Hirdetés
Hirdetés

Hiába kapálódzik Trump, Amerika már Kína farzsebében van

2018. március 16., 15:28

Kína hat hónapja legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját januárban.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint január végén mintegy 1168 milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben, ami 16,7 milliárd dollárral kevesebb a december véginél. Ugyanakkor még ezzel a csökkentéssel is Kína az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője. A második helyen szereplő Japán ugyanakkor 4,3 milliárd dollárral, 1066 milliárd dollárra növelte amerikai állampapírokban tartott befektetéseit az év első hónapjában.

Az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Írország 327,5 milliárd dollárral, amelyet Brazília követ 265,7 milliárd dollárral, majd Svájc következik 251,1 milliárd dollárral és a Kajmán-szigetek 241,9 milliárd dollárral. A listán egyébként nagy a mozgás, egy hónap alatt Brazília az ötödik helyről a negyedik helyre rukkolt előre, a Kajmán-szigetek viszont a harmadik helyről a hetedikre csúszott vissza.

Hirdetés

A tíz legnagyobb tulajdonos között van továbbá Nagy-Britannia, Luxemburg, Hongkong és Tajvan. 
Oroszország az Egyesült Államok 16. legnagyobb hitelezője, amerikai állampapír-portfóliója januárban 5,3 milliárd dollárral  102,2 milliárd dollárra csökkent, ami tavaly február óta a legalacsonyabb.

Történelmi változás Kínában - Amerika hoppon marad?

Az utóbbi bő 30 évben Kína hatalmas devizatartalékot halmozott fel, és ennek jó részéből amerikai államkötvényeket vettek, vagyis nem kis részben ők finanszírozták az amerikai eladósodást. Most meglepő bejelentést tettek: lehet, hogy nem vesznek többet, elég, amennyi van. A piacok megijedtek, a hozamok megugrottak. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?