1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A pénzügyi tranzakciók megsarcolásával jövőre 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány, a tárcáktól már az idén 40 milliárd forintot vesznek el, és a gyógyszereken is spórolna a konvergenciaprogramon gőzerővel dolgozó kabinet - így értesült az Origo hírportál.

A lap kormányzati forrásai szerint az intézkedéstervet akár már a szerdai kormányülésen véglegesíthetik, de arra is van esély, hogy egy héttel később lesz kész a pakk, majd pedig a konvergenciaprogramba beépítve egy-két héttel később Brüsszelbe is kiküldhetik azt.

A tárcák keretösszegét átlagosan másfél-két százalékkal rövidítené meg a kormány. A 40 milliárdos zárolást az Origónak név nélkül nyilatkozó miniszterek olyan mértékű elvonásnak nevezték, "ami után leáll az élet a tárcáknál." A kormányzat tovább vághatja a gyógyszerkasszát is.

Marad a bankadó, jöhet a Tobin-adó is

Jövőre ezek mellé belépne az úgynevezett pénzügyi tranzakciós adó. Hogy pontosan milyen pénzügyi műveletek után és mekkora adót kellene fizetni, az is a kormányülésen kristályosodhat ki. Az Origo forrásai 50-100 milliárd forint közé tették az ebből remélt bevétel összegét, attól függően, hogy mi után és mekkora terhet kellene fizetni. Ez az adónem nem váltaná ki ugyanakkor a mostani bankadó. A kormány arra tett ígéretet, hogy a jelenlegi formájában megszünteti a pénzintézeti különadót, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy 2013-tól csak a mostani felét, nagyjából 90 milliárdot kell majd kicsengetnie a pénzintézeteknek.

Az úgynevezett Tobin-adó ötlete sokadszor kerül elő: nemrég Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is azt írta, hogy be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót. Szakértők is felhívták már a figyelmet: egy jól eltalált bankforgalmi adó jelentősen javíthatna a költségvetés helyzetén, és könnyen helyettesíthetné a jelenlegi bankadót, közvetett hatásaként pedig a gazdaság növekedését is elősegítheti.


A kormány nemrég azt közölte: április 15. és 30. között nyújtja be az aktualizált konvergenciaprogramot az Európai Bizottságnak, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium holnapján lesz nyilvános.

Ezek az intézkedések ahhoz kellenek, hogy a kormány végre tudja hajtani a Brüsszel által évárt 140-150 milliárdos kiigazítást.

Nem biztos, hogy a fent vázolt intézkedések elegendőek lesznek az idei hiánycél tartásához. A Privátbankárnak interjút adó Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára azt mondta, hogy drasztikusabb lépéseket nem vár már a kiigazítások terén, de a Széll Kálmán Tervnek még vannak "nyilvánvaló elmaradásai", amiket végre kell hajtani - így például a közösségi közlekedés reformját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG