Hirdetés
Hirdetés

Őket támogatták bőkezűen Matolcsyék

Valkai Nikoletta, 2019. április 24., 16:30

Összesen 2,63 milliárd forint támogatást osztott szét a jegybank különféle szervezeteknek 2018-ban. A pénzből jutott felsőoktatási intézményeknek, civileknek és nonprofit társaságoknak is. Legjobban a Szépművészeti Múzeum járt, 650 millió forint dotációval.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitóbeszédet mond az MNB szakmai könyvsorozatának legújabb, Bankok a történelemben: Innovációk és válságok című kötetének ünnepélyes bemutatóján (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján azoknak az intézményeknek a listája, amelyeket 5 millió forintnál nagyobb összeggel támogattak tavaly az utolsó negyedévben.

Közismert, az MNB nem alapfeladatok ellátására is ad pénzt, főleg társadalmi, érdek-képviseleti, oktatási, kulturális, szociális és sporttevékenységét segítő szervezeteknek, az 5 millió forintot meghaladó kifizetésekről pedig minden negyedévben kiadnak egy összesítést.

Hirdetés

Nemrég a 2018 utolsó negyedévét összegző listát is közzétették. Eszerint tavaly az utolsó negyedévben 14 szervezetnek osztottak ki 5 millió forintnál nagyobb támogatást, összesen 425 millió forintot. Ezek között 5 felsőoktatási intézmény is szerepel. A legtöbb támogatást, több mint 209 millió forintot a Budapesti Corvinus Egyetem kapta. Őket követi a Budapesti Gazdasági Egyetem 71 millió forinttal. A Miskolci Egyetemnek is jutott 26 millió, a Debreceni Egyetemnek 9,6 millió, a Pécsi Tudományegyetemnek 7,8 millió forint.

A nonprofit szervezetek közül a legnagyobb dotáció (71 millió forintot) az eltűnt gyerekek felkutatását segítő Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványnak jutott. A támogatottak között szerepel még (16 millió forinttal) a Ferences Alapítvány. Érdekesség, hogy nem ez az első, hogy a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány központi alapítványa támogatásban részesült. 2017 negyedik negyedévében is kaptak 30 millió forintot.

MNB-s pénz jutott még tavaly év végén:

 • a NOVITAS Művészeti Alapítvány  (10,6 millió forint),
 • a tiszaroffiakat segítő Gyorssegély Alapítvány (10 millió forint),
 • a tudatos vásárlást támogató Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (8,1 millió forint),
 • a tehetséges fiatalokkal foglalkozó Ferences Ösztöndíj Alapítvány (7,5 millió forint),
 • a tiszatarjáni Lokális Tettekkel Borsod Fejlődéséért Egyesület (6,1 millió forint),
 • a Dél-Borsodi Romák Integrációját Elősegítő Közhasznú Egyesület (6 millió forint),
 • valamint a pápai Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány (5,9 millió forint).

2,63 milliárd forint 2018-ban

Ha az egész évet nézzük, 2017 után – amikor is 2,58 milliárd forintot osztott szét a jegybank –, 2018-ban valamivel többel, összesen 2,63 milliárd forinttal támogatták az ilyen-olyan szervezeteket, szám szerint 64-et. Az első negyedévben 821, a másodikban 582, a harmadikban 806, míg a negyedikben 425 milliót utalt ki az MNB.

Made with Flourish

2018 legnagyobb haszonélvezője a Szépművészeti Múzeum volt, 650 millió forinttal gazdagodtak az MNB jóvoltából, utánuk a pénzügyi tudatosságot elősegítő programokkal foglalkozó Pénzirány Alapítvány végzett, 410 millió forinttal. Dobogós lett még a Corvinus Egyetem, az intézmény már tavaly év elején is kapott 112 milliót, év végén pedig 209 millióval toldották meg az egyetemet.

Persze a nagy nevek mellett kisebb cégek, szervezetek és alapítványok is megjelentek a támogatottak között. Néhány ilyen:

 • Kortárs Folyóirat Kiadó Kft. (7,6 millió forint),
 • Magyarok Sorozat Nonprofit Kft. (5,4 millió forint),
 • a megváltozott munkaképességűeket segítő Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány (15 millió forint),
 • a fogyatékkal élő gyereket támogató Egy Hullámhosszon Alapítvány (6,5 millió forint),
 • MNB Sportkör (77 millió forint),
 • Pro Progressio Alapítvány (6 millió forint).

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hét százalékos kitörés egy hét alatt – ideje ezüsttel bővíteni a családi vagyont?

Hét százalékos kitörés egy hét alatt – ideje ezüsttel bővíteni a családi vagyont?

Az arany sokáig az ezüst nélkül száguldott, az utóbbi alig mozdult meg. Egyes mutatók így már több mint 25 éve nem látott alulértékeltséget jeleztek a szürke fémnél. Az utóbbi mintegy öt napban viszont meglódult a kis testvér is. Vajon ez csak átmeneti, pszichológiai alapú felpattanás, vagy egy hosszú trend kezdete?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?