5p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma tízkor kezdődött a CDU rendkívüli pártnapja, ez elé időzítve azonban Angela Merkel már összeállította új kormányának listáját. A nevek között egyrészt meglepően sok a fiatalabb, ő lesz egyedül hatvan felett. Másrészt a kancellár asszony saját belső ellenzékének tagjait is beemelte. Ez csak taktikázás, vagy a fokozatos búcsú egyik állomása?
Jens Spahn (Wikimedia Commons)

Tízből hat-nyolc német vezető hír ma azzal foglalkozik, hogy ma délelőtt megkezdődött a CDU, Angela Merkel pártja rendkívüli kongresszusa, ahonnét folyamatosan szivárognak a részletek. A gyűlésen a küldöttek szavaznak majd a nagykoalícióról. Másrészt nyilván szándékosan ez elé időzítve a vezető politikus hétvégén nyilvánosságra hozta tervezett kormányának tervezett listáját.

Még semmi sem végleges, hiszen a baloldali koalíciós partner, az SPD még csak március 4-én teszi közzé a nagykoalíciós szerződés elfogadásáról szóló szavazás eredményét. Ám a CDU-n belül is nagyon komoly hatalmi harcok folynak, hónapok óta napirenden van Merkel esetleges utódlása, repkednek a nevek, ebből a szempontból a lista rendkívül tanulságos. (Az utódjelöltekről itt írtunk korábban.)

A meggyengült CDU és Merkel sokat kellett engedjen a szocialistáknak, akik eredetileg elutasították az újabb Nagykoalíció ötletét, és erős pozíciókkal indultak a tárgyalásokon. Így a CDU csak hat miniszteri helyet tud kiállítani a 12-ből. (A 13. kormánytag maga Merkel.)

Fiatalítás és jobbra át

Az egyik újítás most, hogy Merkel jobbára középkorú vagy viszonylag fiatal politikusoknak készül megbízást adni, akik mind 60 év alattiak. (Ő maga 1954-es születésű, azaz 63 éves.) A párton belül szükséges fiatalításról már régen szó esett.

A másik érdekesség, hogy olyanokat is beemelt a kormányba, akik tulajdonképpen a saját párton belüli ellefelei, kritikusai. Főleg Jens Spahn lényeges, aki államtitkárból most egészségügy-miniszter lehet, és a CDU jobboldali szárnyának fiatal, 37 éves, ambiciózus képviselője.

Duett várható

A másik fontos személy Annegret Kramp-Karrenbauer (eddig miniszterelnök a Saar-vidéken), aki ugyan nem lesz kormánytag, de megkapja a CDU főtitkárának posztját. A baloldali Der Spiegel Online egyenesen azt állítja, e két személy között fog eldőlni a jövőben Merkel utódlásának kérdése, “duett várható” a hatalomért.

Vajon ez arra szolgál, hogy a meggyengült Merkel szépen fokozatosan átadja a hatalmat és lelépjen, vagy csak egy ügyes sakkhúzás? – teszik fel a kérdést rengeteg helyen a német sajtóban. (Van egy mondás, hogy tartsd magadhoz közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet – a szerk.)

Merkel önpuccsa?

A Der Spiegel úgy véli, az ellenségek semlegesítése úgy, hogy megosztja velük a hatalmat, sohasem volt Merkel taktikájának része. Eddig őket inkább figyelemre sem méltatta, nem adott nekik egy csepp pozíciót sem. A lap egyrészt “Merkel meglepő puccsának” nevezi Kramp-Karrenbauer kinevezését, aki közelebb áll hozzá, másrészt a Merkel-éra fokozatos megszűnéséről beszél. (Arról, hogy Kramp-Karrenbauer Merkel utódjelöltje, már korábban is írtunk.)

Merkelisták többségben

A konzervatív Die Welt szerint Merkel a kritikusainak megnyugtatására állította össze így a tisztségviselők listáját, de ez egyben leendő utódjának is jó pozíciót jelent. Érdekes módon az eddigi, meglehetősen népszerű belügyminiszter, Thomas de Maizière kimarad a kormányból.

Több negyvenes, ötvenes, a Merkel-szárnyhoz tartozó nő kerül a kabinetbe. A lap megjegyzi, hogy Merkel hívei mindenképpen többségben maradnak.

Nem marad már sokáig?

Az RTL-csoporthoz tartozó N-Tv.de Timo Lochocki politológust interjúvolta, aki szerint Angela Merkel annyira meggyengült, mint még soha. Emiatt stratégiailag szükséges volt Spahnt és Kramp-Karrenbauert pozícióba juttatnia, kritikusai elébe mennie. Merkel valószínűleg azt reméli, hogy ezzel elég hitelességet szerzett a párttagok és a választók körében a következő négy éves kormányzási periódus kitöltéséhez, de a politológus szerint ez nem valószínű, nem fogja kitölteni.

Erőt mutat vele

Az N-Tv.de másik cikke szerint Merkelnek három oka is lehetett Spahn egészségügy-miniszteri megbízására (aki egyébként egészségügyi szakember). A kancellár nagyra becsüli ezt az embert, aki 2015 óta pénzügyminisztériumi államtitkár volt. Másrészt azt gondolja, hogy enélkül nem tudja a CDU-n belüli kritikusait elcsendesíteni.

A harmadik, hogy ezzel be tudja kapcsolni, integrálni tudja a legkarakteresebb kritikusát. Hozzáteszik, hogy így Spahn kinevezése, amit lehet, hogy másképp is kikényszerítettek volna ellenfelei, úgy néz ki, mintha Merkel szuverén döntése lett volna.

Van-e jövőkép?

A Der Spiegel gyűjtése szerint a CDU vezetői általában üdvözölték és pozitív fejleményként írták le a személyi döntéseket. Az ellenzéki Zöldek szerint hiába vannak új arcok, ez nem tudja elrejteni azt, hogy a Nagykoalíció pártjainak nincsen válaszük a jövőbeli kihívásokra. Az FDP is hasonlóan nyilatkozott, szerintük kérdés, hogy csak a CDU lecsendesítésére alkalmasak az új emberek, vagy jó kormányzásra is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Matolcsy György sem tudja, mikor lesz ennek vége
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 17:26
Egységes döntést hozott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi döntésén a kamattartásról, más opció fel sem merült. A jelenlegi kamatszintet akár hosszabb időtávon is vállalja a jegybank a hazai kamatfelár relatív növekedésének ódiumával együtt. Kamatemelésről szó sincs, és nem indokolt a forintárfolyamba történő beavatkozás sem. A Monetáris Tanács döntését kedden Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke indokolta.
Makro / Külgazdaság Intézkedtek Matolcsy Györgyék, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 14:00
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Makro / Külgazdaság A cseppfolyós orosz gáznak már nincs szaga?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 13:44
Oroszország szerepe az Európai Unió cseppfolyósított földgáz piacán növekszik, annak ellenére, hogy a gazdasági blokk igyekszik az orosz gáztól szabadulni.
Makro / Külgazdaság Kiderült, hogy még többe került a Nemzeti Összefogás Hídja
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 11:40
Félmilliárd forinttal drágult a világ leghosszabb kötélhídjaként aposztrofált sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídja. Így már 4,57 milliárd forintba kerül az adófizetőknek. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály fáradhatatlan, mindig talál valami pozitívumot a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:33
A japán R&I hitelminősítő megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását stabil kilátások mellett - mondta keddi videóüzenetében a pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Korai káröröm a kormány német iparkritikája?
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 10:07
A magyar iparszerkezetben nem ment végbe szerkezetátalakulás, a németekkel szemben el sem kezdődött a politikaváltás - írja lapcsoportunk, a Klasszis Média állandó szerzője, Bod Péter Ákos.
Makro / Külgazdaság Forrongó BRICS-csúcstalálkozó kezdődik kedden a háborúk árnyékában
Káncz Csaba | 2024. október 22. 09:32
A BRICS folyamatos terjeszkedése egy olyan időszakban történik, amikor a széttöredezettség erői felemelkedőben vannak, és a multilateralizmus formális struktúrái folyamatosan gyengülnek. Ez a problémamegoldás központi elemévé tette az informális csoportosulásokat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság KSH: kiderült, hogy mennyi a nettó átlagkereset
Privátbankár.hu | 2024. október 22. 08:32
2024 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 628 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 433 100 forint volt - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Miért lett drágább a lakás Kolozsváron, mint Bukarestben?
Bózsó Péter | 2024. október 21. 19:42
A kolozsvári ingatlan egész Románia viszonyítási pontja lett, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sokan "indokolatlanul magasnak" tartják az árakat.
Makro / Külgazdaság Mit forgatnak a fejükben Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 15:29
Erről is beszélt a Trend FM hétfő délelőtti műsorában főszerkesztőnk, Csabai Károly. Annak apropóján, hogy kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Hogy változhat-e a most 6,5 százalékos jegybanki alapkamat, az is kiderül az adásból, amelyet - ha netán lemaradt volna róla - most visszahallgathat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG