Hirdetés
Hirdetés

Konzervatív-zöld kormánya lehet Ausztriának

Wéber Balázs, 2019. november 11., 11:15

A szeptemberi előrehozott választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője bejelentette, hogy kormánykoalíciós tárgyalásokat kezdenek a Zöldek pártjával.

Austrian Chancellor Sebastian Kurz looks on during a swearing-in ceremony for new cabinet minister at the Presidential residence in Vienna, Austria, 22 May 2019. President Van der Bellen confirmed on 21 May 2019 that all ministers of the right-wing Austrian Freedom Party (FPOe), the junior member of the coalition government, have stepped down in a move triggered by the sacking of Interior Minister Herbert Kickl (FPOe) by Chancellor Sebastian Kurz. They will be replaced with technocrats to form an interim government until new elections in September 2019. This comes in the aftermath of Austrian Vice Chancellor and FPOe party leader Heinz-Christian Strache's resignation on 18 May 2019 from his post as he was caught in a corruption allegations scandal. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Sebastian Kurz. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Sebastian Kurz volt kancellár hangsúlyozta, a döntés csupán egy folyamat kezdetét jelenti, nem a "végeredményt", írta az MTI.

Kurz szerint hétvégén egyeztetett pártja országos és tartományi vezetőivel, és egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Zöldekkel kezdenek kormánykoalíciós tárgyalásokat. Erről az államfőt és a pártok vezetőit is értesítették.

Hirdetés

Kényszerházasság lehet

Ausztriában idén szeptember végén tartottak előrehozott parlamenti választást, amit ugyan nagy fölénnyel, a szavazatok több mint 37 százalékát begyűjtve nyert meg a Néppárt, egyedül azonban nem tudott kormányt alakítani.

Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung szerkesztője lapunknak már korábban azt jósolta, hogy a Néppárt az  egyre népszerűbb Zöldekkel fog majd össze.

Ez tűnik a legvalószínűbbnek még akkor is, ha a tartalmi kérdésekben – a klímapolitikától a migrációig – nagyon kevés a hasonlóság

vélte Dworzak arra utalva, hogy Kurz szigorú bevándorlás-politikája ellentétes a Zöldek jóval megengedőbb hozzáállásával.

Hozzátette: a szociáldemokraták magukkal vannak elfoglalva a súlyos vereség után – a szavazatok mindössze 21 százalékát szerezték meg –, a Néppárt korábbi kormánykoalíciós partnere, a Szabadságpárt pedig szintén ellenzéki szerepre készül.

Nagyot szólt a Strache-ügy

Ausztriában az idén májusban kirobbant Strache-botrány miatt bukott meg a néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció. A botrányról részletesen itt olvashat: Prostik, drogok, hatalmi játszmák: újabb részletek az ibizai videóról.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orosz gáz vagy LNG? Ez itt a kérdés

Orosz gáz vagy LNG? Ez itt a kérdés

Hétfőn Szijjártó Péter belebegtette, hogy hosszú távú gázszállítási szerződést kötünk Oroszországgal, amire könnyű azt mondani, hogy a külügyi és külgazdasági miniszter a nyolcvanas évekbe repíti vissza Magyarországot. Az energiapolitika viszont sokkal bonyolultabb annál, hogy feketén vagy fehéren meg lehessen ítélni a szándékokat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?