Hirdetés

Prostik, drogok, hatalmi játszmák: újabb részletek az ibizai videóról

Wéber Balázs, 2019. május 24., 06:10

Pénz, hatalom, korrupció, alkohol, drogok, prostituáltak: bárhonnan is közelítünk hozzá, az ibizai sztori messziről bűzlik. Heinz-Christian Strache FPÖ-vezért és bizalmasát két rossz hírű osztrák férfi csalta lépre, feltehetően megbízásból. Strache ugyanakkor saját sírját ásta meg azzal, hogy elképesztően naiv volt, és nyíltan beszélt zűrös terveiről. Eközben Orbán Viktort emlegette példaként.

Forrás: ORF/Spiegel/Sueddeutsche Zeitung
A titokzatos nő (baloldalt), Gudenus (álló férfi), Strache és Gudenus felesége az ibizai villában. Forrás: ORF/Spiegel/Sueddeutsche Zeitung

2017. július 24., Ibiza, Spanyolország: egy fákkal körülvett, úszómedencés villában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) két magasrangú politikusa arról beszélget egy orosz milliárdos állítólagos unokahúgával, hogyan lehetne kétes eredetű pénzből megtámogatni a párt választási kampányát állami megbízásokért cserébe. (Az "ajánlat" részleteire még visszatérünk.)

A hangulat kötetlen, az asztalon vodka, pezsgő és „illegális anyagok”, a politikusok kendőzetlen nyíltsággal beszélnek terveikről. Sejtésük sincs arról, hogy minderről videófelvétel készül, amely szűk két év múlva kiszivárog, romba dönti az addig stabil lábakon álló osztrák kormánykoalíciót, és megbolygatja az egész európai politikát.

Hirdetés

Kik voltak ott?

A videófelvétel tanúsága szerint a hétórás találkozón öt ember vesz részt.

  • Heinz Christian-Strache, az FPÖ elnöke, későbbi osztrák alkancellár
  • Johann Gudenus, befolyásos FPÖ-tag, a párt későbbi frakcióvezetője, Strache közeli bizalmasa és barátja
  • egy feltételezhetően orosz-lett állampolgárságú nő, aki Aljona Makarovának, Igor Makarov orosz oligarcha unokahúgának vallja magát
  • Julian H., egy bécsi magánnyomozó
  • Tajana Gudenus, a szabadságpárti politikus szerb származású felesége

Mint később kiderül, Aljona Makarova valójában egy fiktív profil, amit feltehetően a magánnyomozó és egy bécsi ügyvéd, Ramin M. talált ki és épített fel azzal a céllal, hogy lépre csalja a politikusokat. De kik ők, és hogyan tudták bepalizni Strachét és Gudenust?

Julian H.

Egy bécsi származású magánnyomozó, akinek Münchenben van nyomozóirodája. Korábban jogerősen elítélték kábítószer-csempészet miatt – legalábbis ezt mondta róla az oe24-nek Sascha Wandl, egy másik magánnyomozó, akivel 2016-ig dolgozott együtt.

Wandl szerint ő képezte ki Julian H.-t  ipari és magánszemélyek elleni kémkedésre, viszonyuk azonban néhány éve megromlott. Azt is tudni véli róla, hogy fegyverkereskedő apja Miamiban keresett „menedéket”.

Ramin M.

Egy iráni származású, ismert bécsi ügyvéd, Julian H. barátja. Wandl szerint ő is érintett volt ipari kémkedésben, de magánszemélyek után is kutakodott: a Presse szerint már 2015-ben, a bécsi helyhatósági választások előtt megpróbálta „felnyomni” Strachét.

Akkor a többi közt olyan dokumentumokat kínált megvételre osztrák pártoknak közvetítőkön keresztül, amelyek állítólag azt bizonyították, hogy a pártelnök drogozik. Később azt mondta, hogy az FPÖ egyik volt alkalmazottja bérelte fel, aki háttérbe szorítva érezte magát Strache által. A „bizonyítékok” azonban nem voltak meggyőzőek, így abból az „üzletből” nem lett semmi.

