Hirdetés
Hirdetés

Örül a kormány, mert már tömegek füveznek legálisan

Wéber Balázs, 2018. december 13., 15:10

Természetesen nem a magyar kormányról van szó.

Forrás: Junta Nacional de Drogas
"Ha épp tanulni készülsz, akkor ne füvezz" - az uruguayi kormány felvilágosító kampánya. Forrás: Junta Nacional de Drogas

Kormányzati értékelések szerint eddig sikeres a marihuána legalizálása Uruguayban, mivel sikerült az illegalitásból a legalitás irányába terelni a könnyűdrogot használókat.

40 ezer fogyasztó

Helyi sajtóhírek szerint decemberig több mint 40 ezer fogyasztó regisztráltak hivatalosan. Becslések szerint ezáltal 10 millió dollárral csökkent a(z illegális) drogkereskedők bevétele.

Hirdetés

„Azok az emberek, akik marihuánát fogyasztanak, és illegális úton szerzik be azt, most csatlakoznak a legális, gyógyszertári rendszerhez” – mondta Diego Olivera, a Nemzeti Drogtanács főtitkára.

A dél-amerikai országban jelenleg 17 gyógyszertárban vehetnek marihuánát azok, akik uruguayi állampolgárok és regisztráltatták magukat. A kormány tervei szerint jövőre újabb gyógyszertárakat vonnak be a hálózatba.

Elsőként legalizálták

Uruguay volt az első ország a világon, amely 2017 júliusában nem orvosi célokra is megkezdte a marihuána forgalmazását. A gyógyszertárak egy személynek hetente maximum 10 gramm, havonta pedig maximum 40 gramm könnyűdrogot adhatnak el. Öt gramm fű 187 uruguayi pesóba (mintegy 1600 forintba) kerül.

A liberalizáció támogatói azzal érvelnek, hogy ezáltal kiszorítják a piacról az illegális drogkereskedőket, a marihuána termesztése pedig állami felügyelet alatt zajlik. A törvény az otthoni vagy közös termesztésre is lehetőséget biztosít. A kormány egyébként anno információs kampányt is indított a legalizálással párhuzamosan.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Gyenge forinttal, de emelkedő OTP-árfolyammal és BUX indexszel indult a hét. A folytatás a kereskedelmi háborús tárgyalásoktól függhet leginkább. Itthon a forinttal történhet valami, ha az MNB új információt tesz közzé. Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?