Hirdetés
Hirdetés

Kiadták a rettegett oligarcha-listát - hidegháborússá vált a hangulat

Gáspár András, 2018. január 30., 12:33

Sok orosz milliárdosnak okozott jóelőre álmatlan éjszakákat az a lista, amit nemrég tett közzé az amerikai pénzügyminisztérium. Első ránézésre mégsem durran akkorát az oligarcha-lista, gyakorlatilag lekoppintották az orosz Forbes-ot - egyelőre szankciókat sem csaptak a nevek mellé. Van azonban egy titkosított lista is, az orosz reakcióval együtt az egész a hidegháborús időket idézi.

Nem az oligarchiára - egy kommunista transzparens a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 100. évfordulóján. Fotó: EPA / Szergej Csirikov
Nem az oligarchiára - egy kommunista transzparens a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 100. évfordulóján. Fotó: EPA / Szergej Csirikov

Trumppal ítéltetik el azokat, akik hozzásegítették őt az elnöki címhez

Tavaly augusztusban írta alá Donald Trump amerikai elnök azt a törvénycsomagot, amely  szankciókat léptetett életbe Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen. Az ügy pikantériája, hogy a kongresszus által elsöprő többséggel megszavazott törvénycsomag azért bünteti tovább az oroszokat, mert beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, mégpedig épp Trump győzelme érdekében - ezt azért fájdalmas lehetett aláírnia az elnöknek.

Ennek a törvénycsomagnak volt része az is, hogy össze kell állítani egy olyan listát, amin az orosz politikai vezetők mellett a Vlagyimir Putyinhoz köthető orosz oligarchák nevei szerepelnek.

Hirdetés

Pár perccel a kitűzött éjféli határidő előtt közzé is tették a listákat - ezen a linken lehet böngészgetni a neveket. Összesen 114 politikai vezető, kormányzati szereplő szerepel az egyik listán, sokat nem gondolkoztak az összeállításnál - nincsenek meglepetések a nevek között, egyszerűen összeszedték a politikai nagykutyákat. Egyebek mellett Dimitrij Medvegyev miniszterelnök, Alekszandr Novak energiaügyi miniszter mellett orosz állami vállalatok vezetői kerültek fel a nevek közé.

A másik lista ígérkezett érdekesebbnek, végül 96 oligarcha nevét írták fel rá az amerikai pénzügyminisztérium szorgos alkalmazottai.

Rettegtek az orosz oligarchák, erre kiadták újra a Forbes-listát

Az oligarcha-listát előzetesen nagy várakozás övezte Oroszországban: senki sem tudhatja ugyanis, pontosan mi lesz azokkal, akik felkerülnek rá. Az amerikai pénzügyminisztérium közleményében igyekezett megerősíteni, hogy jelenleg semmiféle (plusz) szankciókra nem kell számítaniuk azoknak, akiket listáztak - nehéz azonban elhinni, hogy ez így is marad örökre, és csak úgy szórakozásból listázgattak hónapokon át az amerikai hivatalnokok.

Az orosz milliárdosok attól félnek, hogy a szankciók következő körében alaposan megnehezítik majd számukra az üzletelést, a pénz nemzetközi mozgatását. A listán szereplők közül néhányan már tudják, milyen az, amikor személy szerint érinti őket az amerikai szankció és korlátozás: Arkagyij Rotenberg, Putyin egyik legközelebbi embere már eddig is a feketelistán szereplő üzletemberek között volt, külföldön tartott vagyona egy részét lefoglalták, befagyasztották, de azért természetesen továbbra sem éhezik... hasonló cipőben jár Oleg Tinkov bankár és Szergej Galickij élelmiszerlánc-cézár is. Az eddig életbe léptetett szankciók 200 magánszemélyt és 400 vállalatot érintenek, korlátozva hozzáférésüket egyes nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokhoz és energetikai technológiákhoz; a fentebb linkelt mostani listában csillaggal jelölték azokat, akikkel szemben egyébkén már léptettek életbe szankciókat.

Sokan viszont már jó előre megpróbáltak lobbizni azért, hogy ne kerüljenek fel a listára, illetve komoly vagyonmentésbe-átmozgatásba kezdtek, hogy ha életbe lépnek valamiféle korlátozások a lista elkészítésével egyidőben, akkor ne legyenek beragadva az óriási pénzek. Végül az oligarcha-lista nem hozott semmilyen meglepetést: nem csak váratlan szankciókat nem hoztak, hanem az összeállításnál sem ástak látszólag valami mélyre az amerikai hivatalnokok: a Bloomberg szerint a 96 fős oligarcha-lista egy az egyben megegyezik a Forbes orszországi kiadásának tavaly közzétett gazdaglistájával...

Azért nem lenne jó ötlet nyugodtan hátradőlni az orosz oligarcháknak: a pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a nyilvános mellett titkosított listát is készítettek, amelyen alacsonyabb rangú és vagyonú üzletemberek és hivatalnokok is szerepelnek - erről azonban nem tudni részleteket, ez a lista a titkosított mellékletben szerepel.

Hidegháborús hangulat - megjelölték az ellenséget?

Moszkva természetesen fel van háborodva - a listázáson, a szankciókon, de már azon is, hogy az amerikai elnökválasztásba történő beavatkozással vádolják őket. Gyorsan meg is vádolták az amerikaiakat, hogy az egészet csak azért csinálják, hogy beavatkozzanak a március 18-án esedékes oroszországi elnökválasztásba, ahol Putyin várhatóan tovább hosszabbítja közel két évtizede tartó uralmát. Az ellenzék eltakarítása tervszerűen halad, nem látni esélyét annak, hogy ne nyerjen elsöprő többséggel a jelenlegi elnök.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy ha Oroszország ellen korlátozásokat léptetnek életbe, akkor azok természetesen nem maradhatnak megfelelő válasz nélkül, hozzátéve, hogy az ellenintézkedések mibenlétét Vlagyimir Putyin elnök fogja meghatározni. A szóvivő szerint Moszkva nem szeretné, ha az amúgy is siralmas állapotú kétoldalú kapcsolatokat nagy és talán elviselhetetlen kockázatok és veszélyek fenyegessék.

Most, a lista megjelenése után még keményebben fogalmazott: azt mondta, Washington de facto az Egyesült Államok ellenségének minősítette a "Kreml-listán" szereplő orosz személyiségeket az MTI beszámolója szerint. Peszkov - aki maga is szerepel az amerikai felsorolásban - példátlannak nevezte a jelentést, ugyanakkor közölte, hogy az orosz fél tanulmányozni fogja az amerikai listát, mielőtt további következtetéseket vonna le.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Padlógázzal a falnak - Törökország iszlamista állammá alakul

Padlógázzal a falnak - Törökország iszlamista állammá alakul

Erdogan még azelőtt be akarja söpörni az új mandátumot a szükségállapot árnyékában, mielőtt a túlhevült gazdaság rohamos lassulásnak nem indul. Egyben maximálisan ki akarja használni azt a soviniszta és iszlamista hullámot, amelyet a kurdok elleni észak-szír hadjárata váltott ki támogatói körében.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?