Hirdetés
Hirdetés

Örül a kormány, mert már tömegek füveznek legálisan

Wéber Balázs, 2018. december 13., 15:10

Természetesen nem a magyar kormányról van szó.

Forrás: Junta Nacional de Drogas
"Ha épp tanulni készülsz, akkor ne füvezz" - az uruguayi kormány felvilágosító kampánya. Forrás: Junta Nacional de Drogas

Kormányzati értékelések szerint eddig sikeres a marihuána legalizálása Uruguayban, mivel sikerült az illegalitásból a legalitás irányába terelni a könnyűdrogot használókat.

40 ezer fogyasztó

Helyi sajtóhírek szerint decemberig több mint 40 ezer fogyasztó regisztráltak hivatalosan. Becslések szerint ezáltal 10 millió dollárral csökkent a(z illegális) drogkereskedők bevétele.

Hirdetés

„Azok az emberek, akik marihuánát fogyasztanak, és illegális úton szerzik be azt, most csatlakoznak a legális, gyógyszertári rendszerhez” – mondta Diego Olivera, a Nemzeti Drogtanács főtitkára.

A dél-amerikai országban jelenleg 17 gyógyszertárban vehetnek marihuánát azok, akik uruguayi állampolgárok és regisztráltatták magukat. A kormány tervei szerint jövőre újabb gyógyszertárakat vonnak be a hálózatba.

Elsőként legalizálták

Uruguay volt az első ország a világon, amely 2017 júliusában nem orvosi célokra is megkezdte a marihuána forgalmazását. A gyógyszertárak egy személynek hetente maximum 10 gramm, havonta pedig maximum 40 gramm könnyűdrogot adhatnak el. Öt gramm fű 187 uruguayi pesóba (mintegy 1600 forintba) kerül.

A liberalizáció támogatói azzal érvelnek, hogy ezáltal kiszorítják a piacról az illegális drogkereskedőket, a marihuána termesztése pedig állami felügyelet alatt zajlik. A törvény az otthoni vagy közös termesztésre is lehetőséget biztosít. A kormány egyébként anno információs kampányt is indított a legalizálással párhuzamosan.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?