4p
Lassan már számolni sem tudjuk, hányszor tört bele az új elnök bicskája a legfontosabb kampányígéretének megvalósításába. Az Obamacare eltörlése ugyanis nehezebben megy, mint elsőre várták, az új egészségbiztosítási rendeletet többször módosítani kellett, és még így sem tudta megnyerni a párttársak szimpátiáját. Ez lehet Trump Moby Dickje?
Donald Trump. (Kép forrása: EPA,ALBIN LOHR-JONES)

Legutóbb John McCain tragikus betegsége és távolmaradása miatt kellett elnapolni a szavazást az egészségbiztosítási törvény módosításáról, ám már akkor úgy tűnt, hogy ez az alkalom is teljesen fölösleges lesz. McCain lábadozása alatt ugyanis további négy republikánus szenátor jelezte, hogy esze ágában sincs megszavazni a mostani törvényjavaslatot, így eleinte úgy tűnt, hogy a tervezet még csak napirendre sem kerülhet a Fehér Házban – ehhez ugyanis legalább 50 szavazatra lett volna szükség.

Végül azonban a pártnak csak sikerült összekaparnia a szükséges 50 igenlő voksot, így megtarthatták a szavazást a Trumpcare – immár harmadik változatának – bevezetéséről. Itt azonban ismét csattanós pofont kapott Donald Trump, a szenátus 100 tagjából ugyanis mindössze 43-an szavaztak az Obamacare visszavonásáról. Ahhoz, hogy ez életbe is lépjen, legalább 60 igenre lett volna szükség. A legfájóbb az egészben, hogy a nemmel szavazó 57 szenátor közül immár 9-re duzzadt az ellenző republikánusok száma.

Káosz a Fehér Házban

A szavazásra visszatért Washingtonba az agydaganattal küzdő John McCain arizonai szenátor is, akit ovációval és tapssal fogadtak politikustársai. Az első hidegzuhany akkor érte a társaságot, amikor a lábadozó szenátor egy meglehetősen szenvedélyes beszédben közölte: a republikánusok egészségbiztosítási tervét a jelenlegi formájában nem hajlandó megszavazni, s az új egészségbiztosítási törvényt majd kétpárti egyetértéssel kell kidolgozni. A szavazást ezután meglehetősen kaotikus körülmények, köztük tiltakozások és bekiabálások közepette tartották meg.

A demokrata párti szenátorok ígéretükhöz híven egyhangúlag elutasították már az Obamacare eltörlésének még a felvetését is, hozzájuk csatlakozott a 9 republikánus ellenző, akik eltérő indokokat hoztak fel a tiltakozásukra. Korábban Mike Lee, Utah állam vezetője és Jerry Moran, Kansas szenátora jelentette be, hogy a másodszori korrekció után sem szavazzák meg a törvényjavaslatot, hozzájuk csatlakozott Maine állam szenátora, Susan Collins és a kentuckyi Rand Paul is. A Reuters cikke szerint egyébként Collins és Alaszka szenátora, Lisa Murkowski voltak végül azok, akik már a napirendre vételt sem szavazták meg.

Nem adják hozzá a nevüket

Az Obamacare eltörlése ráadásul nem lenne olcsó a költségvetésnek sem. >>>

A renitens szenátorok korábban már jelezték, hogy tartanak a nép haragjától, valamint attól, hogy bárhogy is döntenek, a demokraták együttesen állnának ellen bármilyen módosításnak vagy javaslatnak. Ezen az sem segít, hogy a legutóbbi tervezet már számos engedményt hozott a korábbi két változathoz képest, például a már biztosítottak bent maradnának a rendszerben, emellett az államok dönthetnének arról, hogy hagyják-e a biztosítóknak, hogy ugyanolyan díjakat szabjanak ki az egészséges és a valamilyen betegséggel küzdő embereknek.

Ugyan még nem született hivatalos döntés, de felröppentek hírek, hogy Trump ismét napirendre vetetné az Obamacare eltörlését, ezúttal kész tervezet nélkül. Ez azonban egy „Trumpcare 4.0.” nélkül gyakorlatilag borítékoltan el fog bukni. Amennyiben ugyanis helyettes egészségbiztosítási tervezet nélkül próbálnák átnyomni, úgy jó eséllyel még több ember veszítheti el a biztosítását, mint amit korábban a Kongresszusi Költségvetési Iroda (CBO) számolt – ők 23 millió emberrel kalkuláltak, erről korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG