Hirdetés

Betett a bankoknak az EKB, jól osztalékhozamot fizet a magyar nyomda

Eidenpenz József, 2019. március 07., 19:09

Az EKB mai ülése tartósabban alacsony kamatszintet vetít előre, ami a dollár erősödését, a bankrészvények zuhanását és a legtöbb tőzsde süllyedését okozta. Itthon a BUX egy százalék feletti mértékben csökkent, de nemcsak az OTP volt ebben a ludas. Jónak értékelik az Állami Nyomda jelentését.

Mai, a piacokon nagyon várt ülése után az EKB kijelentette, hogy további olcsó hitelekkel fogja segíteni a bankrendszert. A kamatok pedig egész évben a jelenlegi alacsony szinten maradhatnak, az eddig vártnál tovább. (Korábban a nyár végéig várták biztosan a kamat szinten tartását.)

A gyengülő európai gazdaság a jelek szerint nem engedi, hogy az Eurózóna jegybankja visszavegyen a stimulusokból. Bár a gazdasági stimulus és a tartósabban alacsony kamat jó lehetne a részvénypiacoknak, az EKB borús képe a gazdaságról inkább rossz hír.

Hirdetés

Ezért történhetett, hogy az utóbbi volt az erősebb, és az európai részvényindexek mínuszban zártak. A német DAX index 0,6, a francia CAC 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal süllyedt. Az amerikai mutatók állítólag szintén az európai hírek miatt szenvednek, főleg a bankok és néhány technológiai óriás húzza le őket. A főbb indexek ott is 0,5-0,7 százalékos mínuszban vannak.

Nem csak az OTP esett

A BUX index 1,1 százalékkal esett, az OTP 1,2 százalékkal 11 900-ra. A bankpapír két napja 12 050-en még történelmi rekordot döntött. A Richter és a Mol egyaránt 1,3 százalékkal süllyedt, 5250 és 3290 forintra. Az Opus és a Konzum egész nap fel volt függesztve, még ma este nagyobb bejelentés várható tőlük.

További árfolyamok itt láthatók

A vesztesek között van az Akko (volt Plotinus) és az AutoWallis, a nyertesek mezőnyét a 4ig és az ANY Biztonsági Nyomda vezeti. Ez utóbbi szerda este tette közzé gyorsjelentését. A forint gyengült, 315,90 az euró, 0,70 forinttal drágább. A dollár nagyot erősödött a nemzetközi piacokon.

Jó volt a Nyomda jelentése

Elégedettek lehetünk a Nyomda tavalyi évével – írja a KBC Equitas hírlevele. Folytatódott a dinamikus növekedés, a társaság 30 milliárd feletti árbevételt ért el. “A profitsor már kevésbé szép”, a költségek megemelkedése miatt az üzemi eredmény csökkent, “de így is szép, 79 forintos osztalék ütheti a részvényesek markát”.

Ez 5,8 százalékos éves osztalékhozamnak felel meg. Megkezdődött az új üzemcsarnok építése, ami a kapacitások bővítésével a további növekedéshez járulhat hozzá – teszik hozzá.

Bankok a pácban

A bankoknak rendszerint nem tesz jót az alacsony kamat, csökkenti a kamatmarzsukat. Nem csoda, hogy ma ezek a részvények húzták le az európai tőzsdéket. A Banco Sabadell hét, a Deutsche Bank és a Commerzbank öt-öt, a Société Generale négy százalékkal esett.

Az erősödő dollár lehet az oka, hogy a nemesfémek kissé esnek, bár az alacsonyabb kamat pozitív hatású rájuk nézve. Az olaj szerény pluszban mozog.

Mit adhat nekünk a CECE?

“Március 14-én a záróárak alapján változik a CECE index összetétele. Kikerül az indexből a Waberer’s, a lengyel Alior bank és a cseh PFNonwovens (Pegas)” – írta ma az Erste Befektetési. Bekerül viszont az ANY Biztonsági Nyomda és a cseh Kofola. A változások néhány esetben számottevő hatást válthatnak ki, a legjelentősebbet a Kofola és az ANY esetében – véli a brókercég.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?