Aljona színre lép

Julian H., Ramin M. és a rejtélyes nő Bécs szívében, a Stephansplatzról nyíló Singerstrassén található ügyvédi irodában találkozott Gudenusszal 2017 tavaszán – erről maga a politikus beszélt több osztrák lapnak a botrány kirobbanása után. (Arról eltérő verziók jelentek meg, hogy ez volt-e az első meeting.)  Egy ingatlan-közvetítő barátja hozta össze az ügyvéddel, ekkor még csak  tisztán üzleti célból. A nőt, aki Igor Makarov unokahúgának adta ki magát, állítólag érdekelte az a családi ingatlan, amit Gudenus eladásra kínált.

A találkozón az ügyvéd bemutatta a nő (minden bizonnyal hamis) lett útlevelét, valamint közzétett egy olyan dokumentumot, amely azt látszott igazolni, hogy a nő már befizetett egy bizonyos összeget az ügyvéd számlájára.

Wandl szerint Gudenus itt vétette az első hibát:

Hamar ki lehetett volna deríteni, hogy Makarovnak nincs is unokahúga.

Vacsora az égben

A szabadságpárti politikus több alkalommal is „randevúzott” a lett-orosz nővel és az osztrák detektívvel: az egyik találkozóra a Grand Hotel Wien Michelin-csillagos luxuséttermében, a Le Cielben (Az ég) került sor.

Végül felmerült a nyári találkozó lehetősége: miután Gudenus kikotyogta, hogy idén Ibizán fog nyaralni Strachéval, a két csalimadár megjegyezte, hogy véletlenül ők is épp akkor lesznek a spanyol szigeten. Innentől kezdve sínre került az ügy.

Forrás: ORF/Spiegel/Süddeutsche Zeitung
Fehér nadrágban Julian H., szemben Strache és Gudenus. Forrás: ORF/Spiegel/Süddeutsche Zeitung

Elnyerték a bizalmukat

Bennfentesek szerint a legnehezebb és legtöbb időt igénylő feladat a célszemélyek  bizalmának elnyerése volt. Ez a csapdát állítóknak annyira sikerült, hogy az ibizai találkozón Strache és Gudenus teljesen megnyílt, és gátlások nélkül beszélt a korrupciós tervekről.

Iszonyatosan nehéz úgy terelni a beszélgetést bizonyos témák felé, hogy a beszélgetőpartner ne fogjon gyanút. Ráadásul itt két csúcspolitikusról volt szó, akiket egy oldott atmoszférában vezettek el az ismertté vált kijelentésekig. Nyomozóként csak annyit mondhatok: le a kalappal!

jelentette ki Daniel Pöchhacker magánnyomozó az osztrák állami tévé (ORF) dokumentumfilmjében.  

Csinos, de nem hülye

De ki volt az a titokzatos szőke nő, aki levette a lábáról Gudenust és a politikusként már sok mindent megélt Strachét? Sascha Wandl szerint Bécs „piroslámpás” környékén találhattak rá, és betanították a feladatra.

„Egy olyan csinos nőről lehet szó, akinek azért van egy kis esze. (...) Akár professzionális félprostituáltnak is nevezhetnénk.”

Pöchhacker szerint az akció leszervezéséhez sok idő és pénz kellett. Wandl úgy véli, hogy összesen 300-600 ezer euróba kerülhetett a videó, amit 1,5-5 millió euróért próbáltak eladni. Lehetséges, hogy már a 2017 őszi osztrák választások előtt piacra dobták, akkor azonban nem jártak sikerrel.

A Kurier szerint idén januárban ismét felbukkant a felvétel – Németországban kerestek rá vevőt –, ezért az egy szűkebb kör előtt már akkor ismert volt.

