Hirdetés
Hirdetés

Eddig meg sem kottyant az adatkiszivárgás a Facebooknak

Fellegi Tamás, 2018. április 26., 10:35

Kiváló első negyedéves eredményt tett közé a Facebook, ma meglátjuk majd, mit szól hozzá a piac. Estek a kínai tőzsdék, Európa nem mozdul, a BUX sem, de a Mol gyengül, a Richter viszont emelkedik. A svájci frank egyre inkább odatapad a bűvös, eurónkénti 1,20-as szinthez.

Sokan attól tartottak, hogy a legnagyobb közösségi portált megrázta az adatkiszivárgási botrány, de az első negyedév számai alapján ebből még semmi nem látszik. Kétségkívül az ügy még nagyon friss, jórészt áprilisban zajlottak az események, ha lesz komolyabb hatás, azt csak a második negyedéves eredményben fogjuk majd látni.

A felhasználók száma nem esett vissza: 2,2 milliárd havonta aktív, ezen belül 1,45 milliárd naponta aktív felhasználó van, továbbra is mondhatjuk, hogy az internetet elérő emberiség nagyobbik része felhasználó, ami egészen kivételes dolog. Ami még hatalmas előny a cégnél: óriási az árrés, egy év alatt 41-ről 46 százalékra növekedett.

Hirdetés

Összességében 12 milliárd dollár lett a cég árbevétele és 1,69 dollár az egy részvényre jutó eredmény, míg egy évvel korábban 8 milliárd volt az árbevétel és 1,04 dollár a részvényenkénti eredmény. Ez brutális növekedés, de vélhetően most már le fog lassulni, egyrészt Mark Zuckerberg már korábban is figyelmeztetett erre, másrészt a szigorodó adatvédelem valamelyest csökkenteni fogja a reklámozási lehetőségeket.

Zuckerberg elmondta, hogy jelentős erőfeszítéseket fognak tenni a biztonság növelése érdekében, ez vélhetően a költségeket is meg fogja növelni, viszont a felhasználói aggodalmakat jó eséllyel eloszthatja, így nem lesz visszaesés a felhasználószámban (legfeljebb a növekedési ütem lassul, esetleg stagnálásba vált). Egyúttal 9 milliárd darab részvény visszavásárlását is bejelentették, ami azt jelzi, hogy van a cégnek bőven szabad pénze, egyúttal az árfolyamot is meg tudja támasztani nagyobb eladási nyomás esetén.

S&P 500
S&P 500

A jelentés a piac zárása után jött ki, előtte az S&P 500 index újra megtesztelte a 200 napos mozgóátlagot, de végül kis pluszban zárt.

Ázsiában Sanghaj 1,4 százalékkal esett 3074 pontig, Hongkong egy százalékkal kerek 30 ezer pontig. Emellett még az indonéz index esett nagyot, 3 százalékot.

Európában mérsékelt emelkedés mutatkozik, a BUX nem tér el a tegnapi záróártól. A Mol fél százalékot esik 2932 forintig, az OTP 0,3 százalékot 11 340 forintig, a Richter viszont egy százalékkal van feljebb 5290 forinton. A Konzum és az Opus egy százalékkal emelkednek, 3370 illetve 720 forintig. Felfüggesztették az Alterát: a cég bejelentésre készül.

A svájci frank árfolyama egyre inkább odatapad az eurónként 1,20-as szinthez, az lesz a nagy kérdés, áttöri-e, és gyengülhet-e a tovább, immár sok éve nem látott szintekre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kelet felé fordulnak a németek: miért választja Merkel a kínaiakat?

Kelet felé fordulnak a németek: miért választja Merkel a kínaiakat?

Angela Merkel már több mint egy évtizede ápolja a kapcsolatot Kínával, a német vállalatok megdöbbentő ütemű térnyerését keleten pedig csak tovább erősíti Trump kereskedelmi háborúja.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?