Hirdetés

Gördülékenyen halad az AutoWallis

2019. szeptember 25., 19:01

Részvényei több mint 5 százalékkal erősödtek ma reggel, a tőzsdenyitás előtt közzétett, kiugró árbevétel- és nyereségnövekedést tartalmazó gyorsjelentését követően. Az árfolyamnyereség nagy részét aztán a befektetők le is aratták, de még jöhet felpattanás, miután a Wallis-csoport vagyonkezelőjének kilátásai bíztatóak.

(Fotó: BÉT)
(Fotó: BÉT)

Erős félévet zárt az AutoWallis, miután árbevételét 21 százalékkal, 38,4 milliárd forintra, átfogó eredményét pedig 148 százalékkal 458 millió forintra növelte. Az erős számokhoz az AutoWallis mindhárom üzletága hozzájárult, melyek közül a nemzetközi disztribúciós és az autóipari szolgáltatói üzletága volt a legeredményesebb.

Az árbevételnél is jobban nőtt az AutoWallis működési hatékonysága. Az eladott áruk beszerzési értéke (elábé) az árbevételnél kisebb mértékben, mindössze 20 százalékkal, 1 milliárd forinttal, 33,2 milliárdra gyarapodott. A cég anyagköltségei – elsősorban a megnövekedett szervizszolgáltatások magasabb költségei miatt – 24 százalékkal emelkedtek. Az igénybe vett szolgáltatások értéke 18 százalékkal bővült, elsősorban az új nemzetközi piacok és a modellkínálat megújulása miatti magasabb marketingköltség okán, míg a személyi jellegű ráfordításai 34 százalékkal emelkedtek.

Hirdetés

Több akvizíció a csőben

Mindezek alapján a társaság átfogó eredménye 148 százalékkal, 458 millió forintra nőtt, míg az eredményességet legjobban mutató adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) 24 százalékkal, közel 1,4 milliárd forintra emelkedett.

„Az AutoWallis az év elején meghirdetett ötéves stratégiában kijelölt úton halad” – emelte ki Ormosy Gábor vezérigazgató. Eszerint 2024-re a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint akvizíciók nélkül a tavalyi 65,5 milliárd forintos árbevételének több mint duplázásával számol, így az 142 milliárd forint lehet, míg akvizíciókkal közel háromszorozással, 187 milliárd forinttal kalkulál. Mindez az ebitda-n ennél is nagyobb ütemben lendíthet: az organikus növekedéssel közel a négyszeresére, 7,9 milliárd forintra, míg akvizíciókkal négy és félszeresére, 9,5 milliárdra ugorhat.

Márpedig a cég olyan akvizíciókra készül, Magyarországon, illetve a közép- és kelet-európai régió más államaiban, amelyek hatására az árbevétel és az eredmény egyaránt növekedhet. Ormosy Gábor szerint eddig 20 konkrét, potenciális akvizíciós célpontot azonosítottak, amelyek közül több esetben megtörtént a kapcsolatfelvétel, az adatgyűjtések elindultak, s már elsőkörös ajánlatokat is tettek. Az első féléves adatok jól mutatják a lehetőségeket az organikus növekedés terén, és az is látszik, hogy az AutoWallis piacai az uniós átlagot meghaladó növekedést képesek felmutatni.

Színes finanszírozási paletta

E növekedést az AutoWallis több forrásból finanszírozhatja. Egyrészt működési eredménye egy részének visszaforgatásával, másrészt hitelből, harmadrészt tőkéből, amelyek érkezhetnek intézményi befektetőktől. Az akvizíciók történhetnek apporttal, de finanszírozhatóak egyedi projekthitellel, kötvénnyel, zártkörű tőkeemeléssel, nyilvános részvénykibocsátással, vagy akár az AutoWallis fő tulajdonosának, a Wallis Asset Management-nek (WAM) kifizetett osztalék tőkeemelésként történő visszajuttatásával.

A cég nemrég szerezte meg a hitelminősítést ahhoz, hogy úgynevezett növekedési kötvényeket bocsásson ki, mintegy 3 milliárd forint értékben, amennyiben az szükséges a csoport hitelszerkezetének optimalizálásához. E papírok legfeljebb 70 százalékát a Magyar Nemzeti Bank jegyezheti le az e célra júliusban megnyitott 300 milliárdos vételi keretéből.

Az AutoWallis részvényei az év elején már egyszer nagyot mentek, miután a cég tulajdonába került a Wallis Csoport négy gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó és autós szolgáltatásokat nyújtó vállalata. Ezt erőteljes negatív korrekció követett, amit az sem tudott megakasztani, hogy a társaság részvényei márciusban bekerültek a BUX-indexbe. Június végétől pedig már a prémium kategóriában forognak.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél