Hirdetés

Elhúzott a világ leggazdagabb embere: jócskán megugrott a vagyona

Fellegi Tamás, 2018. június 19., 14:30

Nemrég helycsere történt a megtisztelő poszton, és az élre került Amazon-vezér, Jeff Bezos most alaposan el is húzott a többiektől, köszönhetően részvénye elképesztő szárnyalásának. Bezos viszonylag új feltörekvő, míg a második illetve harmadik helyezett Bill Gates és Warren Buffett már évtizedek óta a lista előkelő helyén vannak.

Az Amazon-vezér idén márciusban került az első helyre, akkor a Forbes szerint 112 milliárd dolláros vagyonnal, megelőzve a lista régi motorosait, akik Bill Gates 90 milliárd dollárral és Warren Buffett 84 milliárddal. Ami most az érdekesség, hogy Jeff Bezos vagyona azóta kissé megszaladt 142 milliárd dollárig, így messze elhagyta az utána következőket.

3 és fél éves hegymenet

Ilyen gyorsan gazdagodni piaci körülmények között csak úgy lehet, hogy ha az ember sok részvényen ül, és azok árfolyama nagyon gyorsan emelkedik, persze ez visszafelé is megtörténhet: az ár gyorsan eshet is. Az Amazon az utóbbi pár évben elképesztő emelkedést produkált, gigantikusra nőtt a cég: 836 milliárdos piaci kapitalizációjával a második helyen van a 920 milliárdot érő Apple mögött.

Hirdetés

A papír árfolyama négy éve még 3-400 dollár között mozgott, a befektetők elégedetlenek voltak, mert a cég hatalmas árbevételéhez nem társult érdemi profit. Ez azóta megváltozott, és 2015 elején szárnyalni kezdett a papír. Bár most a P/E mutató alapján, amely a részvény árfolyamának és az egy részvényre jutó eredménynek a hányadosa, a papír meglehetősen drága, a befektetők azonban optimisták: vélhetően a nyereség gyors felfutását várják, mindenesetre a részvény most már 1723 dolláron van.

Amazon, négy év
Amazon, négy év

A kezdetektől máig

Bezos az internet hajnalán, a 90-es években kezdte vállalkozását. Az első ötlete az volt, hogy könyveket árul az interneten. Abból indult ki, hogy az internet használata elképesztő ütemben nő, és végül ki fog terjedni az emberiség nagy részére, de a fejlett világban szinte biztosan mindenkire. Ebben igaza is lett, viszont nem a könyvárusítás lett a legnagyobb dobás az iparágban, amire később rugalmasan reagált is Bezos: a kereskedelmet fokozatosan kiterjesztette szinte minden szóba jöhető termékre, ráadásul beindította a felhő alapú üzletágat, ami igen profitábilisan működik.

Noha piaci kapitalizációja alapján csak a második a cég, 178 milliárdos árbevétele alapján csak a nyolcadik, igaz, egy évvel korábban csak 12. volt. Az 500-as listára 2002-ben került fel a 492. helyen, pont akkor, amikor mai legnagyobb versenytársa, a Walmart először került az első helyre.

Lufi?

Kétségtelen, hogy a legnagyobb internetes és technológiai részvények piacán az elmúlt években féktelen rali alakult ki, a fundamentális számok alapján legtöbbjük esetében már lufiról lehet szó. A lufik pedig ki szoktak pukkadni, és ha ez megtörténik, Jeff Bezos vagyona csökkenni fog (feltételezve, hogy nem szórja ki részvényeit), kérdés, hogy a visszaesés akkora lesz-e, hogy akár az első hely is veszélyben legyen.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Forint: lehet még lejjebb

Forint: lehet még lejjebb

Legalábbis az elemzők úgy vélik, az euróval szemben rövid időn belül immár viszonylag a sokadik történelmi mélypontját elért hazai fizetőeszköz még a 337,50 forintnál is gyengébb szintre süllyedhet. Ilyenkor szokás a jegybank szándékait vizslatni, márpedig jövő kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának kamatdöntő ülése esedékes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?