Hirdetés

Egy nap alatt öt százalék – megint megindultak a nemesfémek

Eidenpenz József, 2019. szeptember 24., 17:59

Hétfőn hatalmasat ugrott az ezüst és rekordot döntött a palládium. A nemesfémek mintha új nekirugaszkodásra készülnének, megközelítik a szeptember eleji csúscokat. A részvények ma csendesek, a forint visszavonult az új mélypontról.

Kedden várakozó állásponton vannak a tőzsdék a hétfői nagyobb esések után. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is nulla körül járnak az indexek, a hazai BUX szerény pluszban zárt. Az euró/forint délelőtt megütötte a 336-ot, ami új rekord, az MNB kamatdöntése után azonban erősödött, most csak 334 forint az árfolyam.

Hétfőn több mint öt százalékkal, 17,80 dollár környékéről 18,70 környékére ugrott az ezüst árfolyama. Talán annak jeleként, hogy a nemesfémek szeptember közepi megtorpanása átmeneti lehetett. Az idén új sok éves csúcsokat döntögető arany, a felzárkózó ezüst és a lemaradó platina mintha újabb nekirugaszkodásra készülne.

Hirdetés

A közvetlen kiváltó ok a szaúdi olajlétesítmények elleni támadás lehetett bő egy hete, de más okok is ebbe az irányba mutatnak. Megvolt a várt kamatcsökkentés az USA-ban, ami pozitív akkor is, ha az már régen beépülhetett az árakba. Az alacsony kamat, a negatív reálkamat a nemesfém-befektetők barátja.

A rossz jel a jó jel

A gazdaságból pedig nem jönnek kedvező jelek, a német és francia beszerzési menedzserindexek például rosszabbak voltak a vártnál. A kereskedelmi tárgyalásoknál a legnagyobb eredmény, hogy vannak, az amerikai pénzügyminiszter szerint két hét múlva újra leülnek egymással a felek. A közel-keleti feszültség erős. Mindez további kamatcsökkentést jelenthet hosszabb távon.

Az arany, az ezüst és a platina egy éve (Grafikon: Tradingview.com)

Ráadásul a kötvények, a részvények változatlanul túlértékeltnek tűnnek. Rengeteg a negatív vagy minimális hozamú fejlett piaci állampapír. Az S&P 500 index éppen 2998 pont, ami csak egy százalékra van a 3028 pontos történelmi rekordtól.

Extrém forgatókönyvek

A nemesfémeket gyakran használják arra, hogy a részvénypiac turbulenciái ellen védelmet nyújtsanak. Az arany már tavaly év végén, az akkori, Karácsony előtti, eléggé ijesztőnek kinéző korrekcióban is szépen emelkedett. Ám akkor a részvénypiacok megnyugvásával az év elején visszakozott.

Természetesen sok függ attól, milyen lesz az amerikai és világgazdaság állapota a közeljövőben. A pesszimisták szerint a recesszió előbb-utóbb elkerülhetetlen, és a jegybanki könnyítések hatása egyre korlátozottabb. Így vannak, akik negatív kamatlábakat vizionálnak az Egyesült Államokban, valamint a forgalomban levő pénzmennyiség megugrását. Ami extrém módon növelheti a nemesfémek iránti keresletet.

Az ipar és a jegybankok

A kevésbé pesszimista vélemények rámutatnak, hogy a gazdaság, ha döcög is, nincsen igazán nagy bajban. A negatív kamatlábak vagy a további kamatcsökkentés valószínűleg már nem használ, ezért nem valószínű, hogy a Fed túl messzire menne ebben. A nemesfémek áremelkedése így nemsokára kifújhat.

Hacsak az ipar nyersanyagigénye nem tartja meg az árukat. A képletben ugyanis sok minden más is van: az aranyat szorgalmasan vásárolják a jegybankok. Az ezüst és a platina nagyrészt ipari fém, a palládium pedig szinte teljes egészében. Mintegy nyolcvan százalékát használják fel az iparban.

Kinyílt a palládiumolló

Egy másik probléma, hogy a nemesfémek készletei korlátosak, és egyre drágábban bányászhatók ki. Ez már nagyon látszik a palládiumnál, amelynek felhasználása az autóiparban (benzines katalizátorok) egyre nőtt az utóbbi években. Főleg a dízelbotrány után.

A palládium egyébként megint történelmi rekordokat döntöget, hétfőn 1642,9 dolláron állított be új csúcsot. Ugyan a helyettesítése elvileg lehetséges platinával, ám ez állítólag a gyakorlatban még sok időbe telhet. Így a palládium és a platina közötti olló csak egyre tovább nyílt az utóbbi időben.

Forintban a csúcson

Az arany forintban nemrég történelmi rekordot ért el, egy troy uncia (31,1 gramm) több mint félmillióba, 511 ezer forintba került. Mivel azóta gyengült a forint, most is közel járunk ehhez, éppen 508 ezer forint egy uncia sárga fém.

Egy uncia arany ára forintban (Grafikon: Tradingview.com)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél