Hirdetés
Hirdetés

Mélyben a Mészáros-papírok, zuhan a Plotinus

Fellegi Tamás, 2019. február 22., 11:24
Cimkék
Plotinus
, Telekom
, Opus
, Konzum

Éves mélyponton az Opus, a nemzetközi indexbe kerülés miatti vétel után esik a Konzum, zuhan az új vagyonelemekért saját részvénnyel fizető, még Plotinusként forgó AKKO Invest. Gyengül a Telekom, erősödik a Richter. Amerika kismértékben esett, szárnyal viszont a kínai tőzsde.

Az amerikai tőzsdéken több napos emelkedés után tegnap kisebb visszaesés következett, de ez nem változtatott a karácsony óta kialakult emelkedő trenden, melynek során az indexek visszanyerték az év végi esés során elszenvedett veszteségük nagy részét. A fő kínai tőzsdén erős emelkedés zajlik: Shanghai Composite index 2 százalékkal emelkedett 2804 pontig.

A BÉT-en a Telekom egy százalékkal gyengül 463 forintig, a Richter 0,7 százalékkal erősödik 5540 forintig, az OTP 0,4 százalékkal van lejjebb 11 660 forinton.

Hirdetés

Gyengélkednek a Mészáros-papírok: az Opus másfél százalékos csökkenés után 424 forintot ér, ami 2017 ősze, a papír árának felrobbanása óta a legalacsonyabb érték.

Opus
Opus

A Konzum a hónap első felében ugyanilyen mélyponton volt, majd felpattant arra a hírre, hogy a papír nemzetközi indexbe kerül, de azóta ismét az eladók dominálnak, az ár ma 2 százalékkal esik 226 forintig.

Konzum
Konzum

8 százalékkal esik a Plotinus 19 300 forintig azt követően, hogy bejelentette: az általa eszközölt akvizíciókért saját részvényekkel fog fizetni. Ennek hatására óhatatlanul megnő a közkézhányad, ami egyébként örvendetes, hisz nem lehet majd kis darabszámmal megmozgatni az árat, másrészt viszont azok a cégeladók, akik készpénz helyett részvényt kapnak, késztetést érezhetnek papírjaik pénzzé tételére, megnövelve a kínálatot.

A cég módszere egyébként ügyes: Zsiday Viktor idejében az akkori reális 6000 forintos értéken vásárolta vissza a Plotinus saját részvényeinek nagy részét, azzal a céllal, hogy így a befektetők reális áron szállhassanak ki, miután akkor a cég már nem tervezett további értékteremtő tevékenységet végezni, a cél a tőzsdei kivezetés és a megszüntetés volt.

Igen ám, de időközben az üres tőzsdei cégeknek értéke lett, a befektetők nem tudhatták, mikor, melyiknél jelenik meg egy, a részvényeseket megajándékozni szándékozó nagybefektető, leginkább Mészáros Lőrinc (esetleg Andy Vajna), így ezek keresettek lettek. Zsiday Viktor el is adta maradék papírjait, az új főtulajdonos AKKO Invest névre keresztelte a céget, de a friss bejelentés szerint eltart egy ideig, amíg sikerül a részvények tőzsdei átnevezését is elérni.

Nos, a tulajdoncsere idején a részvény árfolyama felszaladt több lépésben 6000-ről 40 ezer forint fölé, majd onnan ereszkedett szépen vissza, miközben az addig üres, pontosabban csak sajátrészvényekkel rendelkező cég megejtette első befektetését, a sajátrészvényekkel fizetve.

Plotinus. Felvert árú sajátrészvényekkel vesznek cégeket
Plotinus. Felvert árú sajátrészvényekkel vesznek cégeket

Most megtudtuk, hogy ez is lesz a stratégia: a további tranzakciókkal is a sajátrészvényekkel fizetnek, csakhogy azokat a cég még 6000 forinton vette, most viszont jóval magasabb, bár csökkenő ár mellett fizet velük. Így valóban történik értékteremtés, legalábbis a 6 ezer forintos árhoz képest, viszont a sokkal magasabb ár már csak akkor lesz indokolható, ha az új szerzemények nyereségtermelő képessége ezt alátámasztja.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Erre nem lehetünk büszkék: a magyarok a legelhízottabb nemzet Európában

Erre nem lehetünk büszkék: a magyarok a legelhízottabb nemzet Európában

Május 18-a az Európai Elhízás Napja. Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?