kezdetben fogalmozóként dolgozott a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának Harmonizációs és Jogi Főosztályán, majd a Jogi Osztály vezetője, jogi attasé, később a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Képviselete Jogi Szolgálatának a vezetője lett. 2008-tól 2011-ig az Európai Bizottság Belsőpiaci és Szolgáltatási Főigazgatósága Iparjogvédelmi Osztályán dolgozott osztályvezetőként.

2011-től a brüsszeli magyar Állandó Képviselet helyettes állandó képviselői posztját töltötte be, 2015 óta pedig ő a képviselet vezetője.

Lojális Orbán Viktorhoz

A Financial Times Várhelyiről annyit jegyez meg, hogy nagy tiszteletnek örvend, korábban az Európai Bizottság tisztségviselője volt, az elmúlt években pedig Orbán Viktor migrációellenes politikáját védte Brüsszelben.

A Politico szerint Várhelyi nagyon jártas az uniós politikában, közismerten nagyon lojális Orbán Viktorhoz, és határozottan védelmezi a magyar kormány politikai prioritásait a nagyköveti találkozókon.

Várhelyi Trócsányi jelölésének megakasztását múlt héten így kommentálta:

A jog felette kell hogy álljon a politikai hisztériának.

Miután pedig kiderült, hogy a miniszterelnök őt  javasolja Trócsányi helyett, azt írta:

Nagy megtiszteltetés és kiváltság, hogy a Bizottság magyar tagjának lettem jelölve!

Ez még csak a kezdet?

Mindezt figyelembe véve Várhelyinek valószínűsíthetően nagyobb „túlélési esélye” lesz az EP bizottságai előtt, mint volt Trócsányinak.

Fellélegeznie azonban még korai lenne: az FT brüsszeli forrásai szerint von der Leyen jelöltjei minden korábbinál keményebb meghallgatásokra számíthatnak az EP-ben, és könnyen elképzelhető, hogy a következő napokban tovább bővül majd a kigolyózott jelöltek névsora.

Várhelyi Olivér tapasztalt diplomata, ugyanakkor sajtóhírek szerint nem könnyű ember. De őt is ki fogják ütni? És mi lesz von der Leyennel? És mit szól ehhez a magyar kormányfő? Videókommentárunk:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?