Hirdetés
Hirdetés

Hátra van még a feketeleves? Egyre többen lesznek a török menekültek

Eidenpenz József, 2018. március 10., 12:01

A Törökországban állandósult üldöztetések elől egyre többen menekülnek el és kérnek menedékjogot Európában. A helyzet azonban egy emberi jogi szervezet szerint sokkal rosszabb is lehetne, ha az EU-val nem lenne együttműködési megállapodásuk. Eközben Törökország háborúzik és menekülttáborokat épít a szíreknek.

Török és iraki katonák gyakorlatoznak a határ mellett. EPA/SEDAT SUNA
Török és iraki katonák gyakorlatoznak a határ mellett. EPA/SEDAT SUNA

“A görögök jobban bánnak velünk, mint a saját honfitársaink” – idéz a Der Spiegel német lap egy török családot, akik “gülenistaként” a török hatóságok elől, Görögországban kértek menedékjogot. A 2017-es évben 2000 török állampolgár volt ugyanebben a szituációban, tízszer annyi, mint egy évvel korábban. Pedig a görögök és a törökök régóta riválisok, sőt gyakran ellenségek – írja a német lap.

Emellett “több ezer török migráns” él Görögországban, akik ingatlant vásároltak, ezért tartózkodási engedélyt kaptak – írja a lap. Főleg diplomások hagyják el Törökországot, “újságírók, bírók, orvosok” – állítják.

Hirdetés

Emlékeztetnek arra, hogy Erdogan elnök az USA-ban élő Fethullah Gülen híveit teszi felelőssé a 2016 júliusi puccskísérletért, és azóta rendkívüli állapotot tart fent az országban, és valóságos boszorkány-üldözést visz véghez a gülenisták között. (Tízezreket börtönöztek be vagy bocsátottak el állásukból – a szerk.)

A háborúnak nem lesz vége

Miközben a sajtó azzal van elfoglalva, hogy Észak-Szíriában milyen harcok folynak, Törökország már a következő katonai beavatkozást tervezi, ezúttal Szíriában – írja a német Handelsblatt.com. A terv hasonló, mint Szíriában: a terrorszervezetnek kikiáltott kurd PKK-val és testvérszervezeteivel kívánnának leszámolni.

Az iraki kormány szereti őket

Idézik Mevlüt Cavusoglu külügyminisztert, aki szerint a hadműveletet az iraki csapatokkal karöltve fogják véghezvinni. Felemlegetik, hogy a török külpolitika az utóbbi másfél évben agresszívvé vált, a Görögországgal határos, vitatott hovatartozású területeken is fokozottan cirkálnak a török őrhajók.

Nemrég pedig Ciprus közelében egy török fregatt egy olyan hajót tartott fel, amely ásványi kincsek után kutatott. Most két görög határőrt vettek őrizetbe a törökök kémkedés vádjával török területen, pedig ők valószínűleg csak eltévedtek a nagy havazásban.

Fogolycsere háború nélkül?

Visszaadásukért azt a nyolc török katonát kérik, akik a puccskísérlet után helikopterrel Görögországban landoltak. “Nem állunk háborúban Törökországgal”, így fogolycserére sem kerülhet sor – reagált a görög külügyminiszter.

Irakban május 12-én választások lesznek, ez előtt a szíriai hadműveletet lehetőleg befejeznék, és ez után a dátum után kezdenének akcióba Irakban. Ám a külügyminiszter szerint elég katonai kapacitásuk van ahhoz, hogy szükség esetén két fronton is harcolhassanak egyszerre.

Német páncélosok Szíriában

Németország különösen érzékeny Törökország ügyeire, számos okból, az ott élő több milliós török (és kurd) népesség, a szövevényes kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok miatt, de például a NATO vagy a török hadseregben rendszeresített és Szíriában bevezetett német páncélosok miatt is. Az Ázsia és Európa határán fekvő muzulmán ország pár hete hosszú fogság után elengedett egy német állampolgárságú újságírót, akit terrorizmus vádjával tartottak fogva, ezzel a kapcsolatok legalábbis sokat javultak.

Ne beszélj sokat, ha turista vagy

A kapcsolatokat ugyanakkor beárnyékolja, hogy az Erdogan-féle tisztogatások elől sok török menekült Németországba, akiket Törökországnak újabb és újabb követelései ellenére sem adnak ki. Más újságírók és más német állampolgárok pedig továbbra is börtönben vannak.

A német újságokban időnként olyan jó tanácsok látnak napvilágot, hogy ne utazz Törökországba, vagy ha mégis, mi az, amit ott nem szabad mondani. Állítólag egyszerű turistaként is könnyű börtönbe kerülni, ha valaki a rendszert vagy az elnököt bírálja.

Jobban megértik őket

Egyre több török kap menedékjogot Németországban – írja az osztrák Krone.at is. Míg 2017 januárjában csak a török menedékkérelmek 6,4 százalékát bírálták el pozitívan, júliusban ez már 22, idén januárban pedig 38 százalék volt. Idén januárban konkrétan 741 török állampolgár kért és 410 kapott menekültstátuszt.

Ők is emlékeztetnek rá, hogy a 2016 nyári puccskísérlet óta Törökországban folyamatosan rendkívüli állapot van, és a tisztogatások, tömeges letartóztatások elől sokan külföldre menekülnek. A becslések szerint eddig 50 ezer embert börtönöztek be és több mint 150 ezer közalkalmazottat bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából.

Ez még istenes

Eközben Törökország Észak-Szíriában 170 ezer ember befogadására is alkalmas menekülttáborokat állítana fel – írják német lapok.

A Törökországból érkező menekültek száma az emberi jogok megsértésének drámai mértékéhez képest felettébb alacsony – nyilatkozott a Pro Asyl az osztrák lapnak. Az emberi jogi szervezet abból indul ki, hogy a menekültkérelmek alacsony száma a török és európai uniós hatóságok rendőri és katonai együttműködésének köszönhető. Egyébként főleg újságírók, ellenzékiek és kurdok veszélyeztetettek Törökországban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?