Hirdetés

Felrobbanhat a német nagykoalíció – már kinézték Merkel utódját

Káncz Csaba, 2020. február 07., 09:37

A dolog pikantériája, hogy 1930-ban éppen az erfurti parlamentben vállalt a náci NSDAP először kormányzati felelősséget. Friedrich Merz a német- és az amerikai nagytőke aktív támogatásával jó eséllyel lehet a következő kancellár. Káncz Csaba jegyzete.

Angela Merkel (Kép forrása: EPA)
Angela Merkel (Kép forrása: EPA)

Türingiában több a helyi miniszterelnöki tisztségre hónapos huzavona után végül a poszt eddigi gazdája, a Balpártot képviselő Bodo Ramelow volt esélyes, ám szerdán a végén a Szabaddemokraták (FDP) jelöltje, Thomas Kemmerich futott be a CDU és az AfD támogatásával - a szavazatok arányából ráadásul az derült ki, hogy az euroszkeptikus, populista AfD billentette el a mérleg nyelvét. Kemmerich megválasztása azonban akkora politikai vihart váltott ki Berlinben, hogy Kemmerich 25 óra után beadta a lemondását.

A dolog pikantériája, hogy 1930-ban éppen az erfurti parlamentben https://de.sputniknews.com/politik/20200206326428100-wahl-thueringen-ramelow-twitter-adolf-hitler/  vállalt a náci NSDAP először kormányzati felelősséget. Mi több, a megválasztott liberális miniszterelnök szerdán még azt találta mondani a koalíciós partnerére (AfD), hogy jobb a fasisztákkal kormányozni, mint nem kormányozni.

Új szakasz kezdődött

Jelképesnek is felfogható, hogy miközben Berlinben tegnap éppen a második világháború utáni német politika egyik legnagyobb botrányával viaskodtak, addig az egyre súlytalanabb kancellár éppen a Dél-Afrikai Köztársaságban és Angolában tárgyal. Merkel a sajtón keresztül üzent haza: „Az eljárás megbocsáthatatlan“. Leszögezte, hogy az eredményt vissza kell csinálni, mert a CDU értékei és meggyőződése súlyosan sérült. A Yougov tegnap készült országos felmérése szerint a polgárok 53 százaléka követelte az FDP-s Kemmerich visszalépését, 28 százalékuk egyetértett az FDP lépésével, 18 százalék bizonytalan.

A berlini nagypolitika joggal aggódik amiatt, hogy új szakasz kezdődhet az újkori német politikában. A tartományi AfD vezér, Björn Höcke által vezetett “Der Flügel” (A Szárny) ugyanis egy ideje a német alkotmányvédelmi hivatal által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt, és vall. Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet. A türingiai földrengés újonnan rámutat arra, hogy három évtizeddel a Berlini Fal leomlása után az egykori NDK és NSzK politikailag újra külön úton jár.

Válságtanácskozás, Merz bemelegít

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

A kormányzó nagykoalíció szombaton tart válságtanácskozást az ügyben. A tét nem kicsi, hiszen a szociáldemokrata SPD vezetése „gátszakadásról” már beszélt és már kiugrással fenyegetőzött. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a helyi CDU nem törődött a központ akaratával, és titokban lepaktált az AfD-vel. A megdöbbent CDU országos vezetés most a türingia CDU vezér lemondását követeli.

A CDU-ban valójában már a tavaly októberi helyhatósági választási kudarc óta tart a gyilkos belharc. Friedrich Merz, aki 2018 decemberében éppen, hogy elvesztette a CDU elnökségéért folytatott harcot, szerdán éppen a türingiai paktum lezajlásakor jelentette be, hogy lemond március végével a Blackrock Deutschland nevő hedge fund FB tagságáról.

Merz hozzátette, hogy „a CDU-t aktívabban akarja támogatni”. Ezeken a hasábokon 2018 őszén írtuk meg, hogy Merz a német- és az amerikai nagytőke aktív támogatásával jó eséllyel lehet a következő kancellár.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Lapunk kérdésére, miszerint igaz-e, hogy azért érint egyre fiatalabbakat a betegség, mert esetleg a kínai vírus mutálódott, agresszívebb formája fertőz Európában, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy bár igaz, hogy fialatokat is megbetegít, de közülük is a krónikus betegséggel élőket. Másik kérdésünkre, hogyan próbálja terelni, lassítani az operatív törzs a járványt, úgy feleltek, hogy kezdetektől fogva minden erővel ezen dolgoznak.  

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?