Hirdetés

A második negyedéves gyorsjelentési szezon indulása a fő fogás a heti befektetői menüben

Csabai Károly, 2019. július 15., 11:10

Az örökzöld téma, azaz az amerikai-kínai kereskedelmi viszály mellett kétségtelenül ez a július harmadik hetében várható legfontosabb fejlemény. Amelyet ugyanakkor más események is színezhetnek, külföldön a július 25-ei (EKB) és 31-ei (Fed) kamatcsökkentési várakozások, idehaza pedig például, hogy a 4iG mellett egy újabb, a Budapesti Értéktőzsdén szereplő informatikai cég, az OTT-One rukkolhat elő egy nagy bejelentéssel.

Rekorddöntögetéssel zárták az amerikai részvényindexek az előző hetet, így nem csoda, hogy a hétfőt a vezető ázsiai tőzsdék – a ma zárva tartó japán kivételével – és az európaiak, köztük a BUX-szal, szintén emelkedéssel kezdték. Az arany árfolyama a Fed-elnök számára kedvező, a kamatcsökkentést valószínűsítő nyilatkozata után erősödött, unciája 1414 dolláron cserélt gazdát. Az olajárak a múlt heti emelkedés után kicsit megpihentek, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 60, míg a Brent típusú 66,6 dollár körül stagnál. A Bitcoin viszont nagyot esett, hétfő reggel már éppen, hogy többet ért 10 ezer dollárnál, amiben közrejátszhatott Donald Trump nem éppen támogató kijelentése a kriptodevizákról. A forint euróval szembeni árfolyama továbbra is a 326-os szinthez van közelebb, s középtávon az Equilor Befektetési Zrt. továbbra is gyengülést vár tőle. Most azonban egyelőre még azt nézzük meg, mi várható rövid távon, azaz e héten.

1. Indul a gyorsjelentési szezon

Hirdetés

Méghozzá az amerikai nagybankok eredményközléseivel. Ma délután a Citigroup, holnap pedig a Goldman Sachs, a J. P. Mogan és a Wells Fargo számol be az április-június közötti gazdálkodásáról, majd szép sorban jön a többi tengerentúli pénzintézet. Ugyanakkor a technológiai szektor is megvillan, egyebek mellett a Netflix, a Microsoft és az IBM, Németországban pedig az SAP ad eligazodási pontokat a befektetőknek.

2. Vegyes hírek a német tőzsdei cégektől

Kezdjük a rosszakkal. Ketten is, a BASF és a Daimler is csökkentették az éves eredmény-előrejelzésüket, amit a befektetők 3,7, illetve közel 5 százalékos eséssel „díjaztak”. Jó hír érkezett viszont a Volkswagentől, a német autógyártó eladásai júniusban 1,6 százalékkal emelkedtek, főleg Kínában volt nagy a növekedés. Emellett a cég bejelentette, hogy több területen is együttműködik a Forddal, közösen fejlesztenek majd önvezető technológiákat, valamint a Ford az európai elektromos modelljeihez a Volkswagen elektromos platformját fogja használni. Ennek eshetőségére mindkét társaság papírja drágult.

3. Most Kína keménykedik

Merthogy szankciókat jelentett be az amerikai fegyvergyártók ellen, miután Tajvan fegyvereket rendelt az Egyesült Államoktól, amit Peking a szuverenitása megsértéseként értékelt. Kérdés, a kínai fellépés menyire veti vissza a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokban az elmúlt hetekben elindult enyhülést.

4. Mégsem jöhet össze az év üzlete

A brüsszeli tőzsdén jegyzett AB InBev ugyanis ma reggel bejelentette, hogy visszavonja az ázsiai leányának tőzsdére vezetését, miután nem volt elég kereslet az új papírokra. A sörgyártó cég közel 10 milliárd dollár értékben kívánt új tőkét bevonni az ázsiai részvénykibocsátás során, amelyet ázsiai terjeszkedésére és hitelállományának csökkentésére kívánt fordítani. Most eszközei értékesítésére kényszerülhet, de a vezetőség nem zárja ki, hogy később újabb IPO-val próbálkozik.

5. Digitális adók

A francia törvényhozás már csütörtökön elfogadta a technológiai óriások helyi bevételeire kivetendő 3 százalékos „digitális adót”, amely egyebek mellett az Amazont, a Facebookot és a Google-t is sújtja. Érdekes, hogy míg a Facebook és az Amazon részvényeinek árfolyama logikusan reagált, azaz valamelyest csökkent, addig a Google-é emelkedett.

Néhány órával a franciák után a brit kormány is előrukkolt az internetóriások megadóztatásáról szóló törvénytervezetével, amely elfogadása esetén az érintett vállalatokat árbevételük 2 százalékának megfelelő adó fizetésére köteleznék 2020 áprilisától.

Sem Párizs, sem London nem törődött azzal, hogy az adók kivetése esetére Donald Trump büntetővámokkal fenyegette meg a két országot, miután azokat az amerikai cégekre nézve diszkriminatívnak tartják.

6. Piacbefolyásoló bejelentésre készül az OTT-One

Ezt közölte a múlt hét pénteken piaczárást követően, ezért részvényei kereskedését ma egész napra felfüggesztették.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

Üzleti bénultság lett úrrá Kínán a koronavírus miatt

A luxusfogyasztás visszaesése, elmaradó makaói szerencsejátékosok, a légitáraságok megzuhanó részvényei, szabadságra küldött banki alkalmazottak, az autógyárak megbénult beszállítói láncai – ezek Kínában az azonnali és közvetlen következményei a koronavírus terjedésének.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?