4p
Lázár János, egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter tavasszal azzal kampányolt, hogy a migráció lezülleszti Bécset, növeli a szegénységet és a bűnözést. Ehhez képest most újabb elemzőintézet választotta a hagyományosan multikulturális várost a világ legélhetőbb településének.
A bécsi operaház - MTI Fotó: Pálfy Katalin

Bécs a világ legélhetőbb városa az Economist Inteligence Unit (EIU) brit elemző intézet kedden közölt tanulmánya szerint. Az osztrák főváros a tavalyi győztes Melbourne-t előzte meg, amellyel évek óta versenyt fut az első helyért.

Economist: rend és biztonság

Az EIU, amely az Economist gazdasági lapot kiadó Economist Group része, úgy véli: Bécs elsősorban a biztonságának köszönhetően előzte meg az ausztrál metropoliszt. Mint írták, a terrorveszély egész Nyugat-Európában csökkent, ráadásul Ausztriában a bűnözés is alacsony.

Az egészségügyi ellátás, az oktatás és az infrastruktúra szempontjából a két település egy szinten van, kultúra és környezetvédelem terén viszont az ausztrálok állnak jobban. Bécs az Economist versenyét most először nyerte meg, a Mercer tanácsadó cég hasonló rangsorában pedig rendszeresen diadalmaskodik.

Mindez már csak azért is figyelemreméltó, mert magyar kormánypolitikusok és kormányközeli lapok több alkalommal is a hanyatló Nyugat szimbólumaként, a multikulturalizmus csődjeként, a globalizáció egyik negatív példájaként emlegették az osztrák fővárost.

Lázár: kosz, piszok, bűnözés

Lázár János, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter Bécs egyik bevándorló negyedében készített kampányvideójában például azt mondta: „A bevándorló-közösségek megváltoztatják a régi városi arculatot. (...) Itt láthatóan piszkosabbak az utcák, láthatóan jóval szegényebb a környezet és sokkal több a bűnözés” – állította a fideszes politikus a tavaszi parlamenti választások előtt.

Egyúttal óva intett attól, hogy Budapest Bécs útjára lépjen, azaz szintén multikulturális, bevándorlóknak otthont kínáló várossá váljon. „Ha beengedjük őket, és itt fognak élni a mi városainkban, akkor ennek is bűnözés, szegényedés, kosz, piszok és lehetetlen városi körülmények lesznek a következményei” – jelentette ki.

A Mercer és az Economist ezzel szemben a világ legjobb városának tartja Bécset, amely hagyományosan multikulturális település: már az Osztrák-Magyar Monarchia idején tömegesen vándoroltak ide emberek a birodalom minden részéből.

A bécsiek fele nem osztrák

Igaz, az elmúlt évtizedekben a migráció felerősödött és új dimenziót kapott: távolabbi országokból is nagy számban érkeztek bevándorlók. Míg 1961-ben a külföldi állampolgárok száma 1,5 százalék volt, addig tavaly már 27 százalék. A Die Presse szerint a bécsiek fele ma már migrációs hátterű, azaz külföldi állampolgár vagy külföldi származású szülők gyermeke, harmada pedig külföldön született.  

A legtöbben, mintegy százezren Szerbiából érkeztek, őket követik a törökök, a németek és a lengyelek – a bevándorlók többsége tehát európai. A menedékkérők jóval kevesebben vannak: a 2010-es évek első felében évi 4-5 ezren leltek ideiglenes vagy tartós otthonra Bécsben,  a 2015-ös menekülthullám idején pedig 22 ezren érkeztek.

Mélyponton a bűnözés

A statisztikákból az is kiderül egyébként, hogy tavaly a bűnesetek száma tíz éves mélypontra süllyedt Ausztriában. Bár a gyanúsítottak negyven százaléka külföldi, többségük európai országból érkezett.  A 2015 utáni migrációs hullám ugyan néhány területen növelhette a bűnözést, az osztrák főváros még így is Európa egyik legbiztonságosabb városa elemzőintézetek szerint.

Nem mellékes az sem, hogy Bécsben a II. világháború óta csak baloldali polgármester volt, a tavalyi parlamenti választásokon pedig messze a bevándorláspárti szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot. Azaz a bécsiek többsége a jelek szerint kitart a multikulturalizmus mellett.   

Budapest a 34. helyen

Az Economist listáján a harmadik helyen egyébként Oszaka (Japán) végzett. A top 10-be három ausztrál, három kanadai, két japán és két európai (Bécs mellett Koppenhága) került be. A 140-es listán Budapest a 34. helyen végzett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG