Ha ügyesek vagyunk, megéri a cafetéria - útmutató

2009. július 20., 14:31

A jövőben is megéri a vállalatok számára cafeteriát alkalmazni annak ellenére, hogy az országgyűlés a 25 százalékos speciális természetbeni adókulcs alkalmazása mellett döntött - áll a Nexon elemzésében

A jövőben is megéri a vállalatok számára cafeteriát alkalmazni annak ellenére, hogy az országgyűlés a 25 százalékos speciális természetbeni adókulcs alkalmazása mellett döntött - áll a Nexon elemzésében.

2010-től az adómentes természetbeni és pénzbeni juttatások (étkezési utalvány, üdülési csekk stb.) adómentessége csaknem teljes mértékben megszűnik, azonban az általános 54 százalékos adómérték csupán néhány juttatásra, így például a hideg étkezési utalványra és a csekély értékű ajándékra lesz érvényben.

A kedvezményes, vagyis 25 százalékos kulcs alá tartozik majd a helyi közlekedési bérlet, az üdülési csekk (a minimálbér összegéig), a meleg étkezési jegy (havi 18 ezer forintig), az önkéntes pénztári befizetések (a minimálbér feléig), az iskolarendszerű képzés (a minimálbér 2,5-szereséig), valamint az iskolakezdési támogatás (a minimálbér 30 százalékáig).

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi adómentes összegek költségének kalkulációjakor a következő év elejétől alapként 25 százalékos adónak megfelelő szorzót kell majd alkalmazni, azaz a juttatások járulékmentesen adhatók.

Mi marad adómentes?

Az elfogadott rendelkezések alapján a jelenlegi adómentes természetbeni juttatások köréből adómentes marad a munkáltató által nyújtott kedvezményes számítógép- és internethasználat. A lakáscélú munkáltatói támogatás pedig 2010-től adóterhet nem viselő járandóság lesz.

Továbbra is megéri a cafetéria

A változások hatására többen már temetni kezdték a cafeteriát, azonban Novák Éva, a NEXON cafeteria-szakértője szerint a jövőben is megéri e juttatási rendszert fenntartani.

A cafetériáról

Főhet a cégek feje a cafeteria miatt

Kelendő az üdülési csekk

Nem hal meg a cafeteria

Elfogadhatatlan, de indokolt az adózó cafetéria
„Még ha kevésbé optimális megoldás is a cafeteria, mint az adómódosításokat megelőzően, továbbra is költségmegtakarítást jelent majd a vállalatok számára, így a gyakorlatban nem kérdés, hogy alkalmazzák-e a munkáltatók. Emellett fontos megjegyezni, hogy nem csupán költség-megtakarításáról van szó, hiszen a cafeteria egy speciális, a dolgozó szükségleteihez igazodó, az egyén választását megjelenítő motivációs eszköz” – magyarázta a szakértő hozzátéve, hogy az adóköteles természetbeni juttatások ugyan kevésbé kedvezőek, de ezek alkalmazása korábban sem volt jellemző.

Novák Éva tapasztalatai alapján azon döntéshozók, akik megfelelően tájékozottak, valamint az adminisztráció lekövetésére rugalmas informatikai megoldást használnak, továbbra is preferálják e juttatási formát.

A NEXON alábbi táblázata összefoglalja, hogy a munkavállaló bruttó és nettó juttatása, valamint a vállalati ráfordítás miként alakul a változások függvényében:


 


Letaglózza a cégeket a járulékcsökkentés?
Újraszámolt járulékok a Start-kártyásoknál
Tovább csökkentek a reálbérek: mennyit keresünk?
Bajnai 400 milliárdnál is többet hagy a cégeknél
Korengedményes nyugdíjjal a munkanélküliség ellen
Több marad a borítékban! De kiében?

Privátbankár

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Repülőrajtot vett a lakáspiac – a vevők most bármit megvesznek?

Az év kiugró emelkedéssel indult: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.