1p
A kormány direkt megvárta míg a kohéziós pénzekről Brüsszelben döntenek, ezután dobta csak be 300 milliárdos "szociális adócsökkentést" - vallott színt a kormányfő a közrádió reggeli műsorában.

Rugalmasság és fegyelem - e kettő kel nékünk

Orbán Viktor szerint nehezebb előretervezni ma egy költségvetést, mint korábban - a miniszterelnök ezt annak kapcsán mondta, hogy a kormány a szokásosnál 3 hónappal hamarabb benyújtotta a jövő évi büdzsé tervezetét, a fő számokat jövő héten fogadhatja el a Parlament. A miniszterelnök szerint a büdzsé sarokszámainak gyors elfogadása a kiszámíthatóság miatt fontos, de nem szabad megfeledkezni a rugalmasságról sem, mert "csak a jó isten tudja, mi történik az eurózónában". E két kritériumnak a jövő évi költségvetés úgy tesz eleget, hogy a sarokszámokat kőbe vésik, azokon biztos nem változtatnak, míg a büdzsé szerkezetén belül puffereket, alap-visszatöltési mechanizmusokat létrehozva kellő tartalékot képeznek - ez pedig lehetőséget ad a rugalmasságra, magyarázta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint jövőre mindenre több pénz jut majd. A tartalékokat firtató kérdésre, hogy azokhoz hozzá kell-e majd nyúlni, annyit mondott: "majd menet közben". Orbán Viktor szerint felkészültek a külső környezet változásaira. A költségvetés megtervezése kapcsán hozzáfűzte: "a büdzsé megalkotása kapcsán kevés olyan dolog van, amivel még nem találkoztam".

Miért csak most vették elő a szociális adócsökkentést?

Kérdéses források
A tranzakciós adó MNB-re való kiterjesztéséből és a tartalékok egy részének "kölcsönvételéből" lesz pénz a munkavédelmi programra - mondta Matolcsy György korábban. Simor András ugyanakkor arra figyelmeztette a gazdasági minisztert, hogy ha emiatt a jegybanknak vesztesége keletkezik - márpedig ez nagyjából 100 milliárdos terhet jelent az MNB-nek -, akkor azt később a költségvetésnek majd ki kell pótolnia. Az is jogos felvetésnek tűnik, hogy minek tartalékolunk, ha a félretett pénzt azonnal kölcsön is vesszük. Suppan Gergely szerint egyelőre nem látni, hogy miből lesz fedezet a csomagra, a TakarékBank senior elemzője szerint ugyanakkor az idei hiánycél tartható lesz.

A 300 milliárdos adócsomag egy szociális adócsökkentés, a forrási megvannak a költségvetésben és végre is fogjuk hajtani, mondta a kormányfő a munkavédelmi akciótervről. A kormányfő az intézkedést "növekedésserkentő csomagként" említette, szerinte 2013-ban be kell indítani a növekedést, erre eddig nem volt lehetőség. A kormányfő szerint azért a költségvetés sarokszámainak kihirdetése után álltak elő az adócsökkentés tervével, mert meg kellett várniuk, hogy június 22-én hogyan dönt az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a Magyarországnak járó támogatások felfüggesztéséről (végül is nem kaptunk büntetést) - a kilátásba helyezett szankciókat Orbán "igazságtalan büntetésnek" titulálta.

Folyamatosan fenyegettek minket

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaságpolitikát az EU az elmúlt két évben büntette és nem fogadta el, mert az nem olyan volt, mint amit Brüsszel elvárt. Orbán szerint most fordulat történt, és az EU hasonló gazdaságpolitikát folytat, mint eddig Magyarország. "Az elmúlt két évben folyamatosan fenyegettek minket, források megvonásával például, rossz hírünket keltették a világban, leminősítettek minket - mondta a kormányfő. "Éles küzdelmeink voltak, nem akarták megengedni, hogy bankadót vezessünk be, hogy a multi cégeket bevonjuk a közteherviselésbe, ezt a csatát le kellett folytatnunk az Európai Unióval, addig nem volt érdemes újba kezdeni" - mondta a kormányfő, aki szerint a június 22-i Ecofin-döntés Magyarország eredményeinek elismerése.

Orbán Viktor Brüsszelben - megvárták, mit mond az EU a függő magyar ügyekről



Vannak még ötletei Matolcsynak

"Nem akarok senkit sem megijeszteni, de Matolcsy György íróasztalában számtalan ötlet van még" - mondta a miniszterelnök. Ezeket a jövőben vitára, konzultációra bocsáthatják, megvitatják a frakcióval. A kormányfő most a munkahelyteremtés elősegítését kérte a minisztertől, de Matolcsynak a növekedési tervéhez van egy beruházásösztönző csomagja is. "Ezekre majd ősszel térünk vissza" - mondta.
A kormányfő szerint a nemzeti konzultációnak, mely most zajlik, már vannak részeredményei, és jól látszik, hogy a magas munkanélküliség mellett a legnagyobb probléma, hogy az emberek attól tartanak, elveszítik a munkahelyüket - az akciótervet azért most hirdették meg. A kormányfő szerint ennek alapvető célja a munkaerőpiac stabilizálása.

A program forrásairól azt mondta, a jegybank és a kincstári kör sem lehet kivétel a tranzakciós illeték megfizetése alól, erről a kormány nem folytat vitát, miképp arról sem, a Szabadság téren hogyan oldják majd meg az adó kifizetését. A harmadik pillére az akcióterv finanszírozásának pedig a tartalékok egy részének felhasználása, aminek a visszatöltésére van egy elképzelés - "ez vagy sikerül, vagy nem", a kormányfő szerint utóbbi esetben sem lesz gond (a forrásokról lásd keretes írásunkat).

Bármikor beeshet a Valutaalap

"Minden okunk megvan az optimizmusra. Nem abból kell kiindulnunk, hogy mi lesz, hogy ha baj lesz, mert arra megvannak a általános válaszaink. Abból kell kiindulni, hogy a meglévő mozgásterünket és lehetőségeinket hogyan tudjuk kihasználni. Én tudom, hogy Magyarországon az élet nem olyan egyszerű, de összevetve az európai helyzettel, nem állunk rosszul" - mondta a kormányfő.

A Parlament ma szavaz a jegybanktörvényről, ennek kapcsán a miniszterelnök azt mondta, az IMF "bármikor beeshet" és megkezdődhetnek a tárgyalások.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG