Hirdetés
Hirdetés

Ennyire alulértékeltek a magyar részvények az elemzők szerint

Eidenpenz József, 2018. szeptember 27., 17:35

A BÉT piactámogatási programjában 11 kisebb és közepes hazai részvénytársaságra készülnek elemzések, a legtöbbet vétel vagy felhalmozás ajánlással látták el. A célárak átlagosan húsz százalékkal meghaladják a jelenlegi tőzsdei árakat, ennek alapján az elemzők a papírokat alulértékeltnek tartják. De van, ahol a differencia nagyon kicsi.

A Budapesti Értéktőzsde ez év januárjától év végéig “az információellátottság növelését és a likviditás támogatását megcélzó programot” indított, melynek keretében a kisebb és közepes tőkeértékű vállalatok részvényeiről díjmentesen elérhető elemzéseket tesz fel a honlapjára. Ezen kívül a befektetési szolgáltatók (brókercégek, bankok) árjegyzéssel is támogatják ay részvények likviditását.

Az elemzések angolul készülnek, négy befektetési szolgáltató és tizenegy darab kibocsátó vesz ebben részt. A főbb adatokat most összegyűjtöttük egy táblázatban, ennek alapján egyetlen részvényt sem javasolnak eladásra.

Hirdetés

A brókercégek módszerei, terminológiája egyébként nem egyezik meg teljesen, van, ahol felhalmozást írnak vásárlás helyett, vagy ami az egyik helyen tartás, az a másik helyen inkább a “semlegesnek” felel meg.

Heten még szépen emelkedhetnek?

A papírok többségét, szám szerint hetet vételre vagy felhalmozásra ajánlják, három semleges vagy tartás címkét kapott, és egynél éppen nincs semmilyen ajánlás, “felülvizsgálat alatt” van. A célárak, amelyeket az elemzők reálisnak tartanak, átlagosan 21 százalékkal haladják meg a szerdai záróárakat.

Kisebb és közepes tőkeértékű részvénytársaságokra adott elemzések

Részvénytársaság

Elemző cég

Elemzés

Célár/fair érték

Ajánlás

Tőzsdei ár

Árkülönbség

neve

neve

dátuma

(forint)

(2018. 9. 26., Ft)

(százalék)

Alteo

MKB

28.08.

970

Vétel

700

39

ANY

WOOD & Company

16.08.

1406

Semleges

1255

12

Appeninn

Concorde Értékpapír Zrt.

23.08.

743

Felhalmozás

584

27

BIF

MKB Bank Zrt.

24.09.

Felülvizsgálat alatt

2000

-

CIG Pannónia

Concorde Értékpapír Zrt.

23.08.

423

Felhalmozás

405

4

Duna House

Concorde Értékpapír Zrt.

27.08.

4751

Vétel

3760

26

Graphisoft Park

WOOD & Company

08.08.

3734

Semleges

3440

9

Masterplast

MKB Bank Zrt.

21.09.

789

Vétel

640

23

Pannergy

OTP Bank

04.09.

1046

Vétel

684

53

Rába

OTP Bank

29.08.

1427

Vétel

1300

10

Zwack

OTP Bank

17.09.

17046

Tartás

16 700

2

Átlag

21

(Forrás: Bet.hu)

A legkisebb mértében a Zwacknál, itt mindössze két százalék a különbség, a papír gyakorlatilag elérte célárát. Egy számjegyű az eltérés a CIG Pannónia és a Graphisoft Park esetében is. A legnagyobb a differencia a Pannergynél, itt elvileg 53 százalékos az emelkedési potenciál.

Frissebb árfolyamok itt láthatók

Több éves előrejelzések

Megfigyelhető, hogy általában gyorsjelentések után készítenek egy nagyobb felülvizsgálatot az elemzők, de ha valamilyen lényeges hír van, akkor is kiadnak egy-egy időközi kommentárt. Ennek alapján, akit érdekel valamelyik részvény, az nem árt, ha folyamatosan figyeli az adott papírt a BÉT honlapján.

Az elemzések eléggé részletgazdagnak tűnnek, a múltbeli mérlegadatokon kívül esetleg több évre előre is tartalmaznak bevétel– vagy eredmény-becsléseket. Ez az önállóan gondolkodó, döntő kisbefektetőknek nagy segítség lehet.

Az elemzőket is elemzik

Egyébként a nemzetközi porondon az elemzőket is elemzik, és az elemzéseiknél számos kisebb-nagyobb torzulást figyeltek már meg (“analyst bias”), az elemzők legjobb szándéka, igyekezete ellenére is. Az egyik például, hogy hajlamosak a meglevő trendeket előrevetíteni, tehát emelkedő piacon inkább tovább emelkedő árfolyamokat feltételeznek, optimistábbak, eső környezetben meg pesszimistábbak.

(Az árfolyamok történelmileg emelkedő trendje és a legtöbb évben megfigyelhető gazdasági növekedés is ebbe az irányba hat.)

Jobb a békesség

Egy másik ilyen jelenség, hogy az “eladás” ajánlást kerülik, mert nem akarják, hogy a kibocsátó részvénytársaságok, tulajdonosaik vagy a tőzsdék megharagudjanak rájuk. (Erre már itthon is volt példa.) Ez ugyanis információs és egyéb hátrányokat okozhat nekik.

Sokszor inkább “tartást” vagy “semlegest” mondanak ehelyett is, esetleg “alulsúlyozást”, így elkerülik a konfliktust. De ha a célár majdnem megegyezik a jelenlegi árfolyammal, akkor azt alighanem nyugodtan értékelhetjük eladási jelzésként is.

Ennél többet ér az OTP?

Nincs bombaformában az OTP sem idén, a részvény árfolyama ismét 10 000 forint alá csúszott, így már 10 százalékos mínuszban áll év eleje óta – írja a KBC Equitas “Ennél többet ér az OTP” című mai cikkében. “Ezzel együtt a fundamentumok terén továbbra is pozitívnak ítéljük meg a képet, a bank pozíciója erős a régióban, a további akvizíciók, a hitelek iránti növekvő igény és a kamatkörnyezet lassú normalizálódása pedig kedvező trendet jelentenek. Összességében így felértékelődést várunk a részvénytől frissített modellünk alapján” – foglalják össze.

A brókercég fair érték számítása alapján innét csak tíz százalékos emelkedés jöhet, de felhívják a figyelmet arra, hogy a számításaik sok helyen konzervatívak, óvatosak. (Ma 9840 forint volt a részvény zárás előtt egy órával.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?