Hirdetés
Hirdetés

Miért jó az előtörlesztés? Így látják az elemzők

2013. július 29., 18:17
MTI

Az MTI által megkérdezett elemzők úgy vélik: inkább szimbolikus, illetve demonstratív jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, gazdaságpolitikailag kevés előny származik belőle.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól korábban felvett kölcsön végtörlesztésére utasította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Szimbolikus lépés

Török Zoltán egy korábbi előadáson
Török Zoltán

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta: szimbolikus jelentősége van az IMF-hitel végtörlesztésének, a kormány az IMF-től való elszakadást a gazdaságpolitikai függetlenség megteremtése egyik csúcsának tekinti.

A vezető elemző emlékeztetett: a második Orbán-kormány már 2010 nyarán felbontotta a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a tételes hitelprogramot, és sokáig azt kommunikálta, függetlenek akarunk lenni az IMF-től. Később, Fellegi Tamás és Varga Mihály tárca nélküli minisztersége alatt volt némi változás a kormány szemléletében, de miután 2012 végén, 2013 elején világossá vált, hogy a magyar kormány által kért megoldás, vagyis az, hogy újabb hitel helyett egy úgynevezett védőhálót nyújtson a valutaalap, nem járható út, ismét az IMF-től függetlenedés, függetlenség került előtérbe.

Török Zoltán kiemelte: "van pénz a végtörlesztésre, február végén sikeres volt a dollárkötvény-kibocsátás, jelentős tartalékokkal rendelkezik a kormány, és némi kamatmegtakarítás is származik majd abból, hogy a lejárat előtt visszafizeti Magyarország az IMF-hitelét".

A vezető elemző rámutatott: a végtörlesztést a kormány úgy tudja kommunikálni, hogy rendben vannak Magyarország pénzügyei, fegyelmezett az államháztartás. Természetesen az előtörlesztésben nagy szerepe van az enyhülő nemzetközi pénzpiaci hangulatnak, és a piacokon tapasztalható likviditás bőségnek is - fűzte hozzá a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Érdemi gazdasági előny nem származik belőle

Hirdetés
Árokszállási Zoltán
Árokszállási Zoltán

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: a mostani, 2,2 milliárd eurós előtörlesztés makrogazdasági szempontból "sokat nem jelent", ennek inkább politikai előnye van, ez egyfajta demonstratív lépés a kormány részéről. Véleménye szerint érdemi gazdasági előny nem származik a lépésből.

Árokszállási Zoltán emlékeztetett arra, hogy az IMF-hitellel párhuzamosan annak idején, 2008 őszén az Európai Bizottságtól is vett fel hitelt Magyarország. Az EU-hitelből 2014. negyedik negyedévben 2 milliárd eurót kell törleszteni, 2016-ban, az EU-hitel lejáratakor, a második negyedévben további 1,5 milliárd eurót.

Az Erste Bank elemzője rámutatott: a mostani előtörlesztés féléves előny az IMF-hitel 2014 első negyedévi lejáratához mérten.

Rövid távon lehet hatása

Rövid távon nagyjából 2,2 százalékponttal csökkenti a GDP-arányos államadósságot az IMF-hitel végtörlesztése, de összességében nem változik érdemben az adósság - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump megint óriásit keménykedett Kínával szemben

Trump megint óriásit keménykedett Kínával szemben

Donald Trump amerikai elnök kész rá, hogy az eddiginél is magasabbra emelje a kínai importvámokat - közölte a Fehér Ház. Az elnök korábban arról beszélt a G7-találkozóján, hogy a kereskedelmi háború nem okoz feszültséget más országok és az Egyesült Államok kormánya között.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?