Hirdetés
Hirdetés

Puhítanak a lengyelek: ez a válaszuk az uniós atombombára

2017. december 15., 16:37

Leülnének tárgyalni Junckerrel.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Kép forrása: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Kép forrása: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás lehetséges beindítása kapcsán emlegetett lengyel bírósági reform ügyében tárgyal januárban Mateusz Morawiecki az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel - közölte maga az új lengyel kormányfő.

Morawiecki nem zárta ki, hogy az Európai Bizottság (Eb) jövő szerdán elindíthatja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen.

Hirdetés

Morawiecki pénteken elmondta: Junckerrel - akivel előző nap a visegrádi miniszterelnökök bővített ülése során találkozott - "megállapodtak abban, hogy párbeszédet fognak folytatni". Leszögezte: nem azért vett részt a brüsszeli csúcstalálkozón, hogy akárkitől is akármit kérjen valamiféle halasztásokat illetően.

"Az EB-nek van bizonyos saját eljárása, mi pedig úgy gondoljuk, hogy jogunk van változásokat bevezetni az igazságügyben" - jelentette ki, hozzáfűzve: "nagyon röviden magyarázta meg" Junckernek a témát, megbeszélték viszont, hogy a bírósági reform részleteit egy hosszabb, közös januári találkozón tisztázzák egymással.

A folyamatban lévő lengyel igazságügyi reform azon témák egyike, melyek miatt Brüsszel tavaly januárban elindította Varsóval szemben a jogállamisági mechanizmust. A reform fontos részét alkotó két bírósági törvényről várhatóan még pénteken szavaz a lengyel felsőház.

Merkel nekimenne a lengyeleknek

A jogállamisági mechanizmus harmadik szakasza, a hetes cikk szerinti eljárás végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. Ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Angela Merkell német kancellár pénteken elmondta: Franciaország és Németország támogatni fogja az EB-t, ha úgy dönt, hogy a jövő héten megindíthatja a hetes cikk szerinti eljárást Varsóval szemben. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy új tárgyalásokra van esély, melyek szükségtelenné tennék a lépést. Erről itt írunk bővebben >>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Megteltek a hotelek – mi már tudjuk, hová mész a hosszú hétvégén

Nem csak a nagy ünnepek számítanak kiemelkedőnek a szálláshelyek forgalmában, a húsvétot követő május elsejei majálisok, és így a hosszú hétvégék csurig töltik a vendéglátóhelyeket. Az év negyedik hosszú hétvégéje ráadásul 4,5-szeres forgalomnövekedést hozhat, ráadásul az átlagos foglalási érték is folyamatosan növekszik a Szallas.hu adatai szerint.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?