Hirdetés

Patinás épületbe került az új tudásközpont

2018. szeptember 22., 13:53

A budai vár egyik legrégebbi épülete, az egykori városháza kapott új funkciót, miután teljesen felújításra került: többek között egyetemi doktori képzések zajlanak majd benne.

Megnyílt a teljesen felújított egykori budai városháza, amely a Bölcs Vár, a Tudás Háza nevet kapta. Nem véletlenül: három doktori program és több hazai és külföldi egyetem közös képzése zajlik majd itt. A Pallas Athéné Könyvkiadó is az épületbe költözik, egyúttal könyvesboltot is nyit benne.

A város egyik legpatinásabb és egyben legrégebbi épületéről van szó: 1692 és 1710 között épült, a Buda töröktől való visszavívása után. Az ostromban a vár építményeinek nagy része elpusztult, házainak többsége romokban hevert. A budai városházának szánt épületet kisebb középkori lakóházak maradványain 1702-ben (vagy már 1692-ben) kezdték építeni Venerio Ceresola itáliai építőmester vezetésével. Kevéssel ezután a városházát tovább bővítették, és a budai magisztrátus 1710. június 6-án tartotta meg benne első ülését.

Hirdetés

Az intézmény egész 1873-ig, a városegyesítésig itt működött, akkortól kezdve a kerületi polgármesteri hivatal vette át a helyét, de 1944-45-ben a második világháborús események során az épület súlyosan megrongálódott. A helyreállítás után több funkciót is betöltött az épület, majd 2014-ben került az MNB alapítványainak tulajdonába. A teljes körű felújítás eredményeként az Óvárosháza történelmi jelentőségéhez méltó, ugyanakkor a 21. század kihívásainak megfelelő épületként született újjá. Az épület a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány tulajdona.

A patinás épület és a benne működő új intézmény jelentőségét mutatja, hogy az átadón részt vett és beszédet mondott Matolcsy György jegybankelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Az idén megugrik a letelepedési kötvények törlesztése, de nem ez a csúcs

Ez deríthető ki annak kapcsán, hogy egy ellenzéki képviselő írásban faggatta a pénzügyminisztert arról, mennyit kell visszafizetnie az államnak a letelepedési kötvényes off-shore cégeknek az öt év után lejáró kötvénycsomagok után 2020-ban. Számszerű választ nem kapott, de némi kutatkodás után elérhetők az adatok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?