3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Angela Merkel német kancellár eddig ragaszkodott ahhoz, hogy Görögország gondjait az eurózónán belül oldják meg. Lassan viszont elszigetelődik ezzel a véleményével: párttársai már megunták a huzavonát, és az a véleményük, hogy az euró erősebb lesz Görögország nélkül. A piac egyelőre tükrözi is ezt a véleményt: a közös valuta erősödik.

A német kancellár véleménye abból fakad, hogy töretlenül hisz a tagországok jóindulatában, abban, hogy ez egy kölcsönösségen alapuló klub. Ezt a vélelmet azonban a január óta hatalmon lévő görög kormány eljátszotta, különösen annak nyers modorú pénzügyminisztere.

Pénzügyminiszteri szemráncolás

A német pénzügyminisztériumban is többen azon a véleményen vannak, hogy februárban megadták a lehetőséget a görögöknek, nem éltek vele, és már egyáltalán nem ártana a közös valutának egy tag kiválása. Ellenkezőleg: erősödhetne azáltal, hogy a többi tag szigorúbb szabályokat alkothatna a mostaniaknál, és azokat mindenki betartaná.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble már jó ideje a görög kilépés mellett van, és azt veti a görög kormány szemére, hogy becsapja népét, nem mondja el nekik, hogy sok évig jóval a lehetőségeik felett éltek, és ehhez nem lehet visszatérni, csak a ha a gazdaságuk teljesítménye indokolja.

Sokszor 4 évig jobban éltek, mint lehetett volna

Ebben a pénzügyminiszternek teljesen igaza van, ennek az érvnek talán többször is el kéne hangzania. Még ma is 580 euró a görög minimálbér, ami nagyjából 180 ezer forint, a miénknek jó másfélszerese, miközben gazdaságaink teljesítménye nagyjából egyforma. Persze erre ellenérv lehet, hogy az árszínvonal is magasabb Görögországban, de ettől még a tőke számára a görög munkaerő ugyanúgy irreálisan drága.

Saját valuta esetében ilyenkor a leértékelés hozza meg a megoldást: az ár-, és bérszínvonal lecsökkenne nagyjából a magyar szintre, és ettől kezdve már vonzó lenne a görög munkaerő foglalkoztatása. Az euró megtartása mellett ezt viszont jószerével csak bércsökkentéssel, és az ezt kísérő deflációval lehetne megoldani, amit valóban nehéz kivitelezni, és persze a görögök hallani sem akarnak róla.

A hitelezők nem is ezt kérik tőlük: ők megelégednének azzal, ha a bérek nem emelkednének egészen addig, amíg a gazdaság állapota ezt nem teszi lehetővé, viszont a nyugdíjakat csökkentenék, mert az valóban fenntarthatatlan, hogy a bérek is, nyugdíjak is hosszú időn át a gazdaság által elbírhatónál magasabbak.

Mindenkinek jobb lenne

Ezzel szemben a görögök még emelnék is az eleve irreálisan magas minimálbért, és nem akarják liberalizálni a munkaerőpiacot, márpedig a jelenlegi rendszer lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a máshol szokásosnál nagyobb nyomást fejtsenek ki a bérek emelése érdekében.

Mindezek alapján Merkel környezete egyre inkább arra az álláspontra jut, hogy Görögországnak is könnyebb lenne egy saját valutával túljutni a krízisen, és az eurózóna is megerősödne. Annyit megtehetnének ez esetben a zóna tagok, hogy segítenek mérsékelni azt a sokkhatást, amit a valutaváltás okozna. Azt a problémát pedig, hogy nincs szabály az övezet elhagyására, vagy hogy ez egyes értelmezések szerint az EU elhagyását is jelentené, rövid tárgyalások után konszenzusosan szabályozhatná az Unió.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG