Hirdetés
Hirdetés

Örül a kormány, mert már tömegek füveznek legálisan

Wéber Balázs, 2018. december 13., 15:10

Természetesen nem a magyar kormányról van szó.

Forrás: Junta Nacional de Drogas
"Ha épp tanulni készülsz, akkor ne füvezz" - az uruguayi kormány felvilágosító kampánya. Forrás: Junta Nacional de Drogas

Kormányzati értékelések szerint eddig sikeres a marihuána legalizálása Uruguayban, mivel sikerült az illegalitásból a legalitás irányába terelni a könnyűdrogot használókat.

40 ezer fogyasztó

Helyi sajtóhírek szerint decemberig több mint 40 ezer fogyasztó regisztráltak hivatalosan. Becslések szerint ezáltal 10 millió dollárral csökkent a(z illegális) drogkereskedők bevétele.

Hirdetés

„Azok az emberek, akik marihuánát fogyasztanak, és illegális úton szerzik be azt, most csatlakoznak a legális, gyógyszertári rendszerhez” – mondta Diego Olivera, a Nemzeti Drogtanács főtitkára.

A dél-amerikai országban jelenleg 17 gyógyszertárban vehetnek marihuánát azok, akik uruguayi állampolgárok és regisztráltatták magukat. A kormány tervei szerint jövőre újabb gyógyszertárakat vonnak be a hálózatba.

Elsőként legalizálták

Uruguay volt az első ország a világon, amely 2017 júliusában nem orvosi célokra is megkezdte a marihuána forgalmazását. A gyógyszertárak egy személynek hetente maximum 10 gramm, havonta pedig maximum 40 gramm könnyűdrogot adhatnak el. Öt gramm fű 187 uruguayi pesóba (mintegy 1600 forintba) kerül.

A liberalizáció támogatói azzal érvelnek, hogy ezáltal kiszorítják a piacról az illegális drogkereskedőket, a marihuána termesztése pedig állami felügyelet alatt zajlik. A törvény az otthoni vagy közös termesztésre is lehetőséget biztosít. A kormány egyébként anno információs kampányt is indított a legalizálással párhuzamosan.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?