Céges juttatás: van, ami jövőre is adómentes marad

2009. november 27., 09:01

Jövőre megadóztatják a cafeteria keretében adható juttatásokat. Aki nem vállalja be a közterheket, annak már most érdemes új javadalmazási forma után nézni

Jövőre megadóztatják a cafeteria keretében adható juttatásokat. Aki nem vállalja be - a munkabérnél sokszor továbbra is alacsonyabb - közterheket, annak már most érdemes új javadalmazási forma után nézni. Ilyen megoldás lehet az életbiztosítás - olvasható az Aviva Életbiztosító közleményében.

A jövő évtől a munkaadónak 25% adót kell fizetnie a természetbeni juttatások közül az üdülési csekk, a meleg étkezési jegy, az iskolarendszerű képzés költsége, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, valamint az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetések után. Más juttatási formákra azonban ennél sokkal jelentősebb teher rakódik.

Adó- és járulékvonzat nélkül adható juttatás marad ugyanakkor a határozatlan időtartamú kockázati életbiztosítás - hívják fel rá a figyelmet. A konstrukció keretében a vállalat életbiztosítást köthet a munkavállalói számára, a biztosítási díjat a cég költségként számolhatja el – mondta Zolnay Judit. Az Aviva Életbiztosító értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese hozzátette: az életbiztosítási szerződés a Pénzügyminisztérium határozata alapján tb- és szja-mentesen adható béren kívüli juttatásnak minősül.

Az egyéb juttatási formákhoz képest további előnyt jelent, hogy az életbiztosítás egyénenként differenciált összegben is megköthető. A közlemény szerint az életbiztosítás további előnye, hogy nincs a céghez kötve. Ha a munkavállaló és a vállalat útjai valamilyen oknál fogva (nyugdíjazás, munkahelyváltás) elválnak, az alkalmazott több lehetőség közül választhat: maga fizetheti tovább a biztosítást, vagy díjmentesítheti, esetleg visszavásároltatja azt. Utóbbi esetben azonban adóznia kell, hiszen ezt a tranzakciót személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli - hangsúlyozzák.

Magukhoz nyúltak a biztosítók: itt a TKM
Kevesebbet fektetünk az életbe - ez biztos
Viszlát, adókedvezmény: indulhat a roham?
Last minute cafeteria: miből lehet választani?
Cafeteria: a melegétel utalvány lesz a sláger
Béren kívül: min spórolnak a kicsik?

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.