Hirdetés
Hirdetés

Nagyot csúszik a fizetési forradalom - idén már nem lesz azonnali átutalás

Gáspár András, 2019. május 31., 14:22

Bár egészen az utolsó időszakig ragaszkodott a július 1-jei bevezetéshez az MNB, nem sikerült tartani a feszített tempót: mivel több bank sem készült el időre a fejlesztésekkel és teszteléssel, jelentős csúszással, csak jövő márciusban indul el az azonnali fizetési rendszer Magyarországon. Éles próbaüzem indul, amiben az első két hónapban önkéntes lesz a részvétel, utána viszont kötelező.

Az MNB és a Giro határidőre elkészült a központi infrastruktúrával, a bankok közül azonban nem mindenkinek jött össze időre a fejlesztés - ahogy azt az utóbbi időben mi is többször előre jeleztük, elhalasztották az azonnali fizetési rendszer elindítását Magyarországon. Idén július 1. helyett 2020. március 2-ától lesz elérhető az ügyfelek számára az azonnali fizetés - tehát jelentős, 8 hónapos haladékot kapott a pénzügyi szektor.

A bankok közül nem mindenki készült el

Hirdetés

Az MNB és a bankok vezetői ma tanácskoztak a témában, ezután adta ki a közleményt a jegybank a halasztásról. Azt írják:

"A példa nélküli beruházás a hazai bankszektor informatikai rendszereinek átalakítását igényli, ezért a jegybank folyamatosan nyomon követte a pénzforgalmi szolgáltatók felkészülését. Ennek fényében indokolt, hogy a vonatkozó rendeletben meghatározott 2019. július 1-i időpontban csak a rendszer éles próbaüzeme induljon meg, a lakossági és vállalati ügyfelek számára pedig a teljes indulásra egy későbbi időpontban kerüljön sor.

Az MNB és a GIRO Zrt. oldaláról az infrastruktúra teljes mértékben készen áll az éles üzemi működésre, ugyanakkor a piaci szereplők oldalán azonosított kockázatok miatt a Pénzügyi Stabilitási Tanács 2019. május 28-i ülésén úgy döntött, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása, az elektronikus fizetésbe vetett bizalom megőrzése és a szolgáltatással tervezett ügyfélélmény elérése érdekében az ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető."

Úgy tudjuk, néhány külföldi tulajdonban levő nagybank elkészült ugyan időre a fejlesztéssel, többeknek azonban gondot okozott az egyébként igen szűkre szabott határidő.

Két hónap múlva kell mindenkinek elkezdenie az éles próbát

Információink szerint azok a bankok, akik az eredeti határidőre elkészültek a rendszerükkel, mostantól egy kéthónapos önkéntes próbaüzemben vehetnek részt, két hónap után viszont minden pénzintézetnek kötelező részt vennie a jövő év március 1-jéig tartó éles próbaüzemben.

Úgy tudjuk, az MNB június első hetében tájékoztatja a részletes menetrendről, feladatokról a bankokat.

Túl nagy feladat, túl rövid idő alatt

Az azonnali fizetési rendszer létrehozásáról 2017 elején hozta meg a szükséges döntéseket a Magyar Nemzeti Bank. A döntés értelmében az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni.

Az alapszolgáltatáson (az átutalások esetében az azonnaliság biztosításán) kívül tehát a másodlagos azonosítók használatát is belevették a projektbe; a magyar rendszer különlegességét az adta, hogy a 10 millió forint alatti összegek esetén kötelező jelleggel minden banknak az azonnali infrastruktúrát kell használnia a rendszer indulásakor. A csúszás hátteréről a napokban itt írtunk bővebben - itt már jeleztük is, hogy 6-8 hónapot késhet a bevezetés.

Még mindig nem tudni, a nyugdíjak is azonnal megérkeznek-e

Csütörtökön kérdeztük a témáról Varga Mihály pénzügyminisztert, aki akkor még csak annyit mondott: a kellő időben sor fog kerülni az azonnali fizetési rendszer bevezetésére, de ennek a jegybank a felelőse. Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjakat is az azonnali fizetési rendszeren utalják-e majd, Varga azt válaszolta: hamarosan tájékoztatást adnak ebben a kérdésben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek

Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?