Hirdetés
Hirdetés

Csökkent a rettegés, de megint a BUX este a legnagyobbat

Eidenpenz József, 2018. február 23., 18:18

Az inflációtól, kamatemeléstől való félelem csökkenésével magyarázzák, hogy a kötvények és részvények árfolyama egyaránt emelkedett pénteken. A kelet-közép-európai tőzsdék szembe mentek a trenddel, közöttük is a BUX volt a leggyengébb.

A péntek viszonylag csendes volt a manapság tapasztalható hektikusabb tőkepiacokhoz képest, de az amerikai indexek megint megugrottak. Az S&P 500 és a Nasdaq Composite hat órakor 0,9 százalékos pluszban volt, a Dow Jones ipari átlag is csak egy ezrelékkel lejjebb.

Nyugat-Európában az indexek jellemzően 0,2-0,3 százalékos szerény pluszt mutattak, kivétel volt az olasz mutató, amely 0,9 százalékkal ugrott meg. Ami még emelkedett, az az amerikai és európai államkötvények árfolyama, azaz csökkent a hozamuk.

Hirdetés

Sok kommentár szerint miután a héten a Fed és az EKB is közzétette legutóbbi jegyzőkönyvét, csökkentek az inflációs és kamatemelési félelmek. Ezzel van összefüggésben a kötvény– és részvénypiac jó teljesítménye egyaránt.

Alulteljesített a BUX

A térségbeli indexek megint alulteljesítőek voltak, a varsói, prágai index 2-3 ezrelékkel esett, igaz, Bukarestben viszont szép emelkedés volt. A BUX azonban még ezek között is gyengének bizonyult, 1,1 százalékos esésével.

Az OTP másfél százalékkal 11 320-ra, a Mol 1,3 százalékkal 2770-re, a Telekom 1,5 százalékkal 455-re, a Richter negyed százalékkal 6030-ra süllyedt. A Mészáros-féle Konzum és Opus viszont másfél százalék körül drágult.

További árfolyamok

Nagyon fontos nap közeleg

Az európai részvények gyengébb teljesítményének egyik oka lehet, hogy március 4-e nagyon fontos nap lesz. Olaszországban választásokat tartanak, Németországban pedig a baloldali SPD döntését teszik közzé a koalíciós szerződés elfogadásáról vagy elvetéséről.

A devizapiacok viszonylag csendesek, a dollár minimális mértékben erősödött. A forint változatlan, 313,10 az euró ára. Az EU csúcstalálkozót tart, ennek alkalmából felvetődött, hogy a menekülteket be nem fogadó országok fejlesztési támogatását megvágnák. (Erről itt írtunk.) A döntés azonban még évekig is eltarthat.

Az olaj ára a jó heti amerikai készletadatok óta felfelé tart, ma is 1,2 százalékos pluszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Totális patthelyzettel fenyeget az EU és Nagy-Britannia vitája a Brexit feltételeiről. Brüsszel továbbra sem hajlandó újratárgyalni a novemberben kötött egyezményt, amit azonban a brit parlament szinte biztosan nem fog elfogadni. A kétnapos EU-csúcson a feszültség tapintható volt, amiről Theresa May és Jean-Claude Juncker fagyos találkozója is árulkodott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?