Hirdetés
Hirdetés

Juncker elmondta, mikor bővülhet legközelebb az EU

2018. október 05., 17:11

Az EB elnöke szerint még évekre vannak a nyugat-balkáni országok a csatlakozástól.

Jean Claude Juncker Fotó: europa.eu
Jean Claude Juncker Fotó: europa.eu

2025 előtt nem valószínű a nyugat-balkáni országok csatlakozása az Európai Unióhoz – mondta az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker ugyanakkor elmondta: ha a nyugat-balkáni országoktól - Bosznia, Albánia, Szerbia, Macedónia, Montenegró, Koszovó - elveszik a csatlakozás lehetőségét, újabb háborús konfliktus alakulhat ki a térségben.

Bár Juncker szerint történtek előrelépések néhány országban, ezek még nem teljesen elégségesek, a teljes csatlakozás lehetősége pedig még messze van, 2025-nél előbb nem valószínű. Hozzátette: a következő pár évben egy gazdasági társulást kellene létrehozni a régióban, ami által a nyugat-balkáni országok részben úgy viselkedhetnének, mintha egyszer az EU teljes jogú tagjai lehetnének.

Hirdetés

Az Oroszországgal való kapcsolatokról szólva az EB elnök kifejtette: annak ellenére, hogy nincs minden rendjén, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a szomszédunk, és a biztonság hosszú távon csak vele együtt tarthatóak fenn. Konkrétumok említése nélkül hozzátette: ügyelni kell a jogállamiság megtartására az európai térségben, és nem lehet semmibe venni csak azért, mert valakinek éppen ez az érdeke.

Orbán nagy barátja keményen nekiesett Junckernek

Több központi uniós politikusnak is beszólt az olaszok megosztó miniszterelnök-helyettese. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lőttek Orbán kétkulacsos politikájának – történelmi bejelentés jött

Lőttek Orbán kétkulacsos politikájának – történelmi bejelentés jött

Trump bejelentése megváltoztatja hazánk stratégiai környezetét és alaposan leszűkíti a magyar miniszterelnök kétkulacsos biztonságpolitikai játszmájának mozgásterét. Washingtont és Moszkvát is idegesíti, hogy Peking egyre növekvő nukleáris arzenálja éppen az INF egyezmény hatálya alá tartozó 500–5500 kilométeres hatótávolságú rakétákra koncentrálódik. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?