Hirdetés
Hirdetés

Nagy hepaj van Brüsszelben, egyedül maradt az Orbán-kormány

Wéber Balázs, 2019. február 04., 13:05

Bár az EU az illegális migráció megállításáról is tárgyal az arab országokkal Brüsszelben, a magyar kormány megvétózta a közös uniós álláspontot. Nem fogadja ugyanis el, hogy az hivatkozik az ENSZ migrációs csomagjára és a nemzetközi migrációs jogra. A magyar kabinet most egyedül maradt az álláspontjával. Az Orbán-kormányt a luxemburgi külügyminiszter is élesen kritizálta, a német uniós nagykövet pedig kilátásba helyezte az uniós források megnyirbálását.

epa07342226 Saudi Arabia Foreign Minister Adel al-Jubeir and Bahraini Foreign Minister Khalid bin Ahmed Al Khalifa (R) during the EU / Arab League Foreign ministers meeting in Brussels, Belgium, 04 February 2019 EPA/OLIVIER HOSLET
Adel al-Jubeir szaúdi és Khalid bin Ahmed Al Khalifa bahreini külügyminiszter a mai brüsszeli találkozón. EPA/OLIVIER HOSLET

Ma tartják Brüsszelben az EU és az Arab Liga államainak külügyminiszteri szintű találkozóját, amelyen a február végi egyiptomi csúcstalálkozót készítik elő. A hivatalos program szerint a napirendi pontok között szerepel a terrorizmus, a klímaváltozás, a migráció és az emberi jogok helyzete.

Brüsszel is megállítaná az illegális migrációt...

Hirdetés

A találkozó célja, hogy elmélyítsék az európai-arab partnerséget, békét és stabilitását teremtsenek, garantálják a biztonságot, segítsék a gazdaságot, valamint a szociális és technológiai fejlődést, és tovább erősítsék a többoldalú kapcsolatokat és a törvényes rendet – olvasható az előzetes programban.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a mai megnyitón nagyrészt arról beszélt, hogy támogatják a térségbeli konfliktusok (izraeli-palesztin szembenállás, Szíria, Jemen, Líbia) mielőbbi megoldását.

Német sajtóhírek szerint Brüsszel azt is reméli a találkozótól, hogy sikerül megállítani az illegális migrációt a Földközi-tengeren az eddiginél szorosabb politikai és gazdasági együttműködés segítségével – azaz ebben a tekintetben ugyanaz a célja, mint az Orbán-kormánynak.

... Budapest mégis vétózott

A magyar kabinet ennek ellenére megtorpedózta az EU közös álláspontját.

„Pénteken egy diplomáciai ámokfutás szemtanúi voltunk. (...) A magyar kormány a messzemenő kompromisszumos javaslatokat is elvetette ideológiai okok miatt, és ezzel a hozzáállásával izolálta magát uniós körökben”

- idézett a német DPA hírügynökség egy uniós diplomatát. Az Orbán-kormány vétóját egy másik diplomata is megerősítette.

Miért mondott nemet a kormány?

A magyar kabinet azért utasította el a közös uniós álláspontot, mert az hivatkozott az ENSZ migrációs csomagjára és a nemzetközi migrációs jogra.

Magyarország zéró toleranciát hirdetett a migrációval szemben, és egyetlen olyan dokumentumot sem támogat - sem az Európai Unióban, sem az ENSZ-ben -, amelyben hivatkoznak rá, válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a diplomaták vádjaira.

A konfliktus hátterében végeredményben az áll, hogy míg az EU és az ENSZ migrációs paktuma elfogadja a migráció tényét, és bizonyos keretek között lehetőséget teremtene a legális migrációra, a magyar kormány a legális migrációt is teljesen elutasítja. Mostani vétójával ugyanakkor az EU illegális bevándorlás elleni fellépését is megnehezíti.

„A magyar kormány által követelt, illegális migráció elleni küzdelem az arab államok nélkül nem megy”

- mondta egy diplomáciai forrás.

Luxemburg és Németország is bepöccent

A magyar kormány álláspontját a luxemburgi külügyminiszter is kritizálta.

„Magyarország úgy állítja be magát, mintha a Nyugat előharcosa lenne az iszlámmal szemben. Szögesdrótot húz fel, tabut csinál a menekültek létezéséből, és nulla szolidaritást mutat az EU-n belül. (...) Orbán ebben a szerepben tetszeleg”

- mondta Jean Asselborn a Tagesspiegelnek arra utalva, hogy a magyar kormány még a  menekültstátuszt kapott migránsok EU-n belüli szétosztását és befogadását is elutasítja.

A 444 szerint a német kormány uniós nagykövete pedig megfenyegette a magyart, hogy emlékezni fog erre az alkalomra, amikor a 2020-as évek EU-s támogatásait osztják majd szét.

Egyedül maradt a kormány

Az ENSZ migrációs csomagját, amely egyébként jogilag nem kötelező érvényű, tavaly decemberben Magyarország mellett két másik uniós tagország (Csehország, Lengyelország), valamint az Egyesült Államok és Izrael is elutasította. (További hat uniós állam tartózkodott vagy nem szavazott.)

A mostani vétóval azonban Magyarország sajtóhírek szerint egyedül maradt – ezt egyébként Szíjjártó Péter sem cáfolta érdemben.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?