6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miközben a hivatalos kínai adatok azt jelzik, hogy a koronavírus járvány túl van a csúcson, egyre több esetben szembesülhetünk azzal, hogy komoly gazdasági következményei vannak a betegségnek. Hétfőn este jelentette be például az Apple, hogy a koronavírus miatt nem fogja tudni tartani az első negyedéves terveit.
Védőmaszkot viselő biztonsági őr egy zárva tartó Apple-üzletben, Pekingben. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Hétfőn kisebb mértékű emelkedés volt a nagy európai tőzsdéken, míg a BUX ezt felülteljesítve egy százalékkal ugrott meg. A hazai piacon az összes bluechip erősödni tudott. Az Egyesült Államokban ünnep miatt szünetelt a kereskedés, hajnalban viszont a fontos ázsiai tőzsdéken már mínuszokra ébredhettünk. A japán tőzsde Nikkei mutatója 1,40 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,16 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 1,48 százalékos mínuszban zárt. Ez pedig az európai piacokon is megadta az alaphangot, így az első fél órát követően 0,5 és 1 százalékos veszteséget mutattak a fontos börzék indexei. A magyar tőzsde ismét felülteljesítőnek látszik, hiszen csak 0,3 százalékos mínusszal indult a nap.

A piacbefolyásoló információk között van optimizmusra és aggodalomra okot adó hír is.

1; Enyhülni látszik a járvány
A múlt hét óta, amikor hirtelen sokkal több beteget vallottak be a kínai illetékesek mindenki óvatosabban kezeli a hivatalos adatokat, azok most mégis reményre adnak okot. Általánosan ugyanis úgy tűnik lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában a napi adatok alapján, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közölt adatai szerint 1886 új esettel 72 436-ra nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig. Ugyaneddig 98 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 1868 életet követelt a szárazföldi Kínában. A napi új fertőzöttek száma országosan 162-vel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest, míg a napi halálozások számában szintén enyhülés mutatkozott. A mérséklődés különösen a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül szembetűnő, Kína többi részén ugyanis már tizennegyedik napja fokozatosan csökken a napi új megbetegedések száma - a február 3-án közölt 890 új esettel szemben kedden 84 újonnan diagnosztizált fertőzöttről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről.

2; Hidegzuhany az Apple-től
Eddig is lehetett tudni, hogy a járvány komoly gazdasági hatásokkal jár, a befektetők mégis szemet hunytak efölött, és az amerikai tőzsdeindexek a veszélyek ellenére is újabb és újabb rekordokat állítottak fel. Most viszont az iPhone-ok gyártójának bejelentése kicsit kijózanította a befektetőket.

Az Apple arra figyelmeztetett, nem tudja teljesíteni az első negyedévre kitűzött 63-67 milliárd dolláros árbevételi célt, mert a Kínában dúló járvány lassította a termelést és visszavetette a keresletet Kínában. A tőzsdén jegyzett legértékesebb amerikai vállalat figyelmeztetése lehűtötte a befektetők bizakodását, miszerint Kína és más országok gazdaságélénkítő lépései megvédik a világgazdaságot a járvány negatív hatásaitól. Az Apple számára a kínai helyzet keresleti és kínálati oldalról is kedvezőtlen, a gyárakban ugyanis a vártnál lassabban indulhat újra a termelés, ez átmeneti készlethiányt okozhat. Az is kellemetlen, hogy valószínűleg Kínában erőteljesen visszaeshettek az eladások, már csak azért is, mert a társaság hetekre bezárta számos helyi üzletét.

Várhatóan nem az Apple az egyetlen cég, amelynek sérülnek a tervei a koronajárvány miatt, a mostani nagyon optimista tőzsdei hangulatban viszont kiszámíthatatlan, hogy ez csak átmeneti visszaeséssel jár, és az alacsonyabb árakat a befektetők azonnal vételi jelzésnek vélik, vagy jön egy (egyébként sokak által régóta várt) piaci korrekció.

