Hirdetés
Hirdetés

Óriási a felháborodás: a katonaság átvette a Google irányítását

Káncz Csaba, 2018. március 12., 12:39

A Google legérzékenyebb kutatásainak ellenőrzését átvette a Pentagon. A Google alkalmazottak felháborodása a hadsereggel létrejött szimbiózis kapcsán azt mutatja, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy valójában miféle cégnek dolgoznak. Az NSA rendszere a világ teljes telekommunikációs hálózatát képes ellenőrizni.

Az már eddig is tudott volt, hogy a szétesett Fehér Házban az aktív- és nyugállományú tábornokok jelentik a legbefolyásosabb kört. De a hadsereg most egy másik területre is behatolt: tíz napja óriási felzúdulást okozott a Google belső levelezésében az értesülés, miszerint a cég összefogott a Pentagonnal mesterséges intelligencia (AI) kutatására. A Project Mavenre elkeresztelt közös munka keretében a drónok által felvett videók kiértékelésében segít az AI.

A Google munkatársainak aggodalmai teljesen jogosak, hiszen Trump a hivatalba lépése óta drámai mértékben lazította a dróntámadások szabályait, amelyek éppen a civilek életét volt hivatottak védeni. Az Airwars csoport felmérése szerint Trump elnöksége alatt gyakorlatilag kétszeresére nőtt a civil áldozatok száma az Iszlám Állam elleni hadműveletekben.

Schmidt átlendült a Pentagonhoz

A Pentagon tavaly 7.4 milliárd dollárt fektetett AI kutatásokba és júliusban egy hosszú tanulmányban elemezte az AI katonai jelentőségét. A védelmi minisztérium egy tanácsadói programot is létrehozott (Defense Innovation Board) Ash Carter korábbi miniszter javaslatára, amelynek célja áthidalni a technológiai űrt a Pentagon és a Szilícium-völgy között. A Board jelenlegi vezetője az az Eric Schmidt, aki a múlt hónapban mondott le a Google anyacégének (Alphabet) vezetéséről. Egy magán és katonai pénzekből létrehozott közös projekt (Defense Innovation Unit Experimental) pedig a Google központjától kőhajításnyira hozta létre a székhelyét.

Hirdetés

A Board tagjai „tanácsadói szerepet” játszanak a Project Mavenben az ülések jegyzőkönyve szerint. A Project Maven-t a katonai hírszerzésért felelős helyettes államtitkár, John Shanahan altábornagy felügyeli, konkrét vezetését pedig Drew Cukor ezredes látja el, aki szerint „létfontosságú a szimbiotikus kapcsolat létrehozása az emberek és a számítógépek között, hogy segítsük a fegyver-rendszereket ellenséges tárgyak felkutatásában.”

Brin tartótisztjei

A Google alkalmazottak felháborodása a Pentagonnal létrejött szimbiózis kapcsán csupán azt mutatja, hogy fogalmuk sincs, valójában miféle cégnek dolgoznak. A Google-t ugyanis a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a CIA pénzeiből hozták létre azzal a céllal, hogy az USA megőrizze globális információs dominanciáját.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

1994-ben két Stanford Egyetemi PhD hallgató, Szergej Brin és Larry Page - a későbbi Google alapítók - áttörést értek el az automatizált keresőrobotok frontján. Ma már tudjuk, hogy kutatásai során Brin rendszeresen tájékoztatta az amerikai hírszerzés információs biztonsággal és adat-bányászattal foglalkozó tisztjeit az előrehaladásról.

A WikiLeaks eredményeképpen pedig tudható, hogy Keith Alexander tábornok, az NSA vezetője 2012-ben közvetlenül vitatta meg Brin-nel az információ-megosztás nemzetbiztonsági kérdéseit. Az is kiderült, hogy a Google már az alapítása utáni években szándékosan gyűjtötte magánfelhasználok adat-átvitelét.

Az is a WikiLeaks révén ismeretes mára, hogy az NSA „XKeyscore Digitális Hálózati Hírszerző” rendszere nem csak a világ összes Internet-alapú adatbázisát képes ellenőrizni, mint az emaileket vagy az online csevegéseket, hanem a telefonszolgáltatókat, a mobiltelefonokat, a pénzügyi tranzakciókat és a globális légi szállítási kommunikációt is – magyarul a világ teljes telekommunikációs hálózatát.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?