4p
A Kreml a letartóztatásokkal üzent Medvegyev miniszterelnöknek: felejtse el azon aspirációit, hogy 2024-ben az esetleg leköszönő Putyin utódja legyen. A konfliktusok várhatóan az elkövetkező években eszkalálódni fognak, amíg ki nem derül, hogy melyik hatalmi frakció szerzi meg a hatalmat a következő elnökválasztáskor. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (MTI/AP/Pool/Reuters/Makszim Semetov)

Múlt ősszel már írtunk ezeken a hasábokon a szovjet korszak állambiztonságáról, hiszen annak hálózata (az oroszul csak „sziloviki”-knek nevezett csoport) a mai napig döntő mozgató erővel bír mind Oroszország, mind Magyarország politikájára. Moszkvában a szilovikok csoportja lett az új korszak nemessége, amely hozzászokott a jóléthez, de ahogy nyugati szankciók következtében fogynak a bevételek, úgy esnek neki a konkurrenciának és egymásnak.

Ne menj szembe a szilovikkal!

Alekszej Ulyukaev egykori gazdasági minisztert – aki köztudottan összerúgta a port Igor Szecsin “energiaipari cárral”, az egyik legbefolyásosabb szilovikkal, egyben Putyin bizalmasával – 2017 decemberében ítélték nyolc év börtönre. A múlt héten aztán két prominens politikai szereplőt is letartóztattak, akik közel álltak Medvegyev miniszterelnök kormányához. Egy olyan országban, ahol a korrupció mindenütt jelen van, a jogállamiság szelektív és a tulajdonjogok a Kreml akaratától függenek, minden hasonló eset elkerülhetetlenül összeesküvés-elméletek sorozatát vonja maga után. Szakértők mindenesetre mindkét esetben a szilovikok kezét sejtik a műveletek mögött, akik ezzel üzentek Medvegyevnek: jó lesz, ha elfelejti azon aspirációit, hogy 2024-ben az esetleg leköszönő Putyin utódja legyen.

Az egyik őrizetbe vett, a 70 éves Viktor Isajev igazi nehézsúlyúnak számít az orosz politikában. 1991 és 2009 között volt Habarovszk régió kormányzója, aztán Medvegyev bizalmasaként 2009 és 2013 között a Távol-Kelet Fejlesztéséért Felelős Miniszter. A hivatalos vádirat szerint benne volt a keze az illegális fakitermelésben, amelyet aztán Kínába szállítottak. Politikai megfigyelők szerint azonban letartóztatásának valódi oka az, hogy Isajev múlt szeptemberben a regionális választáson a Kreml-ellenes jelöltet támogatta, aki ráadásul még győzött is.

A Kreml amúgy is ingerülten reagál a lázadásra abban a térségben: Oroszország távol-keleti perifériáján mindig élénken élt az emberekben érzés, hogy ők valójában a birodalom elfeledett peremvidékén élnek, ahol nem kell feltétlenül engedelmeskedni Moszkva parancsainak. Ez a hozzáállás tavaly politikai ellenálláshoz vezetett Putyinnal szemben, ha szeparatizmusról még nincs is szó. De míg Vlagyivosztok és Peking között csupán 1300 kilométer a távolság, addig Moszkva és Vlagyivosztok között 6400 kilométer.

2024-ig nő a hőmérséklet

Káncz Csaba

A másik őrizetbe vett, a 46 éves dollármilliárdos Mihail Abizov, 2012-ben csatlakozott Medvegyev kormányához, mint nyílt kormányzásért felelős miniszter, akinek az volt a feladata, hogy modernizálja a kormányzati ügyeket. Medvegyev többi, korszerűsítésre vonatkozó kezdeményezéséhez hasonlóan ez is csak “showműsor” volt. A kizárólag számára létrehozott pozíciót 2018-ban meg is szüntették, az üzletember pedig elhagyta a kormányt, hogy élvezze munkájának gyümölcsét. Abizovot most azzal vádolják, hogy szervezett bűnözői csoportot állított fel és cinkostársaival mintegy 4 milliárd rubelt sikkasztott el 2011 és 2014 között két energetikai részvénytársaságtól, az így szerzett pénzt pedig külföldre vitte és offshore számlákon helyezte el. Az ellene felhozott vádakért az orosz büntető törvénykönyv értelmében 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Ráadásul ezzel párhuzamosan a szilovik klánon belül is már jó ideje hatalmi harcok dúlnak. Az elhárítás (FSzB), a Belügyminiszérium és a katonai hírszerzés (GU) is folyamatosan veszi őrizetbe egymás magas rangú hivatalnokait. Az elit ráadásul nem fog megnyugodni az elkövetkező években.  A konfliktusok várhatóan egészen 2024-ig eszkalálódni fognak, amíg ki nem derül, hogy melyik hatalmi frakció szerzi meg a hatalmat a következő elnökválasztáskor.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG