Hirdetés
Hirdetés

Hiába a rekord év, javításra szorulnak a magyar bankok

2018. április 20., 13:19

2008 óta nem láttunk ilyen eredményt a bankszektorban, de a versenyképességen bőven lenne még mit csiszolni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén az Unicredit Bank székházában 2018. április 20-án. Előtte Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója (b-j). 
Forrás: MTI/Kovács Attila
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén az Unicredit Bank székházában 2018. április 20-án. Előtte Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója (b-j). Forrás: MTI/Kovács Attila
Testületi ülést tartott a Magyar Bankszövetség, amelyen számot adtak a bankszektor tavalyi teljesítményéről, valamint a lehetséges jövőről. A szövetség közleménye szerint az elmúlt évben 2008 óta nem látott, kiemelkedő évet zárt a magyar bankszektor. Az így elért nyereség jellemzően eredménytartalékba került, ami a bővülő hitelaktivitáson keresztül a gazdaság gyorsuló növekedését segíti elő, tudta meg a Privátbankár.hu. A bankszektor pozitív eredményét a szektor stabil működése mellett a hitelezési kockázati költségek kedvező alakulása alapozta meg, ugyanakkor folyamatos innovációs nyomás nehezedik rá.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke ugyanakkor továbbra is hangsúlyozta, hogy a bankszektor csak kiszámítható jogi, adózási és irányítási feltételeket biztosító gazdasági közegben tud hatékonyan működni. Ezért továbbra is együttműködést és gondos szakmai egyeztetést kérnek a jogalkotóktól és a hatóságtól.

Kiszámíthatóságot követelnek

Patai szerint a magyar bankszektor valamennyi szereplője felsorakozik amellett a meghatározó közös cél mellett, hogy a pénzügypolitikában erősödjön a folytonosság és a kiszámíthatóság. A vállalkozások és a hitelezők számára ugyanis rövid és hosszú távon is ez biztosíthatja az eredményes működést. Az európai uniós források dinamikus felhasználása után új időszak következik, ahol minden gazdasági szereplőnek meg kell találnia azt a versenyképes fejlődési pályát, amely a jövőjét meghatározza. Kiemelte: a szükségessé váló átalakítások és fejlesztések finanszírozásához a hazai bankszektor kellő tőkeerővel és likviditással rendelkezik.

Hirdetés

Mi a helyzet a versennyel?

A szövetség elnöke szerint a magyar bankok versenyképességének javítása szempontjából elengedhetetlen, hogy az elkövetkező években a bürokratikus túlszabályozások nemzeti leküzdésével az elsők között kerüljünk ki az európai államok közt zajló szabályozói versenyből. Ezt nagyban elősegítheti, ha a jogalkotó már a szabályozás kezdeti stádiumában bevonja a pénzügyi szektor képviselőit a jogszabály előkészítési folyamatba.

Emellett nélkülözhetetlennek tartják az egykoron átmeneti válságmenedzselésként bevezetett extra terhek kivezetését, így

  • a banki és pénzintézeti különadók ütemezett kivezetésének véghezvitelét,a gazdaságfehérítést és a készpénzmentesítést akadályozó tranzakciós illetékek csökkentését, majd megszüntetését, és ezen belülés az ingyenes banki szolgáltatások (pl. a havi 150 ezer forintos készpénz felvétel) utáni minden formájú adó vagy illeték eltörlését.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?