Hirdetés
Hirdetés

Csökkent a rettegés, de megint a BUX este a legnagyobbat

Eidenpenz József, 2018. február 23., 18:18

Az inflációtól, kamatemeléstől való félelem csökkenésével magyarázzák, hogy a kötvények és részvények árfolyama egyaránt emelkedett pénteken. A kelet-közép-európai tőzsdék szembe mentek a trenddel, közöttük is a BUX volt a leggyengébb.

A péntek viszonylag csendes volt a manapság tapasztalható hektikusabb tőkepiacokhoz képest, de az amerikai indexek megint megugrottak. Az S&P 500 és a Nasdaq Composite hat órakor 0,9 százalékos pluszban volt, a Dow Jones ipari átlag is csak egy ezrelékkel lejjebb.

Nyugat-Európában az indexek jellemzően 0,2-0,3 százalékos szerény pluszt mutattak, kivétel volt az olasz mutató, amely 0,9 százalékkal ugrott meg. Ami még emelkedett, az az amerikai és európai államkötvények árfolyama, azaz csökkent a hozamuk.

Hirdetés

Sok kommentár szerint miután a héten a Fed és az EKB is közzétette legutóbbi jegyzőkönyvét, csökkentek az inflációs és kamatemelési félelmek. Ezzel van összefüggésben a kötvény– és részvénypiac jó teljesítménye egyaránt.

Alulteljesített a BUX

A térségbeli indexek megint alulteljesítőek voltak, a varsói, prágai index 2-3 ezrelékkel esett, igaz, Bukarestben viszont szép emelkedés volt. A BUX azonban még ezek között is gyengének bizonyult, 1,1 százalékos esésével.

Az OTP másfél százalékkal 11 320-ra, a Mol 1,3 százalékkal 2770-re, a Telekom 1,5 százalékkal 455-re, a Richter negyed százalékkal 6030-ra süllyedt. A Mészáros-féle Konzum és Opus viszont másfél százalék körül drágult.

További árfolyamok

Nagyon fontos nap közeleg

Az európai részvények gyengébb teljesítményének egyik oka lehet, hogy március 4-e nagyon fontos nap lesz. Olaszországban választásokat tartanak, Németországban pedig a baloldali SPD döntését teszik közzé a koalíciós szerződés elfogadásáról vagy elvetéséről.

A devizapiacok viszonylag csendesek, a dollár minimális mértékben erősödött. A forint változatlan, 313,10 az euró ára. Az EU csúcstalálkozót tart, ennek alkalmából felvetődött, hogy a menekülteket be nem fogadó országok fejlesztési támogatását megvágnák. (Erről itt írtunk.) A döntés azonban még évekig is eltarthat.

Az olaj ára a jó heti amerikai készletadatok óta felfelé tart, ma is 1,2 százalékos pluszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?