Hirdetés

Koronavírus a politikában – miért retteg a kínai elnök?

Káncz Csaba, 2020. január 31., 09:24

Hszi elnöké a felelősség, hogy a szigorúan hierachikusan felállt rendszerben a helyi hatóságok eltussolták a betegség kitörését a múlt hónapban. Ha a járvány tovább eszkalálódik, akkor egyik napról a másikra az elnök hirtelen a társadalmi elégedetlenség céltáblájának közepén találhatja magát. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusának megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 18-án.  (MTI/EPA/Vu Hong)
Hszi Csin-ping kínai elnök (MTI/EPA/Vu Hong)

Mao Ce-tung 1976-os halála után a kínai vezetők az ország jólétének folyamatos növeléséhez kötötték a kommunista párt legitimitását. Ennek a korszaknak azonban befellegzett, hiszen a gazdaság 3 évtized óta a leglassúbb ütemben növekszik, miközben a sertéspestis növelte a stagflációs tendenciákat a gazdaságban. A kommunista vezetésnek az elmúlt időszakban már amúgy is olyan komoly politikai problémákkal kellett megküzdeniük, mint a hongkongi tüntetések, a tajvani önállóságot követelő erők győzelme a három héttel ezelőtti általános választáson, és a parázsló ellenségeskedés Washingtonnal.

Mindenért ő a felelős

Hszi Csin-ping elnök 2012-es hatalomra kerülése óta egy elképesztő hatalmi koncentrációt hajtott végre, és olyan hivatalos titulusokat gyűjtött be, mint a Kommunista Párt főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke, a Központi Katonai Bizottság elnöke, a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetője és az átfogó államháztartási reformcsoport feje. Hszi négy éve aztán átvette a főparancsnoki pozíciót Kína parancsnoki központjában (Joint Operations Command Center), és ezzel a Kínai Néphadsereg (PLA) műveleti parancsnoka lett háború esetén. Hszi már addig is elnöke volt a Központi Katonai Bizottságnak, amely a hadsereget ellenőrzi. Ezzel teljesen nyeregbe érezhette magát, legalábbis, amíg a dolgok jól mentek – de amikor beüt egy nemzeti krízis, akkor Hszi gyakorlatilag minden hibáért és mulasztásért egy személyben (!) felelős.

Azért is ő felel tehát, hogy ebben a szigorúan hierarchikusan felállt rendszerben a helyi hatóságok eltussolták a betegség kitörését múlt decemberben. Senki sem akarta közölni a rossz hírt a feljebbvalójával – a semmittevés jól bevált túlélési stratégia ezekben a rendszerekben. Sőt, a helyi hatóságok zaklatták azokat, akik már a múlt hónapban a járvány kitörésének veszélyére felhívták a figyelmet.

Nem látok semmit, nem szólok semmit

Ez az elhallgatás azonban azzal járt, hogy mire a magasabb szintű döntéshozók értesültek a járványról, az már olyan szinten eszkalálódott, hogy túlnőtt a hatóságok képességein. Vuhanban az első napokban egy gyors beavatkozással talán a helyzetet ellenőrzés alá lehetett volna vonni. Ez a 11 milliós város vesztegzárának egy héttel ezelőtti kihirdetésekor már késő volt.Márpedig minél tovább tartanak az utazási korlátozások, annál súlyosabb lesz az ár a kínai gazdaság számára. Az IKEA, a Starbucks, a Ford és a Toyota sorra zárja le üzleteit és gyárait, miközben az Apple újratervezi a beszállító láncait. Az 54 ezer alkalmazottal rendelkező kínai Tencent konszern pedig február 9-ig hosszabbította meg az alkalmazottak kényszerszabadságát.

Hszi elnök egy kétségbeesett húzással a miniszterelnökét küldte le négy napja a forrongó Vuhanba, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet saját felelősségéről. Az elnök tudja, hogy Peking most nem tud az ármányos külföldi erőkre mutogatni. Hszincsiang, Hongkong és Tajvan esetében az állami média propagandistái rögtön megtalálják idegen hatalmak sötét kezeit, amelyek ezeket a problémákat kreálták, és azokat pénzügyi támogatással egyre csak szítják. A koronavírus esetében Hszi elnöké az egyszemélyi felelősség, és ha a járvány tovább eszkalálódik, akkor egyik napról a másikra hirtelen a társadalmi elégedetlenség céltáblájának közepében találhatja magát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Koronavírus: szomorú világrekord Olaszországban

Koronavírus: szomorú világrekord Olaszországban

Csaknem ezer áldozatot követelt a koronavírus egyetlen nap alatt Olaszországban. Világszinten már az Egyesült Államokban van messze a legtöbb fertőzött. Donald Trump amerikai elnök felhatalmazást adott a tartalékosok mozgósítására. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?