Hirdetés
Hirdetés

Patinás épületbe került az új tudásközpont

2018. szeptember 22., 13:53

A budai vár egyik legrégebbi épülete, az egykori városháza kapott új funkciót, miután teljesen felújításra került: többek között egyetemi doktori képzések zajlanak majd benne.

Megnyílt a teljesen felújított egykori budai városháza, amely a Bölcs Vár, a Tudás Háza nevet kapta. Nem véletlenül: három doktori program és több hazai és külföldi egyetem közös képzése zajlik majd itt. A Pallas Athéné Könyvkiadó is az épületbe költözik, egyúttal könyvesboltot is nyit benne.

A város egyik legpatinásabb és egyben legrégebbi épületéről van szó: 1692 és 1710 között épült, a Buda töröktől való visszavívása után. Az ostromban a vár építményeinek nagy része elpusztult, házainak többsége romokban hevert. A budai városházának szánt épületet kisebb középkori lakóházak maradványain 1702-ben (vagy már 1692-ben) kezdték építeni Venerio Ceresola itáliai építőmester vezetésével. Kevéssel ezután a városházát tovább bővítették, és a budai magisztrátus 1710. június 6-án tartotta meg benne első ülését.

Hirdetés

Az intézmény egész 1873-ig, a városegyesítésig itt működött, akkortól kezdve a kerületi polgármesteri hivatal vette át a helyét, de 1944-45-ben a második világháborús események során az épület súlyosan megrongálódott. A helyreállítás után több funkciót is betöltött az épület, majd 2014-ben került az MNB alapítványainak tulajdonába. A teljes körű felújítás eredményeként az Óvárosháza történelmi jelentőségéhez méltó, ugyanakkor a 21. század kihívásainak megfelelő épületként született újjá. Az épület a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány tulajdona.

A patinás épület és a benne működő új intézmény jelentőségét mutatja, hogy az átadón részt vett és beszédet mondott Matolcsy György jegybankelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?