Ezeknél a bankoknál a kártyás vásárlásért is fizetni kell

2013. augusztus 23., 08:54

A banki tranzakciók tovább drágulnak, a fogyasztók szempontjából a legrosszabb, hogy több helyen már a kártyás vásárlás sincs, vagy hamarosan nem lesz ingyen.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

A legtöbb bank ősszel megemeli tranzakciós díjait, átterhelve a fogyasztókra a tranzakciós illetéket. A bankoknak minden készpénzes tranzakció után 6 ezrelék, az elektronikus műveleteknél pedig 3 ezrelék illetéket kell fizetnie az államnak.

Beépítik az árakba

A legtöbb bank ezt a költséget egy az egyben átterheli az ügyfeleire vagy valamilyen módon beépíti az árakba, és ez alól már a kártyás vásárlás sem minden esetben kivétel. A fogyasztók szempontjából pedig ez a legnagyobb súlyú változás, hiszen a készpénzfelvétel egyre drágább lett, de a kártyás vásárlás ingyenes volt, ezért egyre gyakrabban használták kártyájukat a vásárlók a boltokban, így elkerülve az egyre dráguló készpénzhasználatot.

De már ez sincs ingyen, a bankok ugyanis minden kártyás vásárlás esetén az elektronikus műveletekre érvényes 3 ezrelékes illetéket fizetik meg az államnak, és egyre kevesebb bank hajlandó "lenyelni" ezt a költséget.

Citi, CIB, MKB, FHB

A kártyás vásárlást szeptembertől fizetőssé teszi a Citibank több számlacsomagban, az egyik CIB-es kártyával pedig 10 forintba kerül majd októbertől minden vásárlás. Az MKB januárban bevezette, majd egy hónap múlva visszavonta a kártyás vásárlást terhelő illetéket, augusztustól viszont ismét fizetős náluk a vásárlás.

A hitelkártya sem tabu egyes bankoknál. A Citi például három hitelkártyájának a használatánál is átterheli a fogyasztókra a sarcot, sőt az illeték emelésével együtt meg is növelte annak díjtételét. Az FHB-nál szintén van két olyan hitelkártya, amelyikkel nem ingyenes már a vásárlás - írta a Világgazdaság.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Ajánlatunk

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX0.000%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 12
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (február)
  március 13
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (január)
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció

  Fogyasztói árindex

  március 14
  KSH: Ipar (január)
  Építőipar (január)
  MNB: Havi fizetési mérleg
  Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Adidas (2017 Q4)
  E.ON (2017 Q4)
  Fogyasztói árindex
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

  március 15
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 16
  Ipari termelés
  Ipari termelés

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?