Hirdetés
Hirdetés

Putyin tőrbe csalhatta Orbánt – a Fehér Házat el is lehet felejteni

Káncz Csaba, 2018. november 19., 08:51

A Gruevszki-ügy valószerű forgatókönyve, hogy a menekülést nem kizárólag a magyar titkosszolgálat szervezte, hanem bizony Moszkva lehetett a művelet karmestere fehérorosz és szerb segédlettel. A Kreml pedig aztán a szaftos részletek kiszivárogtatásával ráhúzhatta a vizes lepedőt Orbánra, hiszen nyugati alternatívái bezáródásával így még inkább ráutalt lehet Moszkvára. Káncz Csaba jegyzete.

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor (Fotó: EPA/ALEKSANDAR KOVACEVSKI)
Nikola Gruevszki és Orbán Viktor (Fotó: EPA/ALEKSANDAR KOVACEVSKI)

Az elmúlt napokban a magyar miniszterelnök a Gruevszki-üggyel tovább távolította hazánkat a Nyugattól, miközben tovább rontotta saját megítélését az Európai Néppártban. Valóban, brüsszeli információk szerint rendkívüli ülésre hívják össze a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét.

Az Európai Néppárt és a balkáni politikus-bűnözők

A német közszolgálati médium macedón szerkesztőségének vezetője szerint „Orbán most nehéz döntés elé néz. Ha lojális marad korrupt balkáni barátjához, az még jobban megterhelné a viszonyt Brüsszellel. Hogy mit tesz, az nagyban függ a Bizottság és az Európai Néppárt álláspontjától.”

Hirdetés

A jogerősen két év börtönre ítélt macedón politikai bűnözőt három balkáni ország magyar külügyérei segítették abban, hogy eljusson Magyarországra. A nemzetközi jog szerint viszont a menekültjog nem illeti meg azokat, akik jogerős törvényes ítélet végrehajtása elől menekülnek. Nehéz elképzelni ezt a forgatókönyvet, de ha minden jogszerűen működne, akkor a hazai ügyészség célkeresztbe kellene, hogy vegye a politikai felelősöket, hiszen fél évvel ezelőtt a kormány börtönbüntetés terhe mellett megtiltotta, hogy bárki szervezett formában segítse az illegális menedékkérőket.

A szánalmas Nemzetbiztonsági bizottság

A hazai Parlament Nemzetbiztonsági bizottsága holnap délelőtt zárt ülésen foglalkozik a Gruevszki-Orbán üggyel. Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke szerint a Belügyminisztériumnak haladéktalanul választ kell adnia arra, hogy miképpen juthatott át a több száz milliárd forintból megerősített déli határon egy körözött bűnöző. Nem mintha bárkinek is aggódnia kellene a hazai államhatalomban a teljesen kiüresített Parlament fogatlan Nemzetbiztonsági bizottságától.

A múlt hónapban Mirkóczki azt szerette volna megtudni Bayer Zsolt kormánypárti publicistájától, hogy honnan jutott titkosszolgálati információkhoz a 2018-as választási kampány folyamán, ezért behívót küldött számára. Mint korábban napvilágot látott, Bayer az izraeli titkosszolgákat foglalkoztató Black Cube emberének az akcióját dolgozta fel oknyomozó cikksorozatában, amivel a Migration Aid szervezetét kívánta lejáratni. Bayer azonban a füle botját sem mozdította, és mindenfajta következmények nélkül egyszerűen nem jelent meg a bizottság ülésén.

Moszkva szorosabbra fogja Orbánt

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Gruevszki-ügy eddig ki nem tárgyalt, de nagyon is valószerű forgatókönyve lehetett, hogy Gruevszki menekülését nem kizárólag a magyar titkosszolgálat szervezte meg, hanem valójában Moszkva volt a művelet karmestere. Így már érthetővé válik, miért segített be egy fehérorosz diplomáciai autó is a menekülésbe és hogyan jelenhettek meg a szerb szélsőjobbosok Gruevszki határátkelésénél.

A Kreml pedig, miután leszervezte a munkát, egyszerűen pár részlet kiszivárogtatásával ráhúzhatta a vizes lepedőt a magyar miniszterelnökre. Mint ismeretes, Orbán nagyon büszke saját kétkulacsos diplomáciai játszmáira, de Moszkva ezekre nem mindig adja meg a maximális pontszámot. Márpedig a ’Zrínyi 2026’ több ezermilliárdos fegyverkezési programjában Budapest most úgy adhatott volna komoly megrendelést amerikai fegyvergyártóknak, hogy azért például – román és cseh mintára – Orbán meghívását követelje a Fehér Házba. A Gruevszki-üggyel ez kútba esett és alternatíváinak beszűkülésével Orbán ezentúl még inkább ráutalt lehet az orosz politikai játékmesterekre.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Emelkedik az aranyár, újabb üres cég részvénye szárnyal a BÉT-en

Emelkedik az aranyár, újabb üres cég részvénye szárnyal a BÉT-en

Nagyot emelkednek ma az amerikai tőzsdék, felpattannak az indexek a kialakult támasz szintekről. Emelkedett a német 10 éves kötvény hozama, esett a lengyelé, rég nem látott szintre. A pesti börzén a Richter került feljebb, a többi nagy papír alig mozdult, egy kisebb azonban maximális mértékben, 20 százalékkal ugrott meg.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?