4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mától életbe lép Donald Trump védővámja, amivel nem csak Kínát, hanem többek között az EU-t is megsarcolná. Egy ideig új tűnt, nem is lesz belőle semmi, mivel a felek tárgyalásokba bonyolódtak, hogy kikerülhessék mindezt - mostanra azonban úgy fest, nem csak fenyegetőzni akart ezzel Trump. Az EU már beígérte arányos válaszlépését,amelyek számos amerikai termékre vet ki vámot. A gépezet beindult, a kérdés most, hogy hova vezet?

Az Egyesült Államok mától kiveti védővámjait az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumtermékekre, az amerikai kereskedelmi miniszter szerint ezen termékekre ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más országéra.

Donald Trump márciusban jelentette be, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, és 10 százalékos vámtarifával az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserébe az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie.

Nincs kegyelem – Trump kegyetlenül megsarcolja Európát

Washington várhatóan kiveti a védővámot az európai acél- és alumíniumtermékekre Részletek >>>

Kanadával és Mexikóval az amerikai kormányzat élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról, ezek azonban nem vezettek eredményre – tette hozzá Wilbur Ross kereskedelmi miniszter.

Arányos válaszlépés várható

Az Európai Bizottság elnöke elmondta,  a testület hamarosan bejelenti megfelelő válaszintézkedéseit a tisztán protekcionista céllal kivetett amerikai védővámokra. Jean-Claude Juncker szerint Washington nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a WTO-hoz forduljanak és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos kiemelte: mindent meg fognak tenni, hogy megóvják az EU piacát az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. Az Európai Parlament elnöke is csalódottságát fejezte ki az egyoldalú lépés miatt, Antonio Tajani szerint a lépés súlyos károkat fog okozni a dolgozóknak, az iparnak és a fogyasztóknak az Atlanti-óceán mindkét partján.

Valami egészen óriási dolgon kezdett dolgozni Amerika és Kína

Széleskörű kereskedelmi megállapodáson dolgozik Kína és az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút. Tovább a cikkhez >>>

Németország szintén elutasítja az USA kormánya által kivetett védővámokat, a kormány álláspontja szerint az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan. Emmanuel Macron szerint törvénytelen és egyben tévedés az amerikai döntés a vámok kivetéséről, a francia külügyminiszter pedig elfogadhatatlannak minősítette a döntést, és bejelentette, hogy arányos válaszlépést fognak hozni. Kanada és Mexikó tovább folytatja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

Alig érezzük meg

Elemzők szerint elhanyagolható lesz az intézkedés közvetlen hatásra az EU gazdaságára, a kereskedelmi feszültség ugyanakkor áthat a beruházásoknak. Az Oxford Economics gyorsjelentése szerint nincs olyan EU-gazdaság, amelyben az amerikai acél- és alumíniumvámok a hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékánál nagyobb kárt okoznának.

Eredetileg felmerült, hogy csak a kínai termékekre vessék ki a vámokat, ám az Egyesült Államoknak nem sikerült a védővámok alóli mentesítésért cserében engedményeket elérnie európai tárgyalópartnereinél. Donald Trump  korábban már átmeneti mentességet adott más országoknak is, köztük az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának, abban a reményben, hogy ezek a kereskedelmi partnerek a végleges mentesítésért cserében a gazdaság egyes területein engedményeket tesznek.

Trump mégsem tett le a háborúról: bevitt egy újabb ütést

Néhány napig úgy tűnt, elkerüli a kereskedelmi háborút az Egyesült Államok és Kína, de hamar halványulni kezdett a remény: Trump elnök elégedetlen a tárgyalásokkal, és miközben folyik az egyeztetés, újabb intézkedést jelentett be, ami fájdalmat okozna az ázsiai cégeknek. Bár nem nagyon kérte senki, elkezdi megvédeni az autóipart is. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG