Hirdetés
Hirdetés

Trump fújja a passzátszelet már az OPEC-nek is

2018. december 06., 06:07

Összegyűlnek az OPEC tagállamok és Oroszország képviselői a héten Bécsben, hogy a hirtelen lezajlott olajáresés fényében döntsenek-e kitermelés csökkentésről, miután nem rég törölték el az előző ugyanilyen intézkedést. A legnagyobb OPEC-tag azonban mintha nem mondhatna ellent a legnagyobb kitermelő és fogyasztó ország elnökének.

Érdekes helyzet alakult ki az olajpiacon, pontosabban az olajkitermelők között. A fundamentálisan leglényegesebb tény az, hogy az Egyesült Államok palaolaj-kitermelése elképesztő üzemben növekszik, az elszállításához szükséges csővezetékek gőzerővel épülnek, és ez már önmagában megbontja a kereslet és a kínálat eddigi egyensúlyát, függetlenül attól, mit lép az OPEC.

Politikai nyomás

Korábban elég volt, ha az OPEC napi másfél millió hordóval csökkentette a kitermelést, és ezzel máris egyensúlyba jutott a túlkínálatos piac, sőt, akár kisebb hiány is kialakulhatott, ami felhajtotta az árakat. A tagok valószínűleg sejtik, hogy így lehetőségeik szűkülnek, de Amerika nemcsak kínálati, hanem politikai oldalon is belépett.

Hirdetés

Az amerikai elnök néhány hónapja elkezdett az alacsonyabb olajárak mellett kampányolni, és felszólította az OPEC-et, mindenekelőtt szövetségesét, Szaúd-Arábiát, hogy ne fogja vissza a kitermelést, hagyja esni az árat. Ezt első körben az OPEC meg is tette: beszüntették a korábbi korlátozást, majd az egyébként irreálisan magasra került ár két hónap alatt 30 százalékot zuhant.

Oroszország és Szaúd-Arábia

Erre most megijedtek a kitermelők, és arra gondolnak, hogy mégiscsak korlátozni kéne a kitermelést, hogy helyreálljon az egyensúly. Oroszország azt mondja, hogy nem célszerű havonta változtatni: valószínűleg nem szívesen korlátozná már saját kitermelését, mert tudja, hogy akkor Amerika átveszi a piacot, az ár emiatt esetleg nem is emelkedik érdemben.

Szaúd-Arábiára közben továbbra is politikai nyomás nehezedik Trump részéről, akinek ezúttal remek eszköze is van arra, hogy legnagyobb arab olajországot sakkban tartsa: a múlt hónapban meggyilkolt amerikai állampolgárságú, szaúdi származású újságíró ügye. A szálak úgy tűnik, a legfelső szaúdi körökig vezetnek, és a CNBC szerint Trump nyilvánvalóvá tette a szaúdiaknak, hogy hajlandó elnézni az esetet, amíg a szaúdiak támogatják, hogy alacsonyabb legyen az olajár.

A benzinár, mint kampányelem

Amerikának, amely rövidesen teljesen önellátó lesz olajból, lényegében irreleváns az ár, de az elnök újraválasztásának szempontjából döntő a benzinár. Trump úgy gondolja, sokat javít esélyein, ha 2020-ban azzal kampányolhat, hogy letörte az OPEC-et és tartósan alacsony olaj-, és így benzinárat teremtett.

Ez kissé szokatlan helyzet, mert amerikai elnök ennyire még nem folyt bele az olajár alakításának kérdésébe, de kétségkívül nem is tudná ezt igazán hatékonyan megtenni, ha nem lenne most annyi olaja, mint soha senkinek: országa már legnagyobb kitermelő a világon, és előreláthatólag jóval el is fog húzni a többiektől.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?