Hirdetés
Hirdetés

Földcsuszamlás Bajorországban: egyre közeledik Merkel bukása

Wéber Balázs, 2018. október 15., 09:20

A jelek szerint egyre inkább polarizálódik a német társadalom: a bajorországi választásokon a két centrumpárt hatalmasat bukott, a két szélsőpólus viszont jelentősen erősödött. Német lapvélemények szerint mindez akár a negyedik Merkel-kormány végét is jelentheti.

The Greens party leading candidates Katharina Schulze (2-R) and Ludwig Hartmann (R) celebrate at an election event during the Bavaria state elections in Munich, Germany, 14 October 2018. According to the Bavarian state election commissioner some 9.5 million people were eligible to vote in the regional elections for a new parliament in the southern German state of Bavaria. According to first initial exit polls Alliance 90/The Greens party received 18.5 percent of votes. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS
Így örültek a Zöldek a választási sikernek EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Tovább tart a balközép-jobbközép nagykoalíció mélyrepülése Németországban – ez az egyik legfőbb tanulsága a vasárnapi bajorországi választásoknak.

Zuhanórepülésben a kormánypártok

Habár a győztes az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió bajor testvérpártja, a  Keresztényszociális Unió (CSU) lett 37 százalékkal, ez a párt leggyengébb eredménye 1950 óta, és több mint tíz százalékos visszaesést jelent számára 2013-hoz képest.

Hirdetés

A CSU ezzel elvesztette abszolút többségét a tartományi parlamentben. Igaz, még így is kormányon fog maradni, és német sajtójelentések szerint a Szabad Választók nevű párttal léphet majd koalícióra.

Szintén több mint tíz százalékot bukott a nagykoalíció másik tagja, a szociáldemokrata párt, amely az ötödik helyen végzett, és a voksok mindössze 9,7 százalékát szerezte meg. A Spiegel szerint ez a legrosszabb eredménye az SPD-nek az összes tartományi választást tekintve.

Előretörtek a Zöldek

A választás nyertese a két kvázi szélsőpólus lett. A bevándorlást pártoló Zöldek mintegy 9 százalékkal 17,5 százalékra növelték támogatottságukat, és ezzel ma már a második legnépszerűbb politikai erőnek számítanak Bajorországban.

Az alternatív-baloldali párt főleg a nagyvárosokban szerepelt jól: Münchenben például 9 körzet közül 5-ben győzött. A kormányra kerüléshez ugyanakkor még ez sem lesz elég.

Új jobboldali riválisok

Most először bekerült a bajor törvényhozásba a bevándorlás-ellenes Alternatíva Németországért (AfD) is, amely a szavazatok 10,2 százalékát szerezte meg. A párt, amely a 2013-as bajor választásokon még nem is indult, ezzel a negyedik legjelentősebb politikai erővé lépett elő. Igaz, a radikális jobboldaliak öröme nem lehet felhőtlen, hiszen a tavalyi szövetségi választásokon ennél jobb, 12,6 százalékos eredményt értek el.

Emellett egy másik, a CSU-tól szintén jobbra álló politikai erő is bekerült a bajor törvényhozásba: a Szabad Választók a voksok 11,6 százalékát gyűjtötték be.

Ki hova pártolt át?

A Die Welt szerint a CSU 260 ezer szavazót veszített 2013-hoz képest, akik most – szinte egyenlő arányban – az AfD-re, a Zöldekre és a Szabad Választókra adták a voksukat.

A Zöldek viszont 530 ezer szavazatot nyertek: 210 ezer választót a szociáldemokratáktól, 180 ezret pedig a CSU-tól csábítottak át, és 120 ezer, korábban nem szavazó polgárt is sikerült az oldalukra állítaniuk.   

A Merkel-korszak vége?

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a bajor választások eredménye tovább gyengíti az amúgy sem túl acélos német szövetségi kormányt. A konzervatív Welt egyenesen azt állítja, hogy a bajor bukta a nagykoalíció végét jelentheti.

A Spiegel szerint az eredmény a CSU számára földcsuszamlás, az SPD-nek pedig „brutális vereség”. A két párt összesen több mint húsz százalékot zuhant, azaz egyre inkább kicsúszik a talaj a lábuk alól, és rohamosan veszítenek társadalmi támogatottságukból. A baloldali lap szerint a nagykoalíció válságban van, és hatalmas a bizonytalanság.

Aki nyert, és aki vesztett

A konzervatív FAZ emlékeztet arra, hogy a CSU több irányban is vesztett szavazókat. Egy részük túl keménynek találta a párt menekültpolitikáját, ezért a Zöldekhez állt át, mások viszont épp azt kifogásolták, hogy a kemény szavakat nem követték tettek ezen a téren, ezért inkább a bevándorlásellenes AfD-t választották.

A Zöldek viszont jó úton vannak afelé, hogy néppárttá váljanak. A FAZ szerint az ökopárt, amelynek szlogenje akár az is lehetne, hogy Bio és Bayern, el tudta csábítani azokat a baloldali szavazókat, akik nem akarták elpazarolni voksukat a szocdemekre, de egyúttal vonzó volt a polgári-liberális szavazók számára is.

A következő tartományi választást október 28-án Hessenben tartják majd. Ez akár sorsdöntő jelentőségű is lehet a nagykoalíció számára.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?