Egy orosz oligarcha villájában lógok Ibizán néhány FPÖ-s üzleti haverral, eléggé be vagyok kokszolva és tele vagyok Red Bullal, és épp arról tárgyalok, hogy miként tudom megszerezni a Kronen Zeitungot és az ellenőrzést az osztrák közvélemény felett

– mondta Jan Böhmermann német humorista április 13-án, tehát bő egy hónappal a botrány kirobbanása előtt az osztrák televízió egyik gálaműsorában bejátszott videóüzenetben. A felvétel vágott verzióját végül egy héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung. A két német lap azt állítja, hogy nem fizettek érte.

Gudenus és Strache elismerte a felvétel valódiságát, mindketten lemondtak minden tisztségükről. A bécsi ügyvéd titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem nyilatkozik, a magánnyomozó eltűnt a nyilvánosság elől.      

Ki volt a megbízó?

Arra egyelőre nincs válasz, hogy Julian H. és Ramin M. a saját szakállára dolgozott, vagy megbízták őket. Osztrák lapok korábban három lehetséges elkövetői kört említettek (erről részletesebben itt írtunk):

  • nyugati (amerikai) titkosszolgálatok
  • Tal Silberstein, az osztrák szociáldemokraták volt tanácsadója
  • a német Centrum a Politikai Szépségért (ZPS) nevű művészeti-politikai csoport.

Az izraeli tanácsadó azt állítja, hogy nincs köze az ügyhöz, a ZPS szintén nem vállalta magára az akciót. Tény viszont, hogy a nyugati titkosszolgálatok az utóbbi időben visszafogták az együttműködést az osztrák szervekkel, amelyeket egy szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl felügyelt. Attól tartottak ugyanis, hogy információk szivároghatnak ki az oroszokhoz. (A bizalomvesztésről és a magyar szálról itt írtunk.)

Tény az is, hogy a botrány jól jött a jobboldali-populista, bevándorlás-ellenes pártok ellenfeleinek. Aligha véletlen, hogy az ügy közvetlenül az európai parlamenti választások előtt robbant ki.

Mindez ugyanakkor még nem bizonyítja, hogy valóban valamelyik titkosszolgálat volt a megbízó.

Piszkos pénzek

Persze legalább ennyire érdekesek és botrányosak azok a kijelentések, amelyek elhangzottak az ibizai találkozón. Strache állami pénzt ígért a negyedmilliárd eurós befektetéssel kecsegtető "milliárdos" nőnek, ha az segíti pártja választási kampányát, és ezáltal a 2017 őszi parlamenti választások megnyerését.

Forrás: Spiegel
Forrás: Spiegel

Az FPÖ-elnök annak ellenére forszírozta az „üzletet”, hogy a nő burkoltan jelezte: mosott pénzről van szó.

Strache a többi közt ezt mondta:

  • Ha az orosz befektető három héttel a választás előtt megveszi a Kronen Zeitungot (befolyásos osztrák bulvárlap), akkor állami közbeszerzéseket kap cserébe az FPÖ hatalomra kerülése esetén. Minden olyan üzletet, amit eddig az osztrák Strabag kapott, az oroszok által alapítandó cég fog kapni.
  • Utalt arra, hogy az orosz oligarcha egy közhasznú egyesületen keresztül is támogathatja a pártot, így megkerülhetik a törvényeket.

Orbán Viktor a példa

Az FPÖ-elnök arról is beszélt, hogy ha sikerül megvenni a Kronen Zeitungot, akár a szavazatok 34 százalékát is megszerezhetik a választáson. Szerinte az újságnál meg kell szabadulni három-négy embertől, és lojális embereket kell kinevezni a helyükre.

Az újságírók amúgy is a legnagyobb kurvák a világon

- mondta Strache. A magyar kormányfővel köztudottan jó viszonyt ápoló pártelnök azt is világossá tette, hogy médiaügyekben Orbán Viktor példáját követné:

Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet szeretnénk felépíteni.

Azt az olvasók értékítéletére bízzuk, hogy a Strache által megálmodott világ mennyiben hasonlít a jelenkori Magyarországra.

UPDATE Ramin M. időközben ügyvédje útján reagált a vádakra: Miért tették? Megszólalt az ibizai videó készítője.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?