Hirdetés

Mélyben a Mészáros-papírok, zuhan a Plotinus

Fellegi Tamás, 2019. február 22., 11:24
Cimkék
Plotinus
, Telekom
, Opus
, Konzum

Éves mélyponton az Opus, a nemzetközi indexbe kerülés miatti vétel után esik a Konzum, zuhan az új vagyonelemekért saját részvénnyel fizető, még Plotinusként forgó AKKO Invest. Gyengül a Telekom, erősödik a Richter. Amerika kismértékben esett, szárnyal viszont a kínai tőzsde.

Az amerikai tőzsdéken több napos emelkedés után tegnap kisebb visszaesés következett, de ez nem változtatott a karácsony óta kialakult emelkedő trenden, melynek során az indexek visszanyerték az év végi esés során elszenvedett veszteségük nagy részét. A fő kínai tőzsdén erős emelkedés zajlik: Shanghai Composite index 2 százalékkal emelkedett 2804 pontig.

A BÉT-en a Telekom egy százalékkal gyengül 463 forintig, a Richter 0,7 százalékkal erősödik 5540 forintig, az OTP 0,4 százalékkal van lejjebb 11 660 forinton.

Hirdetés

Gyengélkednek a Mészáros-papírok: az Opus másfél százalékos csökkenés után 424 forintot ér, ami 2017 ősze, a papír árának felrobbanása óta a legalacsonyabb érték.

Opus
Opus

A Konzum a hónap első felében ugyanilyen mélyponton volt, majd felpattant arra a hírre, hogy a papír nemzetközi indexbe kerül, de azóta ismét az eladók dominálnak, az ár ma 2 százalékkal esik 226 forintig.

Konzum
Konzum

8 százalékkal esik a Plotinus 19 300 forintig azt követően, hogy bejelentette: az általa eszközölt akvizíciókért saját részvényekkel fog fizetni. Ennek hatására óhatatlanul megnő a közkézhányad, ami egyébként örvendetes, hisz nem lehet majd kis darabszámmal megmozgatni az árat, másrészt viszont azok a cégeladók, akik készpénz helyett részvényt kapnak, késztetést érezhetnek papírjaik pénzzé tételére, megnövelve a kínálatot.

A cég módszere egyébként ügyes: Zsiday Viktor idejében az akkori reális 6000 forintos értéken vásárolta vissza a Plotinus saját részvényeinek nagy részét, azzal a céllal, hogy így a befektetők reális áron szállhassanak ki, miután akkor a cég már nem tervezett további értékteremtő tevékenységet végezni, a cél a tőzsdei kivezetés és a megszüntetés volt.

Igen ám, de időközben az üres tőzsdei cégeknek értéke lett, a befektetők nem tudhatták, mikor, melyiknél jelenik meg egy, a részvényeseket megajándékozni szándékozó nagybefektető, leginkább Mészáros Lőrinc (esetleg Andy Vajna), így ezek keresettek lettek. Zsiday Viktor el is adta maradék papírjait, az új főtulajdonos AKKO Invest névre keresztelte a céget, de a friss bejelentés szerint eltart egy ideig, amíg sikerül a részvények tőzsdei átnevezését is elérni.

Nos, a tulajdoncsere idején a részvény árfolyama felszaladt több lépésben 6000-ről 40 ezer forint fölé, majd onnan ereszkedett szépen vissza, miközben az addig üres, pontosabban csak sajátrészvényekkel rendelkező cég megejtette első befektetését, a sajátrészvényekkel fizetve.

Plotinus. Felvert árú sajátrészvényekkel vesznek cégeket
Plotinus. Felvert árú sajátrészvényekkel vesznek cégeket

Most megtudtuk, hogy ez is lesz a stratégia: a további tranzakciókkal is a sajátrészvényekkel fizetnek, csakhogy azokat a cég még 6000 forinton vette, most viszont jóval magasabb, bár csökkenő ár mellett fizet velük. Így valóban történik értékteremtés, legalábbis a 6 ezer forintos árhoz képest, viszont a sokkal magasabb ár már csak akkor lesz indokolható, ha az új szerzemények nyereségtermelő képessége ezt alátámasztja.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?