Hirdetés

Erdogan semmibe veszi a migrációs megállapodást – tüntetések Görögországban

Káncz Csaba, 2019. november 11., 09:40

Az EU Bizottság belső jelentése szerint az év eddig eltelt időszakában 37 százalékkal nőtt a Görögországba érkezett migránsok száma. Az új görög jobboldali kormány egyre ellenségesebb álláspontot vesz fel, az ország több pontján pedig tüntetésekkel tiltakoznak a muszlim migránsok letelepítése ellen. Káncz Csaba jegyzete.

Migrants bake 'naan' bread, an Indian traditional flat bread in an underground oven they made themselves in the limits of the Moria refugee camp, Lesvos island, Greece, 22 October 2019. At first a baker from Afghanistan started building a makeshift underground tandoor oven, using clay. Afterwards the ovens became six, built one next to the other, where women knead flour with water and salt to produce the everyday 'bread of the poor'. EPA/STRATIS BALASKAS
Menedékkérők Leszbosz-szigetén Görögországban. EPA/STRATIS BALASKAS

A hazai Migrációkutató Intézet szakértője úgy vélekedett az EU-török migránspaktum megújításáról a hétvégén, hogy egyik félnek sem érdeke felrúgni a megállapodást, mert a Törökország és az EU magországai közötti kereskedelem volumenének nagysága miatt egyik fél sem vállalhat ekkora kockázatot.  A paktum megújítása technikai ok miatt késik, nem áll mögötte valós politikai szándék, mondta a szakértő.

Széteső megállapodás

Hirdetés

Márpedig a jelek szerint a paktumot Erdogan egyre kevésbé tartja be és bizony az illegális migráció újra megélénkült Törökországból kiindulva Görögországon és a Balkánon keresztül.  A német belügyminisztérium (BMI) friss belső jelentése szerint a Balkán minden egyes országában az illegális határátlépés és a menekült kérelmek száma meghaladja a 2017-es és a 2018-as szintet.  A jelentés szerint jelenleg mintegy 12 ezer migráns tartózkodik a Balkánon, ebből csupán Bosznia-Hercegovinában 7 ezren.

A német szövetségi rendőrség elnöke, Dieter Roman kerek-perec ki is jelentette, hogy „nem beszélhetünk biztonságos európai külső határokról”.  A német sajtó megszerzett egy belső jelentést az EU Bizottságtól is, amely szerint az év eddig eltelt időszakában 37 százalékkal, 57 182-re nőtt a Görögországba érkezett migránsok száma.   S noha az EU-Törökország közötti megállapodás első paragrafusa kötelezi Ankarát a migránsok visszavételére, a törökök csak egy elenénysző töredéket vesznek vissza – idén eddig csupán 138 migránst.

Marian Wendt, a CDU belpolitikával foglalkozó képviselője figyelmezetett: „ha nem akarunk egy második Budapestet átélni, akkor most kell segítenünk Bosznia-Hercegovinát a migránsok ottani ellátásában, hogy nagy csoportokban ne induljanak útnak újonnan Észak felé.   A kormányzatnak a polgárőrséget és a rendőrséget kellene a térségbe küldenie, hogy stabilizálják az ottani helyzetet”.

Athén radikális lépései

Az új görög jobboldali kormány eközben egyre ellenségesebb álláspontot vesz föl a migránsokkal kapcsolatban.  Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy év végéig 10 ezer migránst telepít vissza hazájukba.  Az új kormány egyben befejezte az ingyenes kórházi ellátás biztosítását a migránsok számára.  Két hete pedig a parlament elfogadott egy 237 oldalas törvényt, amely több ponton is szigorítja a menedék megadásának lehetőségét.

A migránsok növekvő száma érezhetően növeli a belpolitikai hőmérsékletet is.  A Thesszaloniki melletti egykori katonai bázison az utóbbi években migránstábort alakított ki a korábbi görög kormány, de a bázis egyre inkább neuralgikus ponttá válik az országban.  A görög nacionalisták ezért tegnap egy nagy bulit rendeztek a tábor kerítésénél, ahol muszlimok hergelésére disznóhúst sütöttek és literszám itták az alkoholt.

De mit lép von der Leyen?

Az elmúlt napokban Giannitsa városában, valamint Kos- és Leros szigetein a dühös görög lakosok akadályozták meg, hogy a muszlim migránsok százait a közelükben helyezzék el.  Görögország négy évszázadon keresztül szenvedte el a muszlim Ottomán Birodalom elnyomását, így a a muszlim migránsok és menekültek folyamatos áradata mélyen kódolt félelmet és ellenállást vált ki.

A Migrációkutató fent említett elemzője az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen által tervezett, újfajta migrációs politikával kapcsolatban azt mondta: elképzelhető, hogy aki nem akar migránsokat befogadni, az például rendőri egységek frontországba küldésével vagy bizonyos mechanizmus alapján történő plusz befizetéssel is hozzájárulhat a migráció kezeléséhez.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kevesebb magyar megy Ausztriába az itthoni bérnövekedés miatt?

Kevesebb magyar megy Ausztriába az itthoni bérnövekedés miatt?

A magyar dolgozók száma megint eléggé megnőtt Ausztriában, miközben több más ország polgárai kevesebben lettek. Egyes kutatók a kelet-közép-európai országok bérnövekedése miatt a migráció lassulását várják, de ellenérvek is vannak. Leginkább az, hogy a bérszakadék még mindig óriási.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?