3; Az MNB lépései támogatják a forintot
A magyar fizetőeszköz ugyan hétfő óta egy viszonylag szűk sávban 335-336-os szintek között mozog, az utóbbi időszak jelentős gyengülése miatt viszont már a stabilabb árfolyamot is érdemes értékelni. A háttérben az MNB fellépése állhat, a jegybank ugyanis ismét csökkentette a likviditást, miközben a bankközi kamatok is fentebb kúsztak. Ezek pedig visszaszorítják a forintra nehezedő spekulációs nyomást, az úgynevezett carry trading (amikor forint hitelt vesznek fel a befektetők, majd a magyar devizát eladják és magasabb kamatot kínáló devizába, például cseh koronába vagy lengyel zlotyba fektetik a pénzüket) lehetősége megdrágult.

Hétfői bejelentése szerint az MNB mind a négy lejáraton 14,7 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender). Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás mintegy 50 milliárd forinttal, 1942 milliárd forintra csökkent.

4; Feléledhet a kereskedelmi konfliktus
Újabb kereskedelmi korlátozásokat vezethet be az Egyesült Államok Kínával szemben. Egy az ügyben jól értesült informátor szerint ezúttal a chipgyártáshoz elengedhetetlen elemek kereskedelmi szigorítása kerülhet terítékre, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A lépés célja Kína technológiai fejlődésének lassítása, különösen az 5G hálózatok építésében előretörő Huaweié. Ugyanakkor ez kockázatot jelenthet a félvezetők globális ellátási láncára és így közvetve több amerikai céget és szektort is negatívan érinthet. A félvezető technológia olyan kulcsfontosságú terület Kína számára, amiben nem tudott érdemi vetélytársat felmutatni az amerikai versenytársakkal szemben az elmúlt évek erőlködései ellenére. A kínai ipar továbbra is az amerikai beszállítóira hagyatkozik ezen a területen, többet között a Huawei is ide sorolható.

A Trump-adminisztráció emellett azt is fontolgatja, hogy a sugárhajtóművek értékesítése is kereskedelmi korlátozások célpontját képezhetik. Ez a technológia is egy olyan terület, amivel Peking évek óta jelentősebb siker nélkül küzd és az amerikai és európai beszállítóira támaszkodik.

5; Kiszállt a szlovák piacról az OTP
A magyar bank racionális döntést hozott a szakértők szerint, ezt az egységét ugyanis az elmúlt években nem tudta megerősíteni. Eközben a piaci részesedése nagyon alacsony volt, így az eredményes operációra nem volt esély. Ezért dönthetett úgy az OTP, hogy eladja az OTP Banka Slovensko a.s.-ban fennálló 99,44 százalékos részesedését a KBC Banknak.

Az OTP Bank Nyrt. 2002-ben vált a szlovák leányvállalat többségi tulajdonosává. Az OTP Banka Slovensko 58 fiókból álló hálózata, megközelítőleg 176 000 lakossági ügyfelet és 14 400 vállalati/KKV-ügyfelet szolgált ki.

A tranzakció kapcsán kiadott közleményben Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója  elmondta:

Az OTP Csoport az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban. A csoport, közel húsz éves szlovákiai jelenléte során is ezt a stratégiát követte, de mivel ez alatt az idő alatt sem sikerült optimális piacrészt elérnünk, a vezetőség úgy döntött, hogy értékesíti ezt a csoporttagot. Ez lehetővé teszi a cégcsoport számára, hogy olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben jelentősebb piaci részesedést tud elérni.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17475 17400 17520 +1,42% 17465 17475 1 600 337 560 HUF 2024-04-26 10:44:36
MOL 3012 2992 3028 +0,47% 3010 3012 107 008 970 HUF 2024-04-26 10:38:04
MTELEKOM 901 897 907 -0,11% 900 901 86 330 180 HUF 2024-04-26 10:38:38
RICHTER 9105 9070 9145 +0,33% 9105 9110 174 387 620 HUF 2024-04-26 10:44:07
OPUS 387 384 390 -0,13% 386 387 36 588 920 HUF 2024-04-26 10:41:49
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG