1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor szerint Európa gondjai miatt kell az IMF-hez fordulnunk, nem magunk miatt. A kormányfő szerint nincs szükségünk egy 2008-ashoz hasonló IMF-szerződésre, mert az rossz megállapodás volt. Megszorításokról szó sem lehet.

A kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődött meg a decemberig tartó őszi parlamenti ülésszak. A kormányfő felsorolta az elmúlt két év eredményeit, mint mondta, sok munkával és kitartással, de az ország jó irányba indult, de feladat van még bőven.

Lesz pénzügyi ombudsman

Orbán Viktor elmondta, a 2013-as költségvetés a munkahelyteremtésre és az az államadósság szintjének csökkentésére épül, a munkahelyvédelmi akcióterv keretén belül pedig szociális adócsökkentést hajtanak végre. A munkahelyek megtartását célzó és jövő januárban induló kormányzati programról azt mondta, azt a kormány mindenképpen végrehajtja. A miniszterelnök kitért rá, a foglalkoztatottság a válság előtti szinten van, rengeteg háztartást szabadítottak ki az adósságcsapdából, a kormány megvédte a nyugdíjakat, megtartotta azok vásárlóértékét, a folyamatosan csökkenő hiány és növekvő gazdasági teljesítmény mellett pedig tovább csökkenti az államdósságot. A kormányfő megemlítette, hogy a sajátos magyar válságkezelés miatt rengeteg volt a konfliktus az Európai Bizottsággal, de ebből "győztesen kerültünk ki", így nőtt a kormány mozgástere.

A miniszterelnök szerint a pénzügyi vállalkozásokra még így is sok a panasz a visszaélések miatt, így angol mintára bevezetik a pénzügy ombudsman intézményét.

Európa miatt kell az IMF-hez fordulnunk

A kormányfő beszédét a legtöbben azért várták, hogy mit mond az IMF-megállapodás feltételeiről. Orbán Viktor fel is tette a kérdés, ha "ennyire rendben haladnak a dolgok az országban, mi szükség az IMF-hitelre?"

A kormányfő szerint a magunk gondjait meg tudjuk oldani külső segítség nélkül is - de az eurózóna válsága visszahúzza Magyarországot, ezért van szükségünk az IMF-megállapodásra. Orbán szerint Magyarországnak egy olyan problémával kell megküzdenie, amit nem maga okozott és annak elmélyüléséhez nem is járult hozzá: ez pedig az eurót használó országok válsága. A kormányfő bírálta az EU vezetőit,  mert "nem hozták meg a szükséges lépéseket" a válság kezelésére.

Az EU minden gond forrása

"Magyarországnak meg kell magát védenie az Európát nyomasztó betegségtől" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint míg pár éve az EU mindenre a megoldást jelentette, ma már inkább mindig probléma forrása az Unió.

A kormányfő azt mondta, Magyarország csak "jó megállapodást hajlandó kötni" a nemzetközi partnerekkel. Szerinte a 2008-as paktum egy "rossz megállapodás volt", mert "nyugdíjcsökkentés, államadósság-növekedés, és a munkanélküliségi ráta elszabadulása lett az eredménye". A kormányfő továbbra sem lesz hajlandó a megszorítások politikáját követni. Szerinte az ország gazdaságilag erősebb, és a kormány mozgástere is szélesebb, mint 4 évvel ezelőtt, ezért "nem vagyunk rászorulva egy olyan típusú megállapodásra, amit 2008-ban kötöttünk a Valutaalappal".

A munkahelyteremtésen nem fogunk összeveszni

Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány alternatív javaslatot dolgoz ki a nemzetköz partnerekkel folytatott tárgyalásokra, a kormány részéről a megállapodás alapja a munkahelyvédelmi akcióterv lesz, mert "Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több munkahely jöjjön létre".

Ezen valószínűleg nem fogunk összeveszni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, hiszen az ő célkitűzéseik között is szerepel, hogy Magyarországon több munkahely legyen. Az már más kérdés, hogy a felek valószínűleg nem gondolkodnak ugyanúgy a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárdos forrásáról - a nemzetközi szervezetek szerint félő, hogy a csomag borítja a jövő évi költségvetést, Matolcsy György ugyanakkor azt mondta: még akkor is lesz erre pénz a jövő évi büdzsében, ha az MNB nem fizet tranzakciós adót, utóbbitól, úgy tűnik, eltekint ugyanis a kormány.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG