4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kim Kardashian lobbitevékenysége is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Amerikai Képviselőház elsöprő többséggel szavazta meg az örmény népirtást elismerő határozatot. Erdogan török elnök válaszul az őslakók kiirtását, a rabszolgaságot és a kizsákmányolást vetette az amerikaiak szemére. Káncz Csaba jegyzete.
Kim Kardashian az idei Creative Arts Emmy Awards ünnepségen Los Angelesben szeptember 14-én. EPA/NINA PROMMER

A mai, mediatizált világban a celebritásoknak olyan kisugárzásuk van, amelyet a politika sem tud figyelmen hagyni. Ilyen személyiség például Jürgen Klopp, a Liverpool edzője, aki messze a legnépszerűbb német az Egyesült Királyságban.

A hárommillió lakosú kis Örményország pedig már régóta fölfigyelt az amerikai – de apja révén örmény származású – Kim Kardashian West televíziós személyiségre, akinek 62,2 millió követője van Twitteren, 150.9 millió pedig az Instagramon.

Kardashian útja a nagypolitikába

Márpedig Jerevánnak egy befolyásos celebritásra is szüksége volt régóta dédelgetett politikai céljának eléréséhez Washingtonban, amely az örmény népirtás elfogadtatására irányult.

1915. április 24-én az Oszmán Birodalom irányítói az örmény közösség több száz szellemi és politikai vezetőjét őrizetbe vetették. Közülük sokakat kivégeztek, másokat pedig száműztek. Az ezt követő, éveken át tartó erőszakos eseményekben mintegy 1,5 millió örményt gyilkoltak meg. Jelenleg a világ több, mint harminc állama ismeri el népirtásként az eseményeket.  Ankara persze ezt tagadja, szerinte 300-500 ezer örmény halhatott meg, és ők is az I. világháború következtében.

Kim Kardashian már korábban is többször megszólalt a témában.

Ruanda, Darfur és a Holokauszt előtt történt ez. Lehet, nem történt volna meg a többi népirtás, ha a nemzetek elismernék az örmény genocídiumot

írta egy blogbejegyzésében még 2011-ben. 2015 tavaszán a Jerevánba látogató Kardashian nővéreket már személyesen fogadta Hovik Abrahamjan miniszterelnök.

Áttörés a Képviselőházban

Az elmúlt hónapokban Kardashian lobbitevékenysége új dimenzióba lépett, személyesen tárgyalt Örményország vezető személyiségeivel, több amerikai kongresszusi képviselővel és Trump vejével – egyben a Fehér Ház tanácsadójával –, Jared Kushnerrel. Egy hónapja újra Jerevánban tárgyalt örmény politikusokkal, egyben divatcége termelésének Örményországba helyezéséről.

Az évek óta tartó lobbizás eredménye nem maradt el, hiszen múlt héten az Amerikai Képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg azt a határozatot, amely elismeri az örmény népirtást. Erdogan török elnök viszont iszonyatosan dühbe gurult és kijelentette:

Ezt a vádaskodást a népünk elleni legnagyobb sértésnek vesszük. A török parlament remélhetőleg jogos választ ad erre a történelmi realitásoknak ellentmondó határozatra.

Erdogan egyben az amerikai történelem sötét fejezeteit hozta fel, az őslakók kiirtását, a rabszolgaságot és a kizsákmányolást vetve az amerikaiak szemére.

Budapest és Jereván

Káncz Csaba

Ez a politikai fejlemény hazánk számára sem érdektelen, hiszen a világ első keresztény államával, Örményországgal, hét éve megszakadtak a kétoldalú diplomáciai kapcsolataink.

Mint emlékezetes, az örmény társát baltával megölő azeri katonát a magyar kormányfő személyes döntésének eredményeképpen Budapest 2012-ben kiadta Bakunak, akit ott rögtön előléptettek és szabadon engedtek. A magyar keleti nyitás stratégia keretében a politikai súlypont a térségben Azerbajdzsánra helyeződött, amelyet még Orbán Viktor nevezett „mintaállam”-nak 2014 novemberében, a stratégiai szerződés aláírásakor.

Érdemes azért egy pillantást vetnünk erre a mintaállamra: Azerbajdzsánban 1995 óta nem tartottak egyetlen szabad választást sem, a 2013-as elnökválasztáson pedig véletlenül egy nappal korábban hirdettek eredményt. A 2015-ös általános választáson már az ellenzék főbb pártjai nem is voltak hajlandók részt venni, a külföldi újságírók pedig nem kaptak beutazó vízumot az eseményre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG