Hirdetés
Hirdetés

Kína visszavág - indulhat a kereskedelmi háború

2018. április 04., 16:40

Kína ma bejelentette, hogy arányos válaszlépés gyanánt 106 amerikai termékre vet ki 25 százalékos importvámot, nagyjából 50 milliárd dolláros mértékben. Korábban csak nagyon kis válaszlépésről volt szó, de miután ez nem hatotta meg az amerikai elnököt, a kölcsönösség és arányosság mellett döntött a hatalmas ázsiai ország.

Az intézkedés nem azonnal lép életbe,feltehetően Kína hagy egy kis időt, hátha közben mégis sikerül tárgyalásokat kezdeni a kérdésben. A termékek közt többek között a szója, whiskey és autók szerepelnek, a kínai kereskedelmi minisztérium bejelentése szerint a cél az, hogy nagyjából 50 milliárd dollár értékű jelenleg importált árut érintsen, és így lényegében megegyezzen az amerikai intézkedés mértékével.

Meglepő arányosság

Az bejelentés kevesebb mint 24 órával azután történt, hogy az amerikai elnök nyilvánosságra hozta azon kínai termékek körét, melyekre ki akarja vetni a vámokat. A kínai válasz gyors volt és egyenrangú, az ázsiai tőzsdék esésbe is váltottak, miután a befektetők úgy látják, hogy ez mégiscsak kezd egy kereskedelmi háborúra hasonlítani, mégpedig nagyjából egyenlő felek, konkrétabban két óriás között.

Hirdetés

Ha ez a félelem megmarad délutánig, a tegnap nagy nehezen megmentett amerikai piacok ma mégis összeroppanhatnak, eleshetnek a kritikus szintek. A kínai bejelentés után az európai tőzsdék is lefordultak, a piacok nagyon megszokták a szabadkereskedelmet, ez a csörte érthető módon nagyon nem tetszik nekik, bár Európa akár még profitálhat is ebből, hisz előnyhöz juthat a kínai piacon az amerikai termékekkel szemben.

Nagyköveti szintű tájékoztatás

Kína amerikai nagykövete magyarázatot adott arra, hogy miért döntöttek a válaszlépések mellett. Közölte, hogy senkivel nem akarnak kereskedelmi háborút, de hát nem ők tették meg az első lépést. Mindazonáltal a vámok életbe léptetése előtt a WTO-hoz fordulnak, melynek van egy mechanizmusa a felmerülő viták rendezésére.

Washington egyoldalú kereskedelmi politikával vádolja Kínát, például a szellemi tulajdon, a technológia átadását követelik azért, hogy egy cég hozzáférjen a kínai piachoz. A CNBC erről kérdezte a kínai nagykövetet, aki erre azt kérte: mutassanak egy konkrét esetet, amikor ez történt. Sok cég panaszkodik erre a gyakorlatra, és arra is, hogy vegyesvállalatok alapítására kényszerítik őket kínai cégekkel.

A protekcionizmus nem véd

A Fehér Ház egy képviselője azt nyilatkozta, hogy a kormány felkészült a kínai válaszlépésekre és további lépések is szóba kerülhetnek, alátámasztva azokat a félelmeket, hogy a kereskedelmi háború eszkalálódik. A kínai nagykövet erre azt mondta, hogy megpróbálták elkerülni ezt a helyzetet, de a másik fél a rossz megoldást választotta, így országának nincs más választása, mint visszavágni.

Hozzátette: az ilyen protekcionizmus nem véd senkit, sem az amerikai munkásokat, sem a fogyasztókat, ellenben kárt okoz a gazdaságnak. A két ország gazdasága olyan szorosan kötődik egymáshoz, hogy minden egyoldalú intézkedés visszaüt az azt meghozó félre is. Végül leszögezte, hogy országa továbbra is nyitott a tárgyalásokra és a problémák megegyezéses úton történő rendezésére, de csak a kölcsönösség elve alapján.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Suttyomban beszivárog az életünkbe a blokklánc és a kriptodeviza

Bitcoin-árfolyam ide vagy oda, kriptodevizákkal is, de még inkább az ezeket működtető blokklánc-technológiával rengeteg cég foglalkozik, köztük hatalmas multik is. A blokklánc-technika sokuk szerint olcsó, megbízható és gyors tranzakciókat tesz lehetővé, így beszivároghat a kiskereskedelembe, a szállításba, a bankvilágba, az elektromos autókba és még ki tudja, hová.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?