Hirdetés

Egész júliusban a ma estét várták a piacok

Csabai Károly, 2019. július 31., 11:41

A Fed kamatdöntése foglalkoztatta csaknem egész júliusban a piacokat, tegnap azonban még Trump tweetjei és a balul sikerült vállalati gyorsjelentések vitték mínuszba a tőzsdeindexeket. A többség 25 bázispontos kamatcsökkentésre számít, magyar idő szerint este 8-kor kiderül, jók-e a sejtéseik. A külföldre utazó magyarokat viszont vélhetően jobban foglalkoztatja, gyengül-e még tovább a forint, az euróval szembeni 330-as történelmi mélypontja már karnyújtásnyira van.

Pirosba borultak a tőzsdék kedden. Az Egyesült Államokban azért, mert elnökük a Twitteren osztotta meg a kínaiak tárgyalási módszereivel szembeni elégedetlenségét, Európában pedig a gyenge vállalati gyorsjelentések miatt alakultak ki mínuszok, különösen a németeknél a Lufthansa és a Bayer vártnál gyengébb számai miatt. A rossz hangulat aztán átragadt a szerdán kinyitott ázsiai börzékre is, ami alól aztán az öreg kontinens – köztük Budapest – sem tudta kivonni magát. A Fed kamatdöntéséig nagyobb mozgásokra nem is lehet számítani. Az arany és az olaj izmosan várja a fejleményeket. Nem úgy a forint, amely az euróval szemben továbbra is ott toporog a 328-as szint közelében. Ezzel már át is eveztünk a mai menüre.

1. Fed-kamatdöntés

Hirdetés

Persze a legfontosabb kérdés, hogy meglesz-e a – most már mondhatni – általános várakozásoknak megfelelő 25 bázispontos Fed-kamatdöntés. De legalább annyira lényeges, mit mond majd az „eredményhirdetést” követően Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény első embere, mennyire üt meg lazító hangnemet – vélik a KBC Equitas elemzői. Emlékeztetve, hogy a piac a maival együtt összesen négy kamatcsökkentésre számít. Ha erre utaló megerősítést lehet majd kiolvasni Powell szavaiból, illetve a Fed közleményéből, akkor az a dollár gyengüléséhez, a részvényárfolyamok emelkedéséhez vezethet, s az arany is új erőre kaphat.

2. Újabb Trump-attak Kína

Az amerikai elnök tweetjében úgy ítélte meg, a 2019-es huszonhét éve nem látott gyenge esztendeje lehet a kínai gazdaságnak, szemben az amerikaival, amely az ő megválasztása (2016 novembere) óta lényegesen jobban bővült. Emellett az elnök azzal rontotta a májusi felfüggesztés után kedden folytatódott kereskedelmi tárgyalások hangulatát, hogy kijelentette, Peking mindig változtat az álláspontján, amikor közelednének a megegyezéshez. Amit ő időhúzásnak vél, mondván, a kínaiak arra spekulálnak, hogy a 2020 novemberében esedékes újabb választáson nem kap további négy évre bizalmat a szavazóktól, s a helyét egy demokrata elnök veszi át – ismételte meg az utóbbi hetekben már többször kifejtett mantráját.

3. Történelmi mélypont küszöbén a forint

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama múlt szerdán hagyta el a 326-os szintet és az Equilor Befektetési Zrt. szerint megcélozhatja a 330-as lélektani határt, amelynek elérését követően akár történelmi mélypontra is juthat. A gyengülés okai – mint azt már néhány nappal ezelőtti cikkünkben kifejtettük– továbbra sem világosak, erre a magyar gazdaság fundamentumai nem adnak okot, spekulánsok támadása nem érzékelhető. Így jobb híján az lehet a magyarázat, hogy a kormány a Magyar Állampapír Pluszba a vártnál nagyobb, eddig már 1400 milliárd forintos mértékben beáramlott pénzből eurót vásárol a külföldi devizaadósság (elő)törlesztéséhez.

4. Újabb gyorsjelentések

Airbus. A repülőgépgyártó 1,98 milliárd eurós nyereséget ért el, amely 72 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, s jelentősen túlteljesítette az elemzők által várt 1,71 milliárd eurót. A 18,31 milliárd eurós bevétele éves szinten 23 százalékkal nőtt. A cég továbbra is 890-900 repülőgép leszállítását tervezi az idén. Rendelései a második negyedévben nettó 88-cal emelkedtek, amiből az Equilor arra következtet, hogy az európai gyártó ki tudja használni amerikai riválisa gyengeségét.

OMV. Az osztrák „Mol” több mint 15 százalékkal növelte a kitermelt olajmennyiségét a második negyedévben a tavalyihoz képest, elérve a 490 ezer hordó/napi szintet, ami 10 ezer hordóval azonban még elmarad a menedzsment idei céljától. Kitermelése és a finomítási üzletága is bőven kétszámjeggyel magasabb nyereséget hozott éves szinten, aminek következtében az 1,56 eurós egy részvényre jutó eredménye 88 százalékkal haladta meg a tavaly április-június közöttit.

BNP Paribas. A francia bank 11,22 milliárd eurós árbevétele minimálisan lett magasabb a 2018 április-június közöttinél, a 2,47 milliárd eurós nettó profitja viszont 80 milliós pluszt mutatott. Mindkét adat verte az elemzői konszenzust. A pozitív eredményt segítette az SBI Life biztosítóban való részesedés eladása, valamint a jövedelem kisebb mértékű megadóztatása.

Osram. A vártnál is rosszabb, mindössze 58 millió eurós profitról számolt be a cég, ez éves alapon 58 százalékos csökkenés, s a 69,4 millió eurós konszenzusnál is alacsonyabb. A cég vezetősége azt javasolja a részvényeseknek, hogy fogadják el a Bain Capital és Carlyle Group 35 eurós felvásárlási ajánlatát, ami a gyenge negyedéves számok miatt még a 33,9 eurós tőzsdei ár mellett is kedvező lehet.

(Az Erste Csoport ugyancsak ma reggel publikált adatairól e cikkünkben olvashatnak.)

Ma még két tőzsdei cég gyorsjelentésére figyelhetnek a befektetők: az amerikai tőzsdenyitás előtt a General Electric, a zárást követően pedig a Qualcomm második negyedéves számai kerülnek nyilvánosságra.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ezúttal Mikulás zacskókkal érkezett a pénz a médiakirályhoz

Ezúttal Mikulás zacskókkal érkezett a pénz a médiakirályhoz

Egyedüli induló volt az eljáráson az Antenna Hungária, így ő nyerte el a jogot, hogy kicsit területén kívüli munkát elnyerve, megrendezhesse a NISZ Zrt. Mikulás és évzáró dolgozói ünnepségét. A cég azonban nem volt szakavatott segítség nélkül, lényegében minden munkát kiszervezett alvállalkozónak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?