Hirdetés
Hirdetés

Londoni robbantás: 22 sérült, összeült a válságtanács

2017. szeptember 15., 14:25

Egyelőre nem jelentkezett terrorcsoport, de támadásként kezelik a történteket.

Forrás: Twitter/@Telegraph
Forrás: Twitter/@Telegraph

Ahogy arról már korábban írtunk, ma délelőtt egy kisebb robbanás történt a londoni District Line metróvonalon, a Parson’s Green nevű állomásnál. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka elmondta: a mentők összesen 18 embert szállítottak kórházba, többségüket "hirtelen hőhatás okozta" felszínes égési sérülésekkel, de egyikük állapota sem súlyos. Rajtuk kívül még négyen jelentkeztek saját lábukon ellátásra. A metróban egy házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe, a nem hivatalos értesülések szerint időzítő is volt a bombán, így azt valószínűleg nem a kis állomásra szánták.

A legtöbb sérülést ugyanakkor nem maga a bomba, hanem a tömeg pánikszerű menekülése okozta, ekkor szereztek a legtöbben zúzódásokat, horzsolásokat. Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora nem sokkal Rowley sajtótájékoztatója előtt terrorcselekménynek nyilvánította a történteket, és az incidens vizsgálatát a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

Hirdetés

Összeült a válságtanács

Theresa May brit miniszterelnök péntek délutánra összehívta a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestületét, a COBRA-t. Shadiq Khan, London polgármestere maga is részt vesz az ülésen, előtte azonban egy nyilatkozatban leszögezte: London soha nem hagyja, hogy a terrorizmus megfélemlítse vagy térdre kényszerítse. Ennek érdekében növelték a rendőrök számát London utcáión.

A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban, és sokkal nagyobb forgalmat bonyolít, mint Parson’s Green. Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, szakad a Mol, tépik a Nordtelekomot

Gyenge a forint, szakad a Mol, tépik a Nordtelekomot

A részvénypiacok nem túl vidámak, ami érthető is, miután Amerika minden nap lenn zár a napközbeni felpattanás után. Európa kicsit esik, a BUX nagyot, élen a Mollal, de limittel ugrik a Nordtelekom, miután magas áron emel tőkét a cég. Nem tudja összeszedni magát a forint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?