3p
Az állam 700 millió dollár erejéig készfizető kezességet vállal a Budapest Bank megvásárlására - a péntek délután 2 órakor hatályba lépett kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. Vagyis ez azt jelenti, az állam akár még ma aláírja a bank megvételéről szóló szerződést.

A korábbi, decemberi kormányhatározat szerint a Budapest Bank vevője a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, amelynek az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújtja a hitelt. Erre a hitelre vállalt most garanciát az állam. A vételt megjelölő kormányhatározat a Budapest Bank Zrt. által kibocsátott és a GE Capital Global Financial Holdings Inc. tulajdonában lévő összesen 19 345 945 darab részvénynek a megvásárlására szólt.

Az eredeti határozatban a kormány a részesedés megszerzését - közérdekből - nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá minősítette, így kizárta a Gazdasági Versenyhivatal eljárását az ügyletben.

Nincs még meg az engedély

Hogy megvehesse a Budapest Bank eszközeit és forrásait átvevő tükörbankot, engedélyre várt az állam, ennek alapításához pedig Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedély kell. A bíróság január 16-án jegyezte be a Budapest Bank tükörbankjaként alapított új pénzintézetet, a CDM Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-t. Ezt veszi meg az állam, miután abba telepítik át a BB valamennyi eszközét és forrását - vagyis a teljes bankot.

Ugyanakkor a Privátbankár úgy értesült péntek délután, a tükörbank megvételét még vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank.

Mennyiért veszi meg az állam? És mit?

A HVG korábban azt írta, a magyar állam 600-700 millió dollárt készül fizetni a Budapest Bankért. Elemzők 300-400 millió dollár közötti ársávot tartanak reálisnak. Az állam a Budapest Bank januárban bejegyzett "tükörbankját", a CDM Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-t fogja megvásárolni, miután abba telepítik át a bank valamennyi eszközét és forrását.

A tükörbank alapítását a GE amerikai adózási szempontjai indokolhatják, így elkerülheti, hogy egyszerre fizessen adót a magyar leányból húsz év után kiveendő nyereség után. (Ennek a rendszernek vet véget Obama elnök minap bejelentett terve, amely szerint a külföldi amerikai érdekeltségek a jövőben egyszeri kedvezményes kulcs mellett hazavihetik az adóoptimalizált pénzeket, ám azt követően 19 százalékos büntetőkamatot kell fizetniük az ilyen ügyletek után, ha kitudódnak.)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő 2014. december 4-én rendkívüli tájékoztatón jelentette be, hogy az állam megveszi a Budapest Bankot, az erről szóló előszerződést a magyar kormány aznap írta alá a bank tulajdonosával, a GE-vel. Az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le - mondta akkor Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az előszerződést követően készítik el a végleges értékelést és döntenek a finanszírozásról. A vételárat az átvilágítás után határozzák meg.

Ezzel indokolta Varga a BB megvételét

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azzal indokolta az MKB-t követően már a második bank megvásárlását, hogy a 2008-as válságot követően a magyarországi bankrendszer a devizahitelezés problémájával volt elfoglalva, a hitelezés leállt, a bankrendszer nem járult hozzá a hazai gazdaság fejlődéséhez a megfelelő mértékben, ezért tartotta a kormány kívánatosnak a hazai tulajdon arányának emelését a szektorban. 

A Budapest Bank az ország nyolcadik legnagyobb hitelintézete a mérlegfőösszege alapján, igen erős a bank a lakossági hitelezésben, és a kis- és középvállalati finanszírozásban, illetve a hitelkártya-üzletágban - mondta a miniszter.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG