Hirdetés

Miért jó az előtörlesztés? Így látják az elemzők

2013. július 29., 18:17
MTI

Az MTI által megkérdezett elemzők úgy vélik: inkább szimbolikus, illetve demonstratív jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, gazdaságpolitikailag kevés előny származik belőle.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Szimbolikus lépés

Török Zoltán egy korábbi előadáson
Török Zoltán

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta: szimbolikus jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, a kormány az IMF-től való elszakadást a gazdaságpolitikai függetlenség megteremtése egyik csúcsának tekinti.

A vezető elemző emlékeztetett: a második Orbán-kormány már 2010 nyarán felbontotta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a tételes hitelprogramot, és sokáig azt kommunikálta, függetlenek akarunk lenni az IMF-től. Később, Fellegi Tamás és Varga Mihály tárca nélküli minisztersége alatt volt némi változás a kormány szemléletében, de miután 2012 végén, 2013 elején világossá vált, hogy a magyar kormány által kért megoldás, vagyis az, hogy újabb hitel helyett egy úgynevezett védőhálót nyújtson a valutaalap, nem járható út, ismét az IMF-től függetlenedés, függetlenség került előtérbe.

Török Zoltán kiemelte: "van pénz a végtörlesztésre, február végén sikeres volt a dollárkötvény-kibocsátás, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kormány, és némi kamatmegtakarítás is származik majd abból, hogy a lejárat előtt visszafizeti Magyarország az IMF-hitelét".

A vezető elemző rámutatott: a végtörlesztést a kormány úgy tudja kommunikálni, hogy rendben vannak Magyarország pénzügyei, fegyelmezett az államháztartás. Természetesen az előtörlesztésben nagy szerepe van az enyhülő nemzetközi pénzpiaci hangulatnak, és a piacokon tapasztalható likviditás bőségnek is - fűzte hozzá a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Érdemi gazdasági előny nem származik belőle

Hirdetés
Árokszállási Zoltán
Árokszállási Zoltán

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: a mostani, 2,2 milliárd eurós előtörlesztés makrogazdasági szempontból "sokat nem jelent", ennek inkább politikai előnye van, ez egyfajta demonstratív lépés a kormány részéről. Véleménye szerint érdemi gazdasági előny nem származik a lépésből.

Árokszállási Zoltán emlékeztetett arra, hogy az IMF-hitellel párhuzamosan annak idején, 2008 őszén az Európai Bizottságtól is vett fel hitelt Magyarország. Az EU-hitelből 2014. negyedik negyedévben 2 milliárd eurót kell törleszteni, 2016-ban, az EU-hitel lejáratakor, a második negyedévben további 1,5 milliárd eurót.

Az Erste Bank elemzője rámutatott: a mostani előtörlesztés féléves előny az IMF-hitel 2014 első negyedévi lejáratához mérten.

Rövid távon lehet hatása

Rövid távon nagyjából 2,2 százalékponttal csökkenti a GDP-arányos államadósságot az IMF-hitel végtörlesztése, de összességében nem változik érdemben az adósság